[b4 1.9TDi 1Z avant] wymiana rozrządu
-
- Forum Audi 80
[b4 1.9TDi 1Z avant] wymiana rozrządu
Panowie czy po wymianie paska i rolek rozrządu trzeba podpiąć auto pod komputer w celu ustawienia dawki paliwa i np konta wtrysku. Słyszałem tak od pewnego mechanika ale czy to prawda?
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Krzysiek18/
- Forum Audi 80
Ja powiem tak, byłem przy wymianie rozrządu w swoim autku i powiem szczerze ze mechanik zrobił to bardzo sprytnie i sprawnie. Zaznaczył białym markerem na każdym kole pasowym i pasku miejsce, w którym ząbek paska "wchodzi" w koło i zdjął pasek, następnie położył nowy pasek na starym i zaznaczył na nowym pasku markerem te same punkty co na starym pasku, potem założyl pasek zgodnie z zaznaczonymi puntami, naciagnął i kazał odpalić auto, silniczek pracuje idealnie tak jak przed wymianą.
-
- Forum Audi 80
Rolkę prowadzącą i pompę wodną jak ją już słychać lub pojawił się wyciek płynu. Jeżeli dysponuje się przyrządami do blokowania rozrządu to jeszcze simeringi na wale, kole pośrednim i wałku rozrządu nie zaszkodzi. W tym przypadku uszczelkę pokrywy zaworów również.castro666 pisze:A właśnie, co oprócz paska i rolki napinającej warto wymienić w rozrządzie???
[ Dodano: 2008-08-20, 21:10 ]
Tak jak pisze przedmówca. Paski mogą się bardzo nieznacznie różnić. Podczas eksploatacji pasek również potrafi się nieco wydłużyć(ząbki docierają się do kół zębatych) powodując lepsze ułożenie na kołach i wtedy parametry się nieco zmieniają - widać to na skali napinacza.Przemek1984 pisze:Wszystko sie zgadza, filozofii w wymianie paska nie ma wielkiej ale nie ma nigdy jednakowych pasków chodzi tu głównie o różnice o setnych mm ale jednak jest. Dla pewności warto podpiąć