[1.9TDI 1Z] Ścierający się pasek rozrządu.
[1.9TDI 1Z] Ścierający się pasek rozrządu.
Witam !
Jakieś 15K temu wymieniłem w serwisie BOSCHA, kompletny rozrzad, ostatnio przy wymianie oleju i filtrów skontrolowali też rozrząd. Okazało się że pasek jest spchany w stronę silnika i się ściera. Bez dodatkowych kosztów wymienili pasek na nowy i kazali przyjechać na kontrolę po tygodniu, okazało się że sytuacja się powtarza. Postawili diagnoze że jedno z kół żebatych jest uszkodzone (to dolne) i sugerują wymianę (400PLN).
Co sądzicie czy to możliwe żeby samo z siebie sie coś takiego zadziało ? Czy raczej coś "spieprzyli" a teraz jeszcze chcą żebym ja za to płacił ....
P.S.
Dodam że ten sam serwis wcześniej wyjmował i uszczelniał pompę wtryskową oraz prostowali delikatnie przygięte wzmocnienie przednie, nikt po nic tam nie dłubał ....
Jakieś 15K temu wymieniłem w serwisie BOSCHA, kompletny rozrzad, ostatnio przy wymianie oleju i filtrów skontrolowali też rozrząd. Okazało się że pasek jest spchany w stronę silnika i się ściera. Bez dodatkowych kosztów wymienili pasek na nowy i kazali przyjechać na kontrolę po tygodniu, okazało się że sytuacja się powtarza. Postawili diagnoze że jedno z kół żebatych jest uszkodzone (to dolne) i sugerują wymianę (400PLN).
Co sądzicie czy to możliwe żeby samo z siebie sie coś takiego zadziało ? Czy raczej coś "spieprzyli" a teraz jeszcze chcą żebym ja za to płacił ....
P.S.
Dodam że ten sam serwis wcześniej wyjmował i uszczelniał pompę wtryskową oraz prostowali delikatnie przygięte wzmocnienie przednie, nikt po nic tam nie dłubał ....
Ostatnio zmieniony 31 mar 2009, 20:19 przez kelachim, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi 80
Ewidentnie wina servisu w którym zmieniali Ci pasek,ciekawe jak bys nie sprawdził paska kto by pokrył remont silnika wrazie urwania.Ja zawsze po wymianie zapalam silnik i obserwuje pasek bez przykręconej pokrywy jak sie zachowuje wrazie potrzeby regluje pompą wtryskową kat zeby równo rozkładał sie na kołach pasowych.Jak kolega nie wzioł rachunku za naprawe to moga sie wyprzec.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
i masz racje jezeli lozysko slizgowe zuzyje sie to powstanie luz na walku pompyco za tym idzie na kole pompy w wyniku czego pasek bedzie sie zsuwal i strzepil bo kolo pompy bedzie krecic sie pod katem, sciagnij pasek i sprawdz luz na kole pompy wtryskowejlukaszwaniek pisze:Najczęściej wina jest właśnie po stronie luźnego koła i jest nim koło na pompie wtryskowej.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Występuje ,nawet bardziej niż lekko wyczuwalny I pasek nadal powinien chodzić po kole ,czasem po zewnetrznym jego brzegu ,ale cały czas po kole .Jak ci przy tak małym ,ledwo wyczuwalnym luzie ,ściąga pasek z koła ,to masz problem albo ze szpilką napinacza ,która moze być krzywa ,albo z dolnym kołem rozrządu ,albo z kołem wałka pośredniego...rozepnij rozrzad i sprawdż czy koło wałka pośredniego nie "chodzi "za dużo na bokidjmp9 pisze: powiedzcie mi tylko czy w sprawnej pompie wtryskowej występuje lekki luz na boki ? taki naprawde ledwo wyczuwalny ??
Ja miałem podobny problem i w sumie nie wiem co było tak naprawdę winne ścinania paska i spychania go w kierunku chłodnicy. U mnie pompa też miała lekki luz, ale jak powiedział Mariusz, nie aż taki, żeby spychać pasek. Dodatkowo mimośród z rolki napinającej sam sobie wypadł. Trzecią rzeczą okazało się bijące dolne koło zębate rozrządu. Ja obstawiam to dolne bijące koło i że to ono wykończyło rolkę, bo na znaku do jej napinania było widać, że strasznie szarpie.
Nie bije Ci to dolne koło pasowe? Jeżeli bije to prędko zaglądaj pod nie i sprawdź to od rozrządu. Ja na szczęście zdążyłem.
Nie bije Ci to dolne koło pasowe? Jeżeli bije to prędko zaglądaj pod nie i sprawdź to od rozrządu. Ja na szczęście zdążyłem.