[A3 1.9 TDI] Problem z zapalaniem, na zimnym silniku
- goldi j51
- Forum Audi 80
- Imię: Robert
- Model: Audi A6
- Nadwozie: Sedan
- Kontakt:
Przecież kolega od A3 napisał że był zmieniany soft pewnie mapy zwiazane z rozruchem są cos nie halo ale na ten temat niech sie wypowiedzą kostrz lub spanky
i reszto do sprawdzenia jak koledzy napisali
a jeszcze zadam pytanko co zrobić jeśli ecu nie obsługuje grupy 12 w adaptacjach czyli przestawienie czasu grzania świec żarowych zostaje tylko korekcja czipa :?:
jesli auto odpala żle na zimnym
i reszto do sprawdzenia jak koledzy napisali
a jeszcze zadam pytanko co zrobić jeśli ecu nie obsługuje grupy 12 w adaptacjach czyli przestawienie czasu grzania świec żarowych zostaje tylko korekcja czipa :?:
jesli auto odpala żle na zimnym
Mam podobny problem,jak przyjdzie rano odpalić to trzeba trochę nakręcić. Niby dzisiajjrano było zimno ale kontrolka od świec się nie zapaliła .Poza tym ciężko kręci (aku ?), wcześniej w wężykach było widać malutkie bąbelki powietrza i nie było problemów z zapalaniem. Teraz bąbli niema ale jest problem z odpalaniem:/
p.s czy kąt wtrysku mógł się sam przestawić ?
p.s 2 chyba czas dolewać do paliwa "wspomagaczy" (diesel protector)
p.s czy kąt wtrysku mógł się sam przestawić ?
p.s 2 chyba czas dolewać do paliwa "wspomagaczy" (diesel protector)
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 1.9 1Z
Ma kęćić żwawo ,to diesel i musi sprężyć to rozpylone paliwo do temperatury zapłonu ...jak będzię kręcił jakby chciał a nie mógł ,to możesz się zdziwić jak nie odpali wcale przy niższych temperaturach ...Kontrolka od świec ,powinna się już wszystkim palić i świece powinny się włączać na chwilę ,bo temp.spadła grubo poniżej 5 stopni ...Jak się nie zapala ,to albo spalona zarówka w kontrolce ,albo błedny ,zawyżony odczyt temp.dla kompa z czujnika temperatury ...jak zawyżony to wystarczy odpiąć wtyczkę od czujnika i świece powinny się załączyć ,przynajmniej na pierburgu ...na boschu pewnie też choć w tych starych tdi na "boschu "często jest problem z właczaniem się świec i ludzie robią sobie na tzw. przyciskprzemoO23 pisze:jak przyjdzie rano odpalić to trzeba trochę nakręcić. Niby dzisiajjrano było zimno ale kontrolka od świec się nie zapaliła .Poza tym ciężko kręci (aku ?)
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Silnik: 1.9 1Z
Nie ma takiego czujnika Jest tylko czujnik temperatury dla kompa ,siedzi tam gdzie Axell wskazał ,i to on ,a raczej komp za jego pośrednictwem ,włącza świece żarowe kiedy ''widzi '' temperaturę w okolicy i poniżej + 5 stopni .A jaką temp."widzi "komp za jego pośrednictwem to widać na vagu w bloku 007 ...to oczywiście przy kompach w autach z nowszym osprzętem ,czyli z nastawnikiem indukcyjnym ...Na starych kompach też widac temperatury w bloku 000 ,tyle że nie w stopniachprzemoO23 pisze:
Który czujnik odpowiada za świece ?
Chyba znalazłem,zdjąłem wtyczkę z tego czujnika o którym mówił axell, przekręciłem na na zapłon i kontrolka od świec się zaświeciła.
Założyłem wtyczkę z powrotem,dałem na zapłon a kontrolka od świec się nie odezwała. Tylko coś wątle ta wtyczka trzyma się na tym czujniku.
Z poniedziałku trzeba po czujnik grzać ( i opony zmienić) .
Założyłem wtyczkę z powrotem,dałem na zapłon a kontrolka od świec się nie odezwała. Tylko coś wątle ta wtyczka trzyma się na tym czujniku.
Z poniedziałku trzeba po czujnik grzać ( i opony zmienić) .