Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 1.9 1Z] Przewody świec żarowych w 1.9 TDI Kapturki/Fajki

Awatar użytkownika
tomek83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek83 » 30 lis 2015, 12:03

Ja w A4 też mam przerobione na konektorki i działa bez zarzutu, polecam takie rozwiązanie. Bezproblemowo można wielokrotnie ściągać i zakładać je ze świec, bez obaw że fajka się rozsypie.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 30 lis 2015, 12:16

Tylko po co to wielokrotnie ściągać? Ja przez 10 lat ściągałem 3 razy raz wymieniając świece a dwa razy by je sprawdzić <ok>

Awatar użytkownika
tomek83
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomek83 » 30 lis 2015, 12:24

hudy pisze:Tylko po co to wielokrotnie ściągać?
Lepiej dmuchać na zimne niż potem zostać np. przy wymianie świec żarowych w szczerym polu z urwaną fajką w łapie :-P

W kilku nowszych Mercedesach (dieslach) np. konstruktorzy nie przewidzieli że wtyczki od wtryskiwaczy piezoelektrycznych będą często ściągane (bo same wtryskiwacze się okazały wadliwe). Skutkiem tego po kilku wyciągnięciach wtyczek - wszystko się rozsypywało.

Awatar użytkownika
hudy
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Silnik: 2.0 ABT
Kontakt:

Post autor: hudy » 30 lis 2015, 14:51

tomek83 pisze:Lepiej dmuchać na zimne niż potem zostać np. przy wymianie świec żarowych w szczerym polu z urwaną fajką w łapie
No tak faktycznie jak ktoś będzie wymieniał świece w nocy w szczerym polu to by było kiepsko jak by mu się kable pourywały ;-) Jaszcze nad głową wrzeszcząca baba która na okrągło będzie klepać że mówiła by kupić nowy samochód a nie jeździć starym dziadem <ok>

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek
Silnik: 1.9 1Z

Post autor: Szara80tkaTdi » 18 gru 2015, 13:21

hudy pisze:nad głową wrzeszcząca baba która na okrągło będzie klepać że mówiła by kupić nowy samochód a nie jeździć starym dziadem <ok>
ile to razy ja to slyszalem :)

dobra dzieki panowie, chyba zastosuje sie do tych kapturkow, bo teraz w zimne dni mnie cos trafia , kable luzne na swiecach i pali jak jakiks trup

kucioch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kucioch » 09 sty 2016, 20:51

Dzisiaj przerobiłem fajki na złączkę elektryczną, byłem też na szrocie i zakupiłem dwie listwy jedna z golfa , druga z seata toledo identyczne jak na zdjęciu wyżej. Czy z podłączeniem tej listwy jest dużo zabawy? Od każdej fajki mamy jeden przewód czyli razem 4, a z listwy wychodzą dwa. Podpowie Ktoś jak to połączyć?

Awatar użytkownika
Szara80tkaTdi
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Przemek

Post autor: Szara80tkaTdi » 09 sty 2016, 21:40

jest to na koncu i tak jako jeden

Awatar użytkownika
ronni10
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ronni10 » 04 maja 2016, 18:03

Witam piwoa80 a czy niezalozona fajka ma wpływ na prace rozgrzanego silnika? Mam wrazenie gorzej pracuje.

MUNIOR
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mariusz
Nadwozie: Sedan

Post autor: MUNIOR » 04 maja 2016, 18:58

ronni10 pisze: czy niezalozona fajka ma wpływ na prace rozgrzanego silnika?
Nie ma ,bo mieć nie ma prawa .Przy obecnych temperaturach i tak świece nie grzeją .Pisałem już tyle razy że już mi sie znudziło ,ale widzę że znowu muszę przypomnieć ...świece w tdi w temperaturach powyżej 5 stopni i tak nie grzeją ,wiec to czy są spalone ,czy sprawne nie ma żadnego wpływu na odpalanie zimnego silnika ,a tym bardziej na pracę rozgrzanego .Nawet poniżej zera ich wpływ na odpalanie jest symboliczny ,a zdrowe i poustawiane jak należy tdi ,odpala bez problemu przy spalonych wszystkich świecach nawet przy kilkunastostopniowych mrozach...może wtedy co najwyżej chwilę nie równo popracować silnik i tyle

Awatar użytkownika
ronni10
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ronni10 » 05 maja 2016, 08:45

MUNIOR pisze:
ronni10 pisze: czy niezalozona fajka ma wpływ na prace rozgrzanego silnika?
Nie ma ,bo mieć nie ma prawa .Przy obecnych temperaturach i tak świece nie grzeją .Pisałem już tyle razy że już mi sie znudziło ,ale widzę że znowu muszę przypomnieć ...świece w tdi w temperaturach powyżej 5 stopni i tak nie grzeją ,wiec to czy są spalone ,czy sprawne nie ma żadnego wpływu na odpalanie zimnego silnika ,a tym bardziej na pracę rozgrzanego .Nawet poniżej zera ich wpływ na odpalanie jest symboliczny ,a zdrowe i poustawiane jak należy tdi ,odpala bez problemu przy spalonych wszystkich świecach nawet przy kilkunastostopniowych mrozach...może wtedy co najwyżej chwilę nie równo popracować silnik i tyle

Byłem w trasie, a pod ręką miałem tylko telefon i nie miałem czasu poczytać czy to ma coś do rzeczy, czy też nie. Fajkę zauważyłem podczas sprawdzania oleju w trasie i mnie to zaciekawiło, więc co do gorszej pracy silnika to faktycznie mi się wydawało. Samochód chodzi jak najbardziej normalnie okok

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl