[b4 1.9tdi 1z] olej w filtrze powietrza
- hudy
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 ABT
- Kontakt:
[b4 1.9tdi 1z] olej w filtrze powietrza
dziś zmieniałem filtr powietrza i zauważyłem trochę oleju na ściankach obudowy.było tego naprawdę niewiele kilka kropel.zacząłem się nad tym zastanawiać no i nie doszedłem do żadnego wniosku <ok> sprawa wygląda tak: samochód nie pobiera oleju, odma nie jest zatkana, przewód doprowadzający powietrze jest suchutki nie ma tam grama oleju ani niczego wilgotnego, stary filtr też był suchy olej był na górnej obudowie filtra także nie wiem skąd to mogło się wziąć.myślałem jeszcze nad jednym.wczoraj pękł mi wąż przy samym kolektorze ssącym czy to mogło by spowodować zaciągnięcie oleju do filtra?? sam nie wiem nie martwię się tym za bardzo bo jak rura od powietrza jest sucha to nic się nie dzieje ale skąd ten olej??
- tokarka606
- Forum Audi 80
Do filtra wchodzą 3 czarne przewody,jeden z nich idzie od n75 do którego jest też doprowadzony czerwony w którym panuje ciśnienie doładowania oraz mgła olejowa.W chwili gdy n75 upuszcza ciśnienie podaje powietrze właśnie do tego przewodu.Parę dni temu wymieniałem też filtr i też było tam parę kropel.Pozdro
- tokarka606
- Forum Audi 80