Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[ 1Z ] Rezonans podczas przyspieszania pod większym obciążeniem silnika

ODPOWIEDZ
XPG207
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Sebastian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 1.9 1Z

[ 1Z ] Rezonans podczas przyspieszania pod większym obciążeniem silnika

Post autor: XPG207 » 28 paź 2025, 00:55

Cześć wszystkim, ostatnim czasem borykam się z problemem, podczas mocniejszego przyspieszania pojawia się w środku mocny tak jakby rezonans od silnika, ciężko jest ten dźwięk opisać, w środku robi się bardzo głośno, kiedy depnę na 1 czy 2 biegu jak turbo zaczyna bić mocno się nasila, tak jakby silnik przyłożył do karoserii, podczas jazdy pod stromą górę ten dźwięk jest jeszcze bardziej nasilony (więc typowo pojawia się gdy jest większe obciążenie) wydech sprawdzałem i jest cały, do podwozia nie dotyka, poduchy skrzyni były zmieniane i są ok (wcześniej jak wymieniłem nie było tego dźwięku) zmieniłem prawą poduszkę silnika i nic się nie zmieniło, z resztą stara też wyglądała na sprawną, nie była pęknięta i wydaje się że była miększa niż ta co kupiłem, turbo sprawdzałem i nie ma luzu wzdłużnego więc też się wydaje ok (chociaż nwm dlaczego gwiżdże) słyszałem że może być to przegub wewnętrzny, chociaż moim zdaniem on by raczej stukał bo kiedyś miałem taki przypadek w toyocie corolli, a auto przyspiesza gładko, bez stuków i szarpania, jedyne co na przeglądzie się dowiedziałem to tuleje sanek są już mocno średnie i przydało by się je wymienić, czy możliwe jest to że sanki w jakiś sposób podczas mocniejszego obciążenia, tzn. podczas przyspieszania np. pod górę przykładają do podwozia i przenoszą wibracje z silnika, czy może to faktycznie przegub? poniżej podsyłam film, ale nie wiele na nim słychać, lepiej jest na słuchawkach, z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

https://drive.google.com/file/d/1yAyazN ... sp=sharing

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek

Re: [ 1Z ] Rezonans podczas przyspieszania pod większym obciążeniem silnika

Post autor: Krzysiek 84 » 29 paź 2025, 16:17

Tłumiki przejrzyj i katalizator czy nie ociera o karoserię.

Poduszki silnika zamienniki zwiekszają rezonans wewnątrz auta.

XPG207
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: XPG207 » 29 paź 2025, 17:39

Krzysiek 84 pisze:
29 paź 2025, 16:17

Poduszkę silnika wymieniłem na oryginał, tyle że używany, ale to jest ich wina, bo moja wygląda ok, nie była pęknięta ani nic nie przykuło mojej uwagi, tłumik środkowy widziałem że się rozrawrstwia od boku ale w żaden sposób nie dotyka podwozia, głośniej może by było ale tutaj jest dźwięk który brzmi jak by ewidentnie coś dotykało podwozia, z kolei katalizator widziałem że jest dosyć blisko ale nie dotyka, i nie widzę tam sposobu żeby go dalej odsunąc, dodam jeszcze że problem zaczął pojawiać się stopniowo, wcześniej przy mocnym obciążeniu np. podczas przyspieszania pod górę a teraz na prostej drodze wystarczy dać więcej gazu na niskim biegu i już się pojawia rezonans

XPG207
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: XPG207 » 29 paź 2025, 19:52

XPG207 pisze:
29 paź 2025, 17:39
Krzysiek 84 pisze:
29 paź 2025, 16:17

Poduszkę silnika wymieniłem na oryginał, tyle że używany, ale to nie jest ich wina, bo moja wygląda ok, nie była pęknięta ani nic nie przykuło mojej uwagi, tłumik środkowy widziałem że się rozrawrstwia od boku ale w żaden sposób nie dotyka podwozia, głośniej może by było ale tutaj jest dźwięk który brzmi jak by ewidentnie coś dotykało podwozia, z kolei katalizator widziałem że jest dosyć blisko ale nie dotyka, i nie widzę tam sposobu żeby go dalej odsunąc, dodam jeszcze że problem zaczął pojawiać się stopniowo, wcześniej przy mocnym obciążeniu np. podczas przyspieszania pod górę a teraz na prostej drodze wystarczy dać więcej gazu na niskim biegu i już się pojawia rezonans

Sando
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jac

Post autor: Sando » 29 paź 2025, 23:02

A czy po wymianie poduszek przestawiałeś / regulowałeś ogranicznik (od TDI ma oznaczenie 893199335C)?
Druga rzecz która przychodzi mi na myśl w tej chwili to być może trzeba zluzować połączenia układu wydechowego i na nowo go "ułożyć" - ponieważ po wymianie poduszek może być teraz inaczej naprężony.

XPG207
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: XPG207 » 29 paź 2025, 23:24

Sando pisze:
29 paź 2025, 23:02
A czy po wymianie poduszek przestawiałeś / regulowałeś ogranicznik (od TDI ma oznaczenie 893199335C)?
Druga rzecz która przychodzi mi na myśl w tej chwili to być może trzeba zluzować połączenia układu wydechowego i na nowo go "ułożyć" - ponieważ po wymianie poduszek może być teraz inaczej naprężony.
ogranicznika nie regulowałem i ogólnie to był odkręcany jak sprzęgło zmieniałem, może coś w tym być bo po wymianie chyba bardziej było czuć ten rezonans, ale jeździłem też innym autem więc myślałem że tak mi się wydaje co prawda przykręciłem go na ślady po śrubach ale najbliższym czasie spróbuję go podregulować.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki TDi”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
opony samochodowe części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl