[1.9TDI 1Z] Jaki olej do TDIka.
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
ale czy pozostanie tego starego oleju na tyle dużo by wpływał na nowy olej?? niektórzy też płukaja silnik normalnym olejem.kupuja jakiś tani olej, zalewaja i po przejechaniu na nim powiedzmy 100km zlewaja i zalewaja nowym.nie wiem czy to coś daje ale napewno jest bezpieczniejsze i wiele osób słyszałem ze tak robi...
nie ma ja to dobze rozgrzać i spuścićna noc ścieknie napewno wszystko niz jakieś odsysania co robią na warsztatach ja miałem niby odsysane i jak sie okazało zalałem nowym patrząć na miarke zobaczyłem że olej wyglądał ja kpo przebiegu min 1 kkm.
A co do dyskusji to mi sie wydaje że wiadomo że w 100% nie zejdzie ale czy to aż takaóżnice zrobi to niewiem grunt że wymieniony
A co do dyskusji to mi sie wydaje że wiadomo że w 100% nie zejdzie ale czy to aż takaóżnice zrobi to niewiem grunt że wymieniony
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
co do ściekania.u mnie jest bardzo dziwna sytuacja.za kazdym razem jak wymieniam olej ścieka prawie wszystko a mimo to wlewam go tylko nieco ponad 3 litry a powinno wejść 3,5 litra.za każdym razem jak wleje nowy olej wejdzi troche ponad 3 litry i już mam minimalnie ponad max na bagnecie i puźniej musze odsysać troche bo jest za dużo.filtr mam taki jak powinien być więc nie wiem co jest nie tak. to tylko tak na marginesie :mrgreen:
- hudy
- Forum Audi 80
- Kontakt:
nie wyszło znacznie ponad max ale gdzieś 2 milimetry. w sumie odsysanie nie jest czasochłonne wiec wolałem to zrobić niż żeby puźniej były jakieś problemy... sprawa z ilością wlewnego oleju jest bardzo dziwna.jedni piszą że wchodzi im 3,5 litra czyli jak w książce pisze innym tak jak mi wchodzi nieco ponad 3 litry,nie wiem czym to jest spowodowane...
- killer0123
- Forum Audi 80
ja raz zalałem lotos i nigdy więcej tego badziewiea nie wleje!!! na lotosie w zimnie zamarzła mi odma!!!!
Wedłum gmnie lotos jest dobry ale do Poloneza czy też ciągnika!!!
Teraz leje niemiecki Addinol High Star 5w40, oleje tej firmy były zalewane fabrycznie i są zalecane przez VAG. Na tym oleju nie ma żadnych problemów i jezdze na oleju tej firmy już od kilku lat w swoim audi!!!
a oto link potwierdzający moje informacje, jest to spis olejów ze specyfikacją 502 00 zalecanych do naszych aut
http://www.vw.ca/SP/ca/pdf/en/oilchart.pdf
Wedłum gmnie lotos jest dobry ale do Poloneza czy też ciągnika!!!
Teraz leje niemiecki Addinol High Star 5w40, oleje tej firmy były zalewane fabrycznie i są zalecane przez VAG. Na tym oleju nie ma żadnych problemów i jezdze na oleju tej firmy już od kilku lat w swoim audi!!!
a oto link potwierdzający moje informacje, jest to spis olejów ze specyfikacją 502 00 zalecanych do naszych aut
http://www.vw.ca/SP/ca/pdf/en/oilchart.pdf
Normę vw 505.00 spełnia też olej MOTUL 8100 X-ces, nie jest to tani olej ale bardzo dobrej jakosci - lałem go wczesniej do A6 2.5 TDI AKN i byłem bardzo zadowolony. Zbliza mi się termin wymiany i chyba przejdę na ten olej, bo w tej chwili mam CASTROL Magnatec 10W40. Nie jest to zły olej ale nie ma parametrów, które powinien spełniać dobry półsyntetyk
wow lotos i wymieniasz go co 15tys :shock: :shock: ten silnik to ma ciężko.kcbolek pisze:jak widzę koledzy są bardzo pesymistycznie nastawieni do lotosu .ja go używam od 10l wymieniam co 15000 tyś i naprawdę nie widze powodu żeby inwestować 2 lub3 xwięcej
Ja co prawda do swojego leje też lotosa 15w40 ale mój silnik to 1,6d i w dodatku już na wykończeniu i zbiera się na remont, a po remoncie to napewno półsyntetyk i napewno nie lotos i wymiana co 10tys