[80 B4 1.9 TDI] KOPCI NA NIEBIESKO???
-
- Forum Audi 80
Witam, mam problem podobny jak w temacie. Otóż jestem obecnie za granicą i dojeżdżam do pracy ok 10 km mam silnik afn 110km i gdy jade sobie autkiem po drodze i dodam gwałtownie gazu autko kopci myśle że na niebiesko bo dym widze w lusterku. I zastanawia mnie głównie fakt czy to nie jest wina tego że auto ma temp. silnika 70 stopni. Dodam jeszcze że odpala bez problemu i nie szarpie silnikiem.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mateusz
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik:
- Kontakt:
-
- Forum Audi 80
Nie mam za bardzo jak bo pracuje codziennie do 18 a tutaj juz wszystko pozamykane. Pozatym za kilka dni zjezdzam do polski i tam sie raczej za to wezme. W turbo zaglądałem i za każdym razem jest kropla oleju choć z silnika nie ubywa. Panowie moje główne pytanie to czy na niedogrzanym silniku będzie puszczała dyma(niebieski)? oczywiście po mocniejszym naciśnięciu gazu?gibaj pisze:no to czemu nie wymienisz termostatu?
- Łukasz1990
- Forum Audi 80
Lejące wtryski mogą też dawać efekt lekko niebieskiego dymu. Jeśli masz jak to podmień je lub daj do regeneracji:P (przy okazji przybędzie pare koników pod maska:)).damian10011991 pisze:Witam, mam problem podobny jak w temacie. Otóż jestem obecnie za granicą i dojeżdżam do pracy ok 10 km mam silnik afn 110km i gdy jade sobie autkiem po drodze i dodam gwałtownie gazu autko kopci myśle że na niebiesko bo dym widze w lusterku. I zastanawia mnie głównie fakt czy to nie jest wina tego że auto ma temp. silnika 70 stopni. Dodam jeszcze że odpala bez problemu i nie szarpie silnikiem.
-
- Forum Audi 80
Aha a czy przez te wtryski może stukać coś pod maską podczas odpalania? Bo u mnie tak jest i to zwłaszcza jak odpalam ciepły silnik. I dodam jeszcze że kolega ostatnio też kupił auto z tym samym silnikiem czyli AFN 110Km i jego auto jest dużo zwawsze i mówiąc wprost to nie mam do niego zadnych polotów tyle ze moje to kombi a jego sedan. Pozatym gdy jechałem swoim autem a brat jechał za mną to podobno nie puszcza dyma i to nawet przy delikatnym pałowaniu. I jeszcze jedno pytanie czy na nie ori tłumiku auto też będzie słabsze bo u mnie jest zwykła rura bez tłumika koncowego i środkowego.Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
Odgrzeje kotlecika, zauważyłem że jak z rana odpale zetorka i na zimnym podczas jazdy przykopci na niebiesko, ale tylko dopóki się nie rozgrzeje bo potem to już nie widzę żadnego dymka niebieskiego cóż to może być, ubytku oleju narazie nie zauważyłem bo olej niedawno zmieniany, a niedługo mnie czeka podróż 400km w jedną stronę tak więc no muszę mieć pewność że audiolka mnie nie zawiedzie <ok>
-
- Forum Audi 80
Nic absolutnie, chodzi równiutko, ale chyba coś źle podejrzałem z tym kopceniem, to taki biało-szarawy dymek, obserwowałem jak brat wyjeżdzał z domu z rana.. to chyba akurat normalne na zimnym, przy odpalaniu malutkiego czarnego dymka puści i wszystko wporządku poza tym Ciężko mi było samemu zza kierownicy obserwować i dlatego pewnie takie podejrzenie padło, ale nie mam się raczej czym martwić <ok>