[1.9TDI 1Z] Rozrząd.
[1.9TDI 1Z] Rozrząd.
witam wszystkich mam pytanko kupiłem b4 z motorem 19tdi pojechałem do mechanika na wymianę rozrządu chciałem wymienić cały kompletny powiedział że całego nie ma sensu wymieni pasek i rolki czy to wystarczy?pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 13 sty 2009, 09:25 przez menago31, łącznie zmieniany 1 raz.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
3 rzeczy do wymiany - Rolka prowadząca, napinacz i pasek rozrządu. Jeśli wymienisz sam pasek możesz mieć niezłą lipę - nowy, mocniejszy pasek rozrządu i stare wyrobione rolki - niejeden raz się zdarzało (w tym u mojego kumpla) że rolki wyrzymywały dosłownie kilkanaście sekund przy nowym pasku a wtedy straty takie jak przy zerwaniu paska. Albo wymieniaj te trzy rzeczy albo już lepiej nic nie ruszać. Ja mam przyszykowane do wymiany - pasek rozrządu Gatesa (podobno lepszy nawet od Boscha), i 2 rolki firmy Ruville. Umówiony jestem ze znajomym w serwisie samochodowym. Jedna zasada - na tym nie oszczędzaj - pasek i rolki kup dobrych firm i rób u dobrego fachowca bo jeśli coś będzie nie tak zrobione to koszta będą nieporównywalnie większe.
witam, mam pytanie, bylem u pewnego mechanika z moim tdi z pompą wtryskową, i przy okazji spytałem o wymianę rozrządu, i powiedział mi ze mam do wymiany kolo zębate na wale i wał do "wyrównania" ponieważ kiwa mi się trochę na boki to duże koło pasowe na dole silnika co o tym sądzicie? jak powinno chodzić to koło, może mieć jakieś bicie czy powinno chodzić prościutko?
pozdrawiam,
pozdrawiam,
Ja za rozrzad do 1Z placilem 220pln z allegro, czesci takie jak na pierwszy montarz, czyli rolka prowadzaca INA, napinjaca Listen i pasek conti wzmacniany. Jak szukalem po sklepach, to za sama rolke napinajaca chcieli prawie 170 pln, jezeli nie chcesz bawic sie w allegro, to lepiej zostaw kupno elementow mechanikowi, bo kiedys tez sam kupowalem, ale nie kazdy mechanik chce zakladac nie swoje graty, a i czesto czesci maja duzo taniej niz nawet w inter carsie po znizkach. Wymiana w zakladzie to od 100 do 200 pln. Jak juz wymieniasz pasek rozrzadu to od razu pozostale 2 paski i najczesciej jeszcze jedna od paska mikro rolka jest do wymiany.