Witam .Mam pytnie czy to napewno uszczelka pod głowicą(chciałbym mieć 100% pewno
ść).Objawy są takie ,że na bokach zbiorniczka od płynu pojawia się osad oleju,bąble nie lecą przy odpalonym silniku,kopci na biało-niebiesko dopuki się dobrze nie rozgrzeje,na 7tyś.kilometrów dolałem 1litr oleju,płynu dolewam 0.1-0.15 na 1tyś km ,odpala dobrze(nawet jak były ostre mrozy -20stopni).Pod korkiem wlewu oleju nic się nie zbiera(żadnych śladów mazi).Proszę o pomoc.
[B4 1.9 TDI 1Z 92r] uszczelka pod głowicą
-
- Forum Audi 80
witam Z tego co wiem przyczyn pojawienia się oleju w zbiorniczku są trzy;
-pozostałości po robieniu głowicy w przeszłości lub chłodnicy oleju
-padła chłodnica oleju
-uszczelka pod głowicą
Musisz sprawdzić węże czy na odpalonym silniku robią się twarde,jeżeli tak to uszczelka,jeżeli nie to wymienił bym chłodnice oleju.Oczywiście na początek wykręć zbiorniczek i dokładnie go umyj,i obserwuj być może to pozostałość po wcześniejszej naprawie.
-pozostałości po robieniu głowicy w przeszłości lub chłodnicy oleju
-padła chłodnica oleju
-uszczelka pod głowicą
Musisz sprawdzić węże czy na odpalonym silniku robią się twarde,jeżeli tak to uszczelka,jeżeli nie to wymienił bym chłodnice oleju.Oczywiście na początek wykręć zbiorniczek i dokładnie go umyj,i obserwuj być może to pozostałość po wcześniejszej naprawie.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- percevalle
- Audi 80 Klub
Witam, chciałbym się podpiąć pod temat i opowiedzieć o swoim problemie z audi 80 b3 + lpg, bo nigdzie nie znalazłem podobnego problemu. Zatem ucieka mi płyn chłodniczy już od pół roku.Na pewno nie ma wycieków więc podejrzewałem uszczelkę pod głowicą.Natomiast gdy przyszły mrozy w okresie grudzień-luty płyn mi nie uciekał.Obecnie zrobiło się troszkę cieplej i znów to samo-płyn ucieka.Pod korkiem nie ma żadnej "kawowej mazi" ani nic, bagnet czysty, poziom oleju niezmienny. Dodatkowo dodam,że pewnie mam też walnięty termostat.Czy termostat może być powodem tego, że płyn chłodniczy mi tak szybko ucieka?w 3 tygodnie potrafił mi cały zbiorniczek płynu zabrać. a czasem przez 3 miesiące nic nie wziąć. Ma ktoś jakieś pomysły?
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Forum Audi 80