Witam.
Mam problem z reakcją pedału gazu ,a mianowicie po wciśnięciu pedału silnik wchodzi prawidłowo na obroty ale po jakieś sekundzie schodzi z powrotem do obrotów jałowych (pedał cały czas wciśnięty) lekko zabuja silnikiem i obroty znów rosną . Odpowiedź wydaje się prosta-nastawnik.A z racji że ma starego typu to mogło by się wydawać 100%.
Najpierw wymieniłem potencjometr gazu(używkę) ,ale żadnych zmian .Następnie podpiąłem komputer by sprawdzić reakcję pedału.Wydaje się ok. pokazuje wartości 0-255 fakt że jakieś 3 sek. opóźnienia między wciśnięciem pedału a pokazaniem się wartości ale to to raczej kwestia interfejsu że takie opóźnienie .
Skoro to nie potencjometr to kupiłem całą pompę ,przełożyłem samą górę i co ? .. oczywiście cała czas bez zmian. By wyeliminować układ na linii bak-filtr-pompa dałem wąż zasilający bezpośrednio z kanistra.Bez zmian.Dawka,kąt ok. odpala bez problemu,chodzi równo czy to ciepły czy zimny.Z desperacji po odpinałem przepływkę,n75,czujniki temp. dalej bez zmian .Jedynie po odpięciu czujnika temp. (ten niebieski do świec)to silnikiem lekko bujało na jałowym. Odpiąłem wtryskiwacz sterujący to jedynie błąd wywaliło. odpiąłem czujnik wału to odpalił z wyższymi obrotami a dalej reakcja na gaz bez zmian.
Z wartości jakie pokazał program to jedynie poz.10 w grupie 000 czyli przepływka wartość 170 a powinno być niższa oraz temp.płynu poz.7 wartość 137 a powinno być 80-35 z tego co wyczytałem.Ale raczej nie ma wpływu na biegu jałowym .A no i błędów oczywiście żadnych. Ma ktoś jakiś pomysł co do przyczyny ? Czy po prostu wymieniłem zepsuty nastawnik na zepsuty nastawnik ? Z góry dziękuję za rady,sugestię .
[ 1Z ] Nieprawidłowa reakcja na gaz
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
Re: [ 1Z ] Nieprawidłowa reakcja na gaz
Może ma ktoś do sprzedania pompę do 1z z górnym przelewem ? Oczywiście żeby był tam sprawny nastawnik . Jak to mówią do trzech razy sztuka
Bo jak by się zastanowić to nie ma za bardzo co innego powodować takich objawów jak opisałem wyżej poza nastawnikiem .No chyba że dół pompy coś nie domaga .

Przerób na pierburga i będziesz miał spokój na wieki.
-
- Forum Audi 80
Wysłałem wiadomość do munior-a (mam nadzieję że odpisze) bo on podobno ogarnia temat z przeróbką w wersji uproszczonej bez wstawiania całej wiązki.Bo z tego co poczytałem to wystarczy przerobić wtyczkę od nastawnika i pozamieniać kilka pinów w oryginalnej wtyczce ecu. Tylko musiał bym wiedzieć jaki ecu kupić żeby było najszybciej .
- Krzysiek 84
- Junior Admin
- Imię: Krzysiek
Kupując od Muniora masz wszystko co potrzebne i nie musisz nic szukać dodatkowo.
Nic przy nastawniku nie przerabiasz , tylko zmieniasz potencjometryczny MES , na indukcyjny HDK .
Nic przy nastawniku nie przerabiasz , tylko zmieniasz potencjometryczny MES , na indukcyjny HDK .