Witam, ostatnio zaobserwowałem pewien problem u mnie w 80'tce, normalne jest to że na mrozie z początku silnik trzyma wyższe obroty, po jakimś czasie oczywiście opadają, dziś wszystko było w porządku do czasu gdy wyszedłem ze sklepu, odpaliłem silnik który był jeszcze ciepły (świece się nie grzały), temperatura wody miała prawie 90 stopni, odpaliłem silnik a ten chodził na podwyższonych obrotach tak jak by był zimny, jechałem w korku, podjechałem w korku na 2 biegu, miałem jakieś 2000 rpm, wcisnąłem sprzęgło i obroty zatrzymują się na 1500, po dodaniu gazu te obroty opadają do ok, 1200, ogólnie teraz silnik nie schodzi poniżej, cały czas ma 1100 - 1200 obrotów, a jak się jeździ to np. przy zmianie biegu widać że obroty opadają do 1500, czy wie ktoś w czym może być problem, nastawnik, czy pompa wtryskowa? dodam jeszcze że mam nastawnik indukcyjny, na wolnych obrotach nie falował i wszystko było w porządku, na mrozach silnik też poprawnie odpala. poniżej podaję nagranie.
https://drive.google.com/file/d/1FU1eLV ... sp=sharing
[1Z] Silnik trzyma podwyższone obroty po odpuszczeniu pedału gazu lub nie chce zejść z obrotów
-
- Forum Audi 80
- Imię: Bartłomiej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 AAZ
Re: [1Z] Silnik trzyma podwyższone obroty po odpuszczeniu pedału gazu lub nie chce zejść z obrotów
Czujnik temperatury sprawdź
Jeden czujnik odpowiada za wysyłanie sygnału do wskaźnika temperatury "szary 3 pinowy" a drugi jest od temperatury silnika wystpany do ECU podłącz kompa jeszcze
Jeden czujnik odpowiada za wysyłanie sygnału do wskaźnika temperatury "szary 3 pinowy" a drugi jest od temperatury silnika wystpany do ECU podłącz kompa jeszcze
-
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Silnik: 1.9 1Z
Re: [1Z] Silnik trzyma podwyższone obroty po odpuszczeniu pedału gazu lub nie chce zejść z obrotów
Dziś takie objawy odziwo nie występują, wszystko jest w porządku, temperatury płynu oraz paliwa pokazuje dobrze, ale zainteresował mnie błąd pedału gazu, nieprawidłowy odzczyt, będę narazie obserwać, jak zacznie szaleć tak jak wcześniej podłaczę komputer.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Sebastian
- Silnik: 1.9 1Z
Po wyczysczeniu złącza od potencjometru pedału gazu problemu już nie ma, styki były dosyć mocno zaśniedziałe, wyczyściłem je papierem ściernym i wtyczkę zapsikłem kontaktem, jak narazie nic się nie dzieje.