Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] nie odpala gdy brzęczy zawór N

ODPOWIEDZ
krzysiek00kris1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1.9 1Z] nie odpala gdy brzęczy zawór N

Post autor: krzysiek00kris1 » 02 mar 2015, 18:25

Witam, jestem nowym użytkownikiem na forum. Mam problem z 80-tką zakupiłem auto niecały rok temu od tzw. znajomego i po jakimś czasie nie chciał odpalać na zimnym silniku dodatkowo z pod maski usłyszałem brzęczenie tego zaworu. Sytuacja wygląda tak, że niezależnie od warunków pogodowych po dłuższej przerwie w jeżdżeniu zazwyczaj powyżej 8 godzin (chociaż czasami i po 2 dniach odpalił) gdy przekręcę stacyjkę w pozycję zapłonu i rozlega się brzęczenie to wiem że już nie odpali wydaję się jak by kręcił na sucho. Jeśli po przekręceniu kluczyka nie słychać brzęczenia to odpala bez problemów i podczas jazdy nie zauważyłem jakiś problemów. Znalazłem na tym forum na razie 2 tematy z podobnymi problemami (zapewne jest ich więcej) W jednym z tematów znalazłem, że na 100% Nastawnik wraz z osprzętem do wymiany. Nie jestem mechanikiem nie znam się za bardzo był podłączony pod kompa ale od razu wyskakiwał błąd (w stylu jak by nie mógł się skomunikować) Chciałbym się dowiedzieć czy to faktycznie ten nastawnik z tymi pierdołami?? i jakie są tego koszty. Z góry dziękuję.

PS. Przepraszam jeśli ten temat jest wałkowany od dawien dawna i jest 1000 takich tematów. Nie że jestem leniwy ale nie jestem mechanikiem nie wiem do końca co mam szukać. Proszę o proste odpowiedzi. Pozdrawiam;P
Ostatnio zmieniony 03 mar 2015, 19:59 przez krzysiek00kris1, łącznie zmieniany 1 raz.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 02 mar 2015, 20:08

krzysiek00kris1 pisze: Chciałbym się dowiedzieć czy to faktycznie ten nastawnik
Jeżeli posiadasz nieszczęsny potencjometryczny ,rozpoznasz go po przelewie u góry, to niestety ale opisane objawy świadczą o jego ewidentnej winie .
krzysiek00kris1 pisze:ten nastawnik z tymi pierdołami??
Żadnych innych "pierdół " ,prucz nastawnika wymieniać nie musisz :->
krzysiek00kris1 pisze:jakie są tego koszty.
Zalezy o jakie koszty pytasz ...regeneracja zwykle 250-350zł .Zakup uzywki podobnie ,choć tu jest duży rozrzut i można taniej i drożej

krzysiek00kris1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krzysiek00kris1 » 03 mar 2015, 06:10

Dziękuję za odpowiedź. Postaram się jak najszybciej wymienić/zregenerować i napiszę czy pomogło :)

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Krzysiek 84 » 03 mar 2015, 11:12

krzysiek00kris1 pisze: Postaram się jak najszybciej wymienić/zregenerować i napiszę czy pomogło :)
Tylko wymiana wchodzi w gre gdy masz ten nastawnik

Obrazek

lub przekładka na indukcyjny:
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl