Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[1Z] Przekaźnik zasilania ECU

wasermann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[1Z] Przekaźnik zasilania ECU

Post autor: wasermann » 29 maja 2011, 21:36

Witam.Czy w silniku 1Z na boschu istnieje przekaźnik który odpowiada za zasilanie ECU lub coś innego od czego zależy dobra praca motoru.Taki przekaźnik nr.30 jest w benzynie,a w dieslu?Jak ktoś wie niech poda numer i lokalizacje.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: MUNIOR » 29 maja 2011, 23:49

wasermann pisze:Czy w silniku 1Z na boschu istnieje przekaźnik który odpowiada za zasilanie ECU
Istnieje
wasermann pisze: lub coś innego od czego zależy dobra praca motoru
Akurat bez tego przekażnika nie można mówić o jakiejkolwiek pracy motoru ;-) A na jakość pracy motoru nie ma on żadnego wpływu :mrgreen: Przekażnik jest nad nogami kierowcy pod półką .Na pracę motoru,pomijając jego stan techniczny , mają wpływ mapy wtrysku w pamięci epromów kompa <ok>

wasermann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wasermann » 01 cze 2011, 12:02

A możesz podać numer tego przekaźnika. A jeśli chodzi o te mapy rozumiem że są wgrane,ale jabym rozkręcił kompa jak to wygląda i jak można by ewentualnie sprawdzić?Czy to się jakoś psuje np.pękają luty.Masz może jakieś zdjęcia poglądowe lub jakąś literaturę co do budowy sterownika i tych map? <ok>

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 01 cze 2011, 12:43

wasermann pisze:A możesz podać numer tego przekaźnika. A jeśli chodzi o te mapy rozumiem że są wgrane,ale jabym rozkręcił kompa jak to wygląda i jak można by ewentualnie sprawdzić?Czy to się jakoś psuje np.pękają luty.Masz może jakieś zdjęcia poglądowe lub jakąś literaturę co do budowy sterownika i tych map?
:shock: Biorąc pod uwagę powyższy tekst ,mam dla ciebie dobrą radę ,odpuść sobie tą zabawę , bo nieczego nie naprawisz ,a możesz narobić tylko szkód ;-) .Jak ci silnik nie domaga to na pewno nie jest to wina map wtrysku ,ani przekaznika ;-)

Awatar użytkownika
kyjo
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: kyjo » 01 cze 2011, 22:08

Moze niech autor opisze o problemie i wtedy cos pomożemy..

Ronsia_
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [1Z] Przekaźnik zasilania ECU

Post autor: Ronsia_ » 03 cze 2011, 19:03

wasermann pisze:Witam.Czy w silniku 1Z na boschu istnieje przekaźnik który odpowiada za zasilanie ECU lub coś innego od czego zależy dobra praca motoru.Taki przekaźnik nr.30 jest w benzynie,a w dieslu?Jak ktoś wie niech poda numer i lokalizacje.
Witam!
Ja chciałbym się dowiedzieć na którym pinie wtyczki do ECU powinien być stały plus. U siebie szukałem i za cholere nie ma :oops:

wasermann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wasermann » 03 cze 2011, 23:02

Pisałem już nie raz.Samochód przyspiesza bardzo dobrze,ale na wolnych obrotach mam na kierownicy drgania, które przenoszą hałas.Kierownica drga,wręcz lata jakby miała odlecieć,a wystarczy dodać gazu zwiększa się obroty drgania ustają .Parę razy po odpaleniu samochodu drgania był mnimalne(lekkie mrówienie)w środku zapadła cisza(ludzie myślałem cud).Ale to było parę razy :evil: na moje gołym okiem widać silnik chodzi nie równo.Chyba dlatego są te drgania :-/ To nie poduchy pod silnikiem,skrzynią były wymieniane,nie tanie.Nawet byłem w ASO stwierdzili,że poduchy dobre.Rozłożyli ręce.Mam vaga błędów brak,jest tylko grupa 000.Dawka odpowiednia,wtryski końcówki nowe,sterujący sprawdzony(podmianka),to nie wspomaganie,zrzuciłem pas,nie alternator.to nie nastawnik bo w jeździe nic się nie dzieje,nawet jak niektórzy zwiększałem dawkę.Bombki brak.Tak więc może jakieś zimne luty w sterowniku?Jest po prawej stronie a nasze drogi są dziurawe.Myślę że to coś elektronicznego bo parę razy było dobrze,cicho,nie rzucało.Co sądzicie.Nawet obroty po rozgrzaniu to ok.1000 obr/min.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 04 cze 2011, 11:30

wasermann pisze:Tak więc może jakieś zimne luty w sterowniku?Jest po prawej stronie a nasze drogi są dziurawe.Myślę że to coś elektronicznego bo parę razy było dobrze,cicho,nie rzucało.Co sądzicie.
Najprościej by było podmienić sterownik ,choć prawdopodobieństwo że to jego wina jest nikłe

Ronsia_
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Ronsia_ » 04 cze 2011, 12:55

MUNIOR, może ty wiesz na którym pinie w kostce do ECU jest stały plus z ACC. Szukałem już wszedzie i nigdzie nie ma ani schematu ani nic <mur> A na bank musi być na którymś. Mój Ecu ma 68 pin-ów.

wasermann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wasermann » 04 cze 2011, 21:55

MUNIOR szukam już długi czas.spróbuje.Słuchaj jeszcze jedna rzecz- może podpowiedź,która naświetli komuś problem.Po odpaleniu samochodu działa stateczny kąt wtrysku,po chwili niby ECU steruje.Samochód po chwili powinien się ściszyć (jego praca)-u mnie jest cały czas głośno(nie słychać ściszenia).Dodam że u kolegi zawsze jak zapali motor po chwili zmienia się chód silnika(bardziej cicho i miękko).Może to coś z jakiś zaworem ?Wygląda jakby miał jakieś awaryjne ustawienia.Pomocy <mur>

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 05 cze 2011, 00:51

wasermann pisze:Po odpaleniu samochodu działa stateczny kąt wtrysku,po chwili niby ECU steruje.Samochód po chwili powinien się ściszyć (jego praca)-
wasermann pisze:Po odpaleniu samochodu działa stateczny kąt wtrysku,po chwili niby ECU steruje.Samochód po chwili powinien się ściszyć (jego praca)-
Nigdy odkąd odłaczyłem EGR -a nie zaobserwowałem czegoś takiego po odpaleniu jak ściszanie sie ,czy podwyższanie obrotów silnika chwilę po odpaleniu ,co prawda mam zetora na pierburgu i odłaczony N18 ,ale to bez znaczenia w tym przypadku .Ściszenie się silnika i bardziej miękka praca chwilę po odpaleniu, powoduje działający EGR ,ciepłe spaliny w dolocie robią swoje <ok> A sprawdzenie działania n108 ,który steruje kątem wtrysku na odpalonym silniku jest raczej nie mozliwe na starym kompie ,który jak wszyscy wiemy jest bardzo ubogi w mozliwość diagnozy :-/

wasermann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wasermann » 05 cze 2011, 16:01

Ja także ma zaślepionego EGR-a.Uwierz ok.5 sekund po odpaleniu jego silnik się ścisza,jest taki cichy(na boschu).Czyli jak mam zaślepionego EGR-a to czy jest działający(sprawny) czy nie sprawny nie ma już wpływu na nic,bo jest wstawiona blacha?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 05 cze 2011, 19:50

wasermann pisze:Ja także ma zaślepionego EGR-a.Uwierz ok.5 sekund po odpaleniu jego silnik się ścisza,jest taki cichy(na boschu).Czyli jak mam zaślepionego EGR-a to czy jest działający(sprawny) czy nie sprawny nie ma już wpływu na nic,bo jest wstawiona blacha?
Nie no jak zaslepiony to wiadomo ,cudów nie ma i nie działa .W takim razie na tą zmianę pracy silnika ma wpływ zmiana kąta wtrysku przez n108 ,skoro u ciebie nie ma tego efektu to coś nie tak z n108 i nie opuznia kąta wtrysku po odpaleniu ,sprawdż kabelki do niego ,być może któryś nie ma styku
Ronsia_ pisze:MUNIOR, może ty wiesz na którym pinie w kostce do ECU jest stały plus z ACC.
Komp jest zasilany dość specyficznie i jako tako użytkowego plusa z aku w nim nie znajdziesz,chyba że po włączeniu zapłonu .Nie wiem w jakim celu potrzebny ci ten plus z wtyki kompa ,ale jak chcesz zrobić jakieś odcięcie zasilania kompa ,to robi się to inaczej i do kompa nawet nie zaglądamy ;-)

wasermann
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wasermann » 05 cze 2011, 21:46

MUNIOR a błędu nie powinno być?No chyba że to stary sterownik i nie wszystko łapie.Dla ścisłości to jest ten zawór który jest z tyłu pompy? :roll:

[ Dodano: 2011-06-05, 22:25 ]
No dobra wiem już.sprawdzę opór,a jakie powinno być tam napięcie?

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: MUNIOR » 05 cze 2011, 23:21

wasermann pisze:MUNIOR a błędu nie powinno być?
Czasem coś nie działa jak trzeba ,a błędu nie ma ;-)
wasermann pisze:a jakie powinno być tam napięcie?
Jakie napiecie to ci nie powiem ,bo czy działa prawidłowo sprawdza się go w autach na pierburgu vagiem :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl