[B4 1.9 1Z] Obniżenie spalania TDI 1z
-
- Forum Audi 80
[B4 1.9 1Z] Obniżenie spalania TDI 1z
Witam kolegów.
Ostatnio przeglądając neta trafiłem na taki filmik:
chodzi o to że zmniejszając ilość powietrza zmniejszamy dawkę palia.
Ten jest o montażu instalacji HHO ale od 11 minuty akcja sie zaczyna
i teraz mam pytania:
1 spotkał się już ktoś z czymś takim
2 czy w moim TDI na osprzęcie Pierburg przekłamując wskazania przepływomierza osiągnę mniejsze spalanie jak na filmie
3 czy jest to bezpieczne dla silnika
4 co do oszczędności czy można by realnie uzyskać mniejsze spalanie o 1 litr
wiadomo dynamika ucierpi ale nie zawsze potrzebna jest pełna moc silnika.
i teraz mam pytania:
2 czy w moim TDI na osprzęcie Pierburg przekłamując wskazania przepływomierza osiągnę mniejsze spalanie jak na filmie
Re: Obniżenie spalania TDI 1z
Ogólnie gra nie warta świeczki , ten silnik i tak jest baaaardzo oszczędny a przez takie udziwnienia jak zmniejszenie zasysanego powietrza możemy mu tylko zaszkodzićmatibabienica pisze:Witam kolegów.
i teraz mam pytania:
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
W tdi jakiekolwiek ograniczenie powietrza ,to nonsens kompletny :roll: a zamulenie go małą dawką ,przyniesie efekt odwrotny od zamierzonego :roll: Jak chcesz cokolwiek oszczędzić w tym i tak mega oszczędnym silniku ,to mozna to zrobić odpowiednim stylem jazdy <ok> nie przekaraczać 1800 tys obr ,nie rozpedzac się bez potrzeby ,dotaczać się do skrzyżowań wyrzucając odpowiednio wczesniej bieg jałowy ...i spalanie na pewno będzie mniejsze o 0,5 l 8-) Piszę tu o jezdzie ,a w zasadzie o przemieszczaniu się po mieście ,bo w trasie wiadomo ze za wiele nie oszczędzi <ok> do 90 km 4 litry na 100 km ,przy 120, ok.5 litrów .Średnie spalanie ok.5,5-6 litrów ...oszczedniej już tylko jakimś trzycylindrowym 1,5 D.Co do wynalazków z instalacją wodorową z linku ,się nie wypowiadam ,bo nie znam tematu i raczej mnie takie cuda nie interesująmatibabienica pisze:chodzi o to że zmniejszając ilość powietrza zmniejszamy dawkę palia.
Podobnie jak MUNIOR, twierdzę że bez sensu szukać oszczędności montując tego typu rozwiązania.
Muszę dodać, że swojego czasu interesowałem się tym tematem i najrozsądniejszą rzeczą, którą bym chciał przetestować jest wtrysk wody do kolektora dolotowego. Oczywiście nie wlewanie jej wiadrami ale poprzez wtryskiwacz dozujący dawkę według naszych potrzeb.
Taki zestaw można kupić ale do tanich nie należy. Jeśli chcesz już coś montować to proponuje to, to chociaż zaspokoisz moją ciekawość w tej dziedzinie i pochwalisz się spalaniem.
Tu taki oto zestaw:
http://www.ebay.com/itm/SNOW-PERFORMANC ... 1482696853
Muszę dodać, że swojego czasu interesowałem się tym tematem i najrozsądniejszą rzeczą, którą bym chciał przetestować jest wtrysk wody do kolektora dolotowego. Oczywiście nie wlewanie jej wiadrami ale poprzez wtryskiwacz dozujący dawkę według naszych potrzeb.
Taki zestaw można kupić ale do tanich nie należy. Jeśli chcesz już coś montować to proponuje to, to chociaż zaspokoisz moją ciekawość w tej dziedzinie i pochwalisz się spalaniem.
Tu taki oto zestaw:
http://www.ebay.com/itm/SNOW-PERFORMANC ... 1482696853
-
- Forum Audi 80
- Imię: Hubert
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
Moja rada taka...Kup mniejsze auto z mniejszym dieslem tak jak wyżej Munior radził. Dla mnie takie kombinacje to już lekkie przegięcie. Uważam, że średnie spalanie jest bardzo dobre i niema co tu poprawiać. Miałem wcześniej astrę 2 2.0 82 km gdzie zimą prawie 8 paliła. Tu nawet 6 nie przekracza Latem powiedzmy 5.8, a audi 5,3. O trasie to już nie wspominam bo jak mniej jak 5 wyszło to karpia zrobiłem . Nie wiem jak inni użytkownicy, ale ja jestem bardzo zadowolony
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- darekmalickiwp
- Forum Audi 80
- Imię: Darek
- Silnik: 1.9 1Z
-
- Forum Audi 80
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
Teraz jak paliwo kosztuje 3,70 komuś wpadł pomysł na oszczędności <ok> Kolego wiesz kiedy była taka cena paliwa? Ja doskonale pamiętam 8 lat temu. Dwa lata wcześniej jak kupowałem tdi to było 3,30 za litr i od tego czasu szło w górę... Teraz ma lecieć w dół no chyba że będzie trzeba sfinansować 500 zł na dziecko lub inny chory pomysł :mrgreen:
- Pieterb
- Forum Audi 80
- Imię: Piotr
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 ABK+lpg
powiem że sam jestem ciekaw ale nie tego czy to obniży spalanie, bo tak jak hudy pisze przy tych cenach i biorąc pod uwagę spalanie 1z to bez sensu ale czy w ogóle się za to weźmiesz bo pamiętam już kiedyś był poruszany temat i gość też ostro szukał oszczędności ale z tego co pamiętam to dał se siana.matibabienica pisze:po tej dyskusji przyszły mi chęci wypróbować coś takiego, chwilowo brak czasu, jakbym zrobił to na pewno sie pochwale