[B4] Wymiana pompy wtryskowej w B4 1.9 TDI
[B4] Wymiana pompy wtryskowej w B4 1.9 TDI
Witam wszystkich!!! Mam pytanie odnośnie wymiany pompy wtryskowej w 80 B4 1.9 TDI 94 r w tej chwili zamontowana jest pompa z nastawnikiem z przelewem tylnym, taka jakie były montowane w Audi A4 1.9TDI, a potrzebuję założyć do tego silnika pompę też z B4 ale z 92r z nastawnikiem z przelewem górnym. Wiem, że ta pompa nie będzie działać z tym komputerem który znajduje się w mojej Audi. Pytanie jest następujące: czy dało by rade założyć tę pompę z górnym przelewem razem z komputerem z którym pracowała, i czy będą z tym większe problemy???
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz!!!!!!!!!
Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2010, 13:11 przez marcinc11, łącznie zmieniany 1 raz.
- tokarka606
- Forum Audi 80
Możesz zmienić sam dół pompy bez nastawnika bo pompy są te same,albo jak już bardzo chcesz to przerobić z Boscha na Pierburga ,ja tak akurat mam.
https://audi80.pl/b4-avant-19-tdi-1z-zamiana-bosch-na-pierburg-vt39499.htm
https://audi80.pl/b4-avant-19-tdi-1z-zamiana-bosch-na-pierburg-vt39499.htm
Czyli rozumiem, że chciałbyś zmienić pompę z nastawnikiem indukcyjnym na pompę z nastawnikiem potencjometrycznym? Jeśli tak to musisz przełożyć ECU a do tego jeszcze zmienić przepływkę z Pierburga na Bosha. Nie ma to najmniejszego sensu. Najlepiej zmienić sam dół pompy tak jak napisał kolega tokarka606. A co się dzieje, że chcesz wymienić pompę?marcinc11 pisze:Pytanie jest następujące: czy dało by rade założyć tę pompę z górnym przelewem razem z komputerem z którym pracowała, i czy będą z tym większe problemy???
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Dało by radę ,tylko pytanie :Po co ?Bo to zamiana w stylu :zamienił stryjek siekierkę na kijek .Pompy z nastawnikiem potencjometrycznym (górny przelew )w razie niedomagań nastawnika są praktycznie nie do naprawienia .Z nastawnikiem indukcyjnym (tylny przelew)jest duży wybór wśród używek i zawsze można wyczyścić nastawnik <ok>marcinc11 pisze:Pytanie jest następujące: czy dało by rade założyć tę pompę z górnym przelewem razem z komputerem z którym pracowała, i czy będą z tym większe problemy???
Wiem że wydaje się to bez sensu ale sprawa tak wygląda że mój silnik jest w stanie średnim a mam drugą audi z 92r bez prawa rejestracji ale z przebiegiem 160000km i to nie po przekręceniu, dlatego wydaje mi się że ta pompa jakiś czas pochodzi i nie chciałbym bym rozdzielać silnika od pompy tylko kompletny silnik założyć z całym osprzętem. Przepływomierz to nie jest problem tylko z pompą, ale faktycznie chyba zostawię stary przepływomierz i nastawnik a wsadzę drugi silnik z pompą i będzie mniej roboty.
Wielkie dzięki za odpowiedź na moje pytanie
Pozdrawiam
Wielkie dzięki za odpowiedź na moje pytanie
Pozdrawiam
-
- Forum Audi 80
To faktycznie przy takim przebiegu jeszcze pojeżdzisz na tej pompie i motorku .Pamiętaj tylko że twój komp w audi z 92roku nie będzie "gadał "z pompą z nastawnikiem indukcyjnym (tylny przelew)jak i z przepływką pierburga .Tak samo w drugą stronę twój komp w nowszym audi na przepływce pierburga nie "dogada "się z pompą z nastawnikiem potencjometrycznym i przepływką boscha Tak że jak chcesz przełożyć pompę z nastawnikiem potencjometrycznym do nowszego audi na pierburgu musisz przerzucić :kompa ,przepływkę i obawiam się że całą wiązkę z wtyczką do kompa .marcinc11 pisze:Wiem że wydaje się to bez sensu ale sprawa tak wygląda że mój silnik jest w stanie średnim a mam drugą audi z 92r bez prawa rejestracji ale z przebiegiem 160000km i to nie po przekręceniu, dlatego wydaje mi się że ta pompa jakiś czas pochodzi i nie chciałbym bym rozdzielać silnika od pompy tylko kompletny silnik założyć z całym osprzętem. Przepływomierz to nie jest problem
dlatego tez zeby tak nie kombinowal napisalem zeby tylko przelozyl nastawniki po problemie po co komplikowac sobie zycie jak to jest banalnie proste, zamontuje do swojej audi silnik z audi z 92r do ktorego wrzuci sam nastawnik indukcyjny proste co nie, jeszcze beda roznice we wtryskach w silniku z 92r raczej beda jednosprezynowe a z 94 na pierburgu 2sprezynowe ale to nie powinno przeszkadzac co najwyzej trzeba bedzie troszke podgiac przewody wtryskoweMUNIOR pisze:To faktycznie przy takim przebiegu jeszcze pojeżdzisz na tej pompie i motorku .Pamiętaj tylko że twój komp w audi z 92roku nie będzie "gadał "z pompą z nastawnikiem indukcyjnym (tylny przelew)jak i z przepływką pierburga .Tak samo w drugą stronę twój komp w nowszym audi na przepływce pierburga nie "dogada "się z pompą z nastawnikiem potencjometrycznym i przepływką boscha Tak że jak chcesz przełożyć pompę z nastawnikiem potencjometrycznym do nowszego audi na pierburgu musisz przerzucić :kompa ,przepływkę i obawiam się że całą wiązkę z wtyczką do kompa .marcinc11 pisze:Wiem że wydaje się to bez sensu ale sprawa tak wygląda że mój silnik jest w stanie średnim a mam drugą audi z 92r bez prawa rejestracji ale z przebiegiem 160000km i to nie po przekręceniu, dlatego wydaje mi się że ta pompa jakiś czas pochodzi i nie chciałbym bym rozdzielać silnika od pompy tylko kompletny silnik założyć z całym osprzętem. Przepływomierz to nie jest problem
- tokarka606
- Forum Audi 80
https://audi80.pl/vision,u,2123.htmTobster pisze:Chcialbym sie dowiedziec czy ktokolwiek wymienil pompe wtryskowa na mechaniczna ?(nie kontrolowana przez ECU). Z jakiego auta pompa by pasowala. Ja posiadam Audi80 1,9 TDI B4.
-
- Forum Audi 80
Parę osób wymieniło i mają mTDI Pompa mechaniczna pasuje praktycznie każda od silnika 1,9 diesel ze stajni audi vw .Najlepsza jest od 1,9 td najlepiej z LDA .Czytając posty ludzi którzy wymienili pompę na mechaniczną to auto jest bardzo oszczędne ,ma tylko jedną wadę :nie idzie już tak jak na ori pompie.No chyba że ktoś sobie pomodzi pompę <ok>Tobster pisze:Chcialbym sie dowiedziec czy ktokolwiek wymienil pompe wtryskowa na mechaniczna ?(nie kontrolowana przez ECU). Z jakiego auta pompa by pasowala. Ja posiadam Audi80 1,9 TDI B4.