[B4 1Z] Wymiana oleju a preparaty czyszczące przed wymianą.
[B4 1Z] Wymiana oleju a preparaty czyszczące przed wymianą.
Witam,
Zbliża mi się wymiana oleju, olej już wybrałem będzie to Valvoline MaxLife Diesel, filtr oleju Knechta i filtr powietrza MANN(sprzedawca nie ma filtrów powietrza Knechta).
Planuję wziąc 6 litrów oleju, do naszych zetorków wchodzi 5l, tak?
Mam pytanie odnośnie dodania preparatu czyszczące/płuczącego silnik przed wymianą oleju, czy ma to sens, czy grozi rozszczelnieniem silnika, myślałem o preparacie LIQUI MOLY ENGINE FLUSH?
Generalnie silnik bierze około 0.5l na 5000 kilometrów, olej który był zalany przez poprzedniego właścieciela to PetroCanada 10W40.
Pozdrawiam,
t4zior
Zbliża mi się wymiana oleju, olej już wybrałem będzie to Valvoline MaxLife Diesel, filtr oleju Knechta i filtr powietrza MANN(sprzedawca nie ma filtrów powietrza Knechta).
Planuję wziąc 6 litrów oleju, do naszych zetorków wchodzi 5l, tak?
Mam pytanie odnośnie dodania preparatu czyszczące/płuczącego silnik przed wymianą oleju, czy ma to sens, czy grozi rozszczelnieniem silnika, myślałem o preparacie LIQUI MOLY ENGINE FLUSH?
Generalnie silnik bierze około 0.5l na 5000 kilometrów, olej który był zalany przez poprzedniego właścieciela to PetroCanada 10W40.
Pozdrawiam,
t4zior
Ja również przechodziłem z minerala na półsyntetyk bez czyszczenia ale tutaj chodziło raczej o kwestię finansową, wolałem te 30 zł przeznaczyć na coś innego, ale jeżeli Tobie nie skoda tych kilkudziesięciu złotych to ja bym polecał zrobić "płukankę". Znam dużo osób, które robią to co wymianę Minusów żadnych to nie ma o ile stosujesz się do wskazówek na opakowaniu.
Muszę powiedzieć, że przy ostatniej wymianie półsyntetyk-syntetyk zastosowałem płukankę od LM i również byłem/jestem miło zaskoczony. Olej po kilku tyś dalej "złoty", a to co spłynęło z poprzednim olejem to ciężko nazwać olejem Myślę, że przy następnej zmianie również zastosuję, a co tam, napewno nie zaszkodzi
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80