[1.9TDI 1Z] Wymiana uszczelniaczy.
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
Dlatego szukam kogoś kumatego, co już to robił a ja mogę posłużyć za tą drugę pomocną osobęBorysTDI pisze:Jak chcesz sobie sam ogarnąc to w moim podpisie masz zwymiarowany sciagacz sprezyn zaworowych. Do tej operacji najlepiej mieć pod ręką ogarniętą osobę. Sam miałem u siebie wymieniać przy okazji popychaczy ale poległem próbując wydłubać zabezpieczenia jedną ręką a drugą ściskać sprężynę
-
- Forum Audi 80
W łukowie dużo panów jest wolałbym swojemu zaufanemu mechanikowi oddać do roboty to, a potrzeba mi ten ściągacz, a nie mam za bardzo warunków do zrobienia tak owego, i jeśli ktoś chciałby sprzedać lub nie wiem zapożyczyć
bo w 1Z zawory są pochowane, i trochę trudniej będzie chyba czy nie? <ok>
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś by miał taki ściągacz a za bardzo niepotrzebny był, to chętnie bym zapożyczył, oczywiście się dogadamy w kwestii finansowej bardzo mi zależy na tym bo na jedną wymiane tych uszczelniaczy szkoda wywalić 150zł na ściągacz.
bo w 1Z zawory są pochowane, i trochę trudniej będzie chyba czy nie? <ok>
Byłbym bardzo wdzięczny jeśli ktoś by miał taki ściągacz a za bardzo niepotrzebny był, to chętnie bym zapożyczył, oczywiście się dogadamy w kwestii finansowej bardzo mi zależy na tym bo na jedną wymiane tych uszczelniaczy szkoda wywalić 150zł na ściągacz.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Witam jak nie masz jeszcze odkręconego wałka rozrządu to odkręcasz pokrywę zaworów i kręcisz kluczem nasadowym 19(12 kątną) znajdującą się w srodku koła dolnego wału co napędza paski. Kręcisz w stronę wskazówek zegara i będziesz widział jak krzywki wałka rozrządu chodzą po szklankach zaworów i wybierasz moment jak są zawory zamknięte(żadna z krzywek nie wciska szklanki zaworu) lub drugi sposób tylko trzeba wykręcać albo wtryski albo świece żarowe i przez otwór wpuszczasz prosty drut i obserwujesz jak się podnosi albo opada -i wybierasz najwyższy moment
- szymon_xd2
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Marcin
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Też wczoraj przy wymianie szklanek INA wymieniłem uszczelniacze, stare uszczelniacze nie były złe tak mi się wydaje (gumki nie były popękane,tward Itp.)- tylko to raczej zbędne jak samochody mają po kilkaset tyś. To sa już luzy na prowadnicach zaworów i żaden uszczelniacz tego nie uszczelni Całość wymiany wyszła mi ok. 4 godz. Samochód ładniej, równiej pracuje
pomoc w wymianie uszczelniaczy zaworów
może ktoś dać jakiś konkretny opis wymiany uszczelniaczy zaworów piszecie ze daliście rade to podzielcie się tym mam zamiar je wymienić tylko nie wiem czy sam podołam bez ściągania głowicy chyba że ktoś niedaleko mnie to robi niedrogo
[ Dodano: 2016-01-09, 19:26 ]
w zeszłym roku wymieniałem szklanki
[ Dodano: 2016-01-09, 19:26 ]
w zeszłym roku wymieniałem szklanki