[B4 1.9 1Z 90KM] Grzanie świec!!
-
- Forum Audi 80
[B4 1.9 1Z 90KM] Grzanie świec!!
Witam. Szukałem na forum ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.
Chodzi o to że:
Nie grzeją mi świece w audicy. Co prawda gość robił koło pompy i jak wruciłem od niego to zauważyłem przepalony ten bezpiecznik 80A w skrzynce. Wymieniłem i dalej nic. Gdzie można jeszcze szukać wyjaśnienia tej sprawy?????
[ Dodano: 2013-10-10, 18:46 ]
Acha. i jeszcze jedno.
Co to za bezpiecznik pod nogami kierowcy? (pod tapicerką)
Chodzi o to że:
Nie grzeją mi świece w audicy. Co prawda gość robił koło pompy i jak wruciłem od niego to zauważyłem przepalony ten bezpiecznik 80A w skrzynce. Wymieniłem i dalej nic. Gdzie można jeszcze szukać wyjaśnienia tej sprawy?????
[ Dodano: 2013-10-10, 18:46 ]
Acha. i jeszcze jedno.
Co to za bezpiecznik pod nogami kierowcy? (pod tapicerką)
Ostatnio zmieniony 12 paź 2013, 09:46 przez mariusz1979, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Skoro szukałeś ,to chyba znalazłeś przy jakich temperaturach grzeją świece w naszych tdi :?: a jak nie znalazłeś ...to proszę <ok> poniżej 5 stopni ,z grubsza Mnie też nie grzeją ,bo za ciepło 8-) Ten motor zbytnio nie potrzebuje grzania świec ,jak wszystko ustawione i w dobrej kondycji silnik ,to wszystkie mogą być spalone i zapali nawet poniżej zera bez większych problemów .Jak przy 2-3 stopniach też nie będą grzać ,to sprawdz na vagu odczyt temperatury płynu ,widzianej przez kompa 8-)mariusz1979 pisze:Szukałem na forum ale konkretnej odpowiedzi nie znalazłem.
Chodzi o to że:
Nie grzeją mi świece w audicy
-
- Forum Audi 80
No tyle to się doczytałem ale w autku z takim samym silnikiem przy temp. około 8 stopni kontrolka świeci się około 3 sekund a u mnie nic więc dlatego zaczynam się obawiać że coś nie tak. A czy prawda to że jak się zdejmie wtyczkę z czujnika temperatury silnika to wtedy powinno pokazać że świece grzeją???
Dokładnie tak. Jak zdejmiesz kostkę z czujnika temperatury płynu chlodniczego to komp automatycznie będzie grzal świeczki dość dlugo. Operacja dozwolona ale tylko na sprawdzenie bo bardzo to obciąża świece. W tym innym aucie może inaczej przeklamywac czujnik i dlatego się kontrolka święci. Ogólnie przy tej temperaturze kontrolka grzania powinna mrygnac przy przekreceniu stacyjki na zaplon.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
Bo czujnik temp.zapewne przekłamuje,co się często zdarza jak nie orimariusz1979 pisze:ale w autku z takim samym silnikiem przy temp. około 8 stopni kontrolka świeci się około 3 sekund
Prawda 8-)mariusz1979 pisze:A czy prawda to że jak się zdejmie wtyczkę z czujnika temperatury silnika to wtedy powinno pokazać że świece grzeją???
Ostatnio zmieniony 10 paź 2013, 19:45 przez MUNIOR, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
Na boschu kontrolka świec zapala się wtedy gdy grzeją, a na pierburgu cały czas zaświeca sie na chwilke , nawet latem.mariusz1979 pisze:No tyle to się doczytałem ale w autku z takim samym silnikiem przy temp. około 8 stopni kontrolka świeci się około 3 sekund a u mnie nic więc dlatego zaczynam się obawiać że coś nie tak. A czy prawda to że jak się zdejmie wtyczkę z czujnika temperatury silnika to wtedy powinno pokazać że świece grzeją???
Jak odłączysz wtyczke od czujnika temperatury płynu dla ecu (niebieski 2 pin) to świece będa grzały, tylko nie popal ich :mrgreen:
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
-
- Forum Audi 80