pacjent 1.9 tdi 93r na boschu po delikatnym tuningu u rogala
a teraz pytanie jaki powinien byc wlasciwie kat wtrysku w jednostkach vaga ?
Vag com od rosstecha pokazuje w tdi timing po wybraniu mojego samochodu ze poprawny kat to ok 70 jednostek, wszedzie na forach pisza o 54 jednostakch tyle ze nikt nie pisze czy to przy nowszym osprzecie czy nie
czy zmiana softu mogla miec jakis wplyw na to jaki kat jest poprawny?
[audi 80 1,9tdi] kat wtrysku
podstawowa sprawa to jaką masz wersje softu wg vaga D06,D09 jeśli D06 to tdi timing ustawiasz na audi 80 tdi 92-94 a jak masz D09 to ustawiasz audi 80 tdi >94.
dla roku 92-94 na boschu ustawia się by silnik był nagrzany do ok 90 i wg vaga paliwo ok 130 i powinno na vagu być miedzy 54-56 a dawka paliwa od 11-20.
nie ma znaczenia czy coś było modzone z autem takie ustawienia muszą być no chyba że wymieniona został pompa przepływomierz i sterownik na te z pierburga.
dla roku 92-94 na boschu ustawia się by silnik był nagrzany do ok 90 i wg vaga paliwo ok 130 i powinno na vagu być miedzy 54-56 a dawka paliwa od 11-20.
nie ma znaczenia czy coś było modzone z autem takie ustawienia muszą być no chyba że wymieniona został pompa przepływomierz i sterownik na te z pierburga.
Ostatnio zmieniony 30 cze 2009, 14:27 przez kostrz, łącznie zmieniany 1 raz.
dzieki za uwagi, wpadlo mi to w oko bo ostatnio bawilem sie vagiem (zmiana wtryskow spowodowala ze trzeba bylo skorygowac dawke bo silnik juz wpadal w falowanie)
generalnie nie ma zadnych problemow z paleniem przy kacie 70 ale dla spokoju sumienia zmienie go na 54
dzieki
PS soft u mnie to D09
PS2, do tych ktorzy zmieniali wtryski, w ktora strone uciekala wam dawka po zmianie wtryskiwaczy i na jakie (u mnie dawke trzeba bylo zmiejszyc, a wtryski to jakies uzywane prawdopodobnie od ALH majace juz tylko 180bar ale okazaly sie lepsze od orginalow)
generalnie nie ma zadnych problemow z paleniem przy kacie 70 ale dla spokoju sumienia zmienie go na 54
dzieki
PS soft u mnie to D09
PS2, do tych ktorzy zmieniali wtryski, w ktora strone uciekala wam dawka po zmianie wtryskiwaczy i na jakie (u mnie dawke trzeba bylo zmiejszyc, a wtryski to jakies uzywane prawdopodobnie od ALH majace juz tylko 180bar ale okazaly sie lepsze od orginalow)