Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1Z] Problem z podgrzewaniem świec.

ODPOWIEDZ
wacha
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 1Z] Problem z podgrzewaniem świec.

Post autor: wacha » 13 lis 2012, 19:39

Witam.
Mam problem z zapalaniem autka po nocy lub dłuższym postoju ( zimny silnik). Zauważyłem jednak że gdy chcę podgrzać świece to kontrolka zapala się dosłownie na ułamek sekundy, świece na pewno nie zdążą się rozgrzać. Czy ktoś wie co może być przyczyną. Wywaliłem ostatnio te fajeczki od świec bo były już bardzo luźne i wstawiłem konektorki ,które zakupiłem w elektrycznym, pasują idealnie ale i tak nie przyniosło efektu. Czy to wina czujnika temp. czy któregoś przekaźnika? Proszę o pomoc.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 13 lis 2012, 19:58

wacha pisze:Mam problem z zapalaniem autka po nocy lub dłuższym postoju ( zimny silnik).
Kąt wtrysku do sprawdzenia,a jak okaze się ze jest w normie ,to paliwo się prawdopodobnie cofa z układu
Zauważyłem jednak że gdy chcę podgrzać świece to kontrolka zapala się dosłownie na ułamek sekundy, świece na pewno nie zdążą się rozgrzać. Czy ktoś wie co może być przyczyną.
Ja wiem :mrgreen: <ok> zbyt wysoka temperatura na zewnątrz 8-) Gdybyś miał uszkodzony czujnik, to świece zwykle grzeją zawsze , bez względu na temperaturę ,co w krótkim czasie powoduje ich szybki zgon ;-) ....No chyba że nie grzeją ci w temperaturach poniżej 5 stopni ,wtedy faktycznie coś z grzaniem jest nie halo

wacha
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wacha » 13 lis 2012, 20:16

Tylko dlaczego latem nie mam problemu z odpalaniem? Już chyba trzecią zimę borykam się z tym problemem. Gdyby paliwo się cofało albo kąty złe to i latem tez miałbym z tym problem, tak przynajmniej mi się wydaje. Co do zbyt wysokiej temp. na zewnątrz to zapewne masz rację, ale dodam jeszcze,że oprócz nieśmiertelnego TDI'ka, jeżdżę jeszcze służbowym L200 z 2011r i w nim po nocy kontrolka od świec świeci zdecydowanie dłużej, na pewno kilka sekund, a w B4 tak jak wspominałem zdązy tylko błysnąć.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 13 lis 2012, 20:41

wacha pisze:Tylko dlaczego latem nie mam problemu z odpalaniem? Już chyba trzecią zimę borykam się z tym problemem. Gdyby paliwo się cofało albo kąty złe to i latem tez miałbym z tym problem,
Różnie to z tym bywa ,sprawdż kąt wtrysku w BS i bedziesz miał jasność ;-)
wacha pisze:jeżdżę jeszcze służbowym L200 z 2011r i w nim po nocy kontrolka od świec świeci zdecydowanie dłużej
Tam są sterowniki z zupełnie innej bajki ,wiec nie doszukuj się podobieństw z b4 8-)

gibaj
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krzysztof
Model: Audi A6
Kontakt:

Post autor: gibaj » 13 lis 2012, 21:06

bob89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bob89 » 16 lis 2012, 21:43

Ja miałem ten sam efekt przy padniętym czujniku temperatury - po wymianie już 2 lata odpala od strzała po zagrzaniu...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl