[B4 1,9TDI 1Z] Pytanie o olej silnika
[B4 1,9TDI 1Z] Pytanie o olej silnika
Witam, zakupiłem nie dawno auto, lecz nie wiem jaki jest tam olej i chce go wymienić ? jaki mi proponujecie ? Mineralny czy półsyntetyk ?
Ostatnio zmieniony 03 maja 2007, 16:44 przez maryjann, łącznie zmieniany 1 raz.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
olej.....
Dostepnymi sobie środkami ustal jakim olejem silnik był zalewany w ostatnim okresie, jezeli mineralnym ( co się niestety zdarza), poczytaj sobie ten wątek, szczególnie ostatni post Gienka.....
viewtopic.php?t=1945&postdays=0&postord ... j&start=15
Polski Klub Audi 80 :: Zobacz temat - [B4 1.9 TDI 1Z] olej silnikowy???
Pozdrawiam - Adam.
viewtopic.php?t=1945&postdays=0&postord ... j&start=15
Polski Klub Audi 80 :: Zobacz temat - [B4 1.9 TDI 1Z] olej silnikowy???
Pozdrawiam - Adam.
- Motostacja pl
- Forum Audi 80
- Imię: Motostacja PL
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
- Kontakt:
Podłączę sie do tematu jeśli można, bo mam coś w podobie problem. Pisalem juz o nim w innym wątku "olejowym" ale pozostał bez odzewu. Otóż mam audi b3 1,6 TD SB. Jak go kupiłem był zalany minerałem lotosa. Taki też zalałem nieroztropnie przy pierwszej wymianie (lotos city). Byłem sie dowiadywać w takim sklepie gdzie sprzedają oleje luzem o jakiś półsyntetyk, ale sprzedawca odradził mi teraz lać do niego półsyntetyk (z wiadomych względów). Zamiast tego zaproponował mi zeby wlał Mobila z przystosowaniem do samochodów z turbiną albo któryś z kanadyjczyków. Co mam w takiej sytuacji zrobić. Dodam tylko ze niedługo będę dociągał głowicę bo jakiś czas temu wymieniałem jeden tłok, i przy tej okazji chciałem też wymienić olej.
Witam dzis wymienilem olej z lotos mineralny na castrol półsyntetyczny CASTROL MAGNATEC diesel 10W/40, lecz powiedzial mi ze zle zrobilem ze taki zakupilem ze mialem nadal mineralny bo jest gesciejszy i ze ten moze nie musi sie wylac jakoś, a ja tu widze na tym forum ze znow odradzacie mi zeby byl mineralny bo turbine zepsuje wiec juz naperawde nie wiem czy dobrze zrobilem ze dalem ten castrol. pomocy ?