[B4 1.9 1Z] Zgasła podczas jazdy i nie zapala
-
- Forum Audi 80
[B4 1.9 1Z] Zgasła podczas jazdy i nie zapala
Panowie, w czwartek jadąc auto szarpnęło i zgasło. sprawdziłem : prąd jest , wtryski dostają paliwo (poluzowałem wtryski) , rozrząd napięty. Zjechałem na lawecie , postawiłem u mechanika i tak na szybko z nim przejrzałem bo pogoda słaba a podnosniki miał zajęte: nie chce sie połączyć z VAGiem i nie pali nawet na plaka , rozrusznik normalnie kręci..... co sie mogło stać ?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Skoro nie pali na plaka ,to sprawdż rozrząd czy jest na znakach ,bo to że jest napiety ,nie znaczy że nie przeskoczył .Jak przeskoczył będzie nadal napięty i na pierwszy rzut oka nie ma żadnego "widzialnego " śladu że przeskoczył . Widziałem takie rzeczy kilka razy i widać to dopiero po ustawieniu na znaki .Taki przeskok paska ma zawsze swoje przyczyny...przyczyną zwykle jest zanieczyszczony olejem albo ropą pasek rozrzadu ,ewentualnie znacznie rozciągnięty ze starosci ...albo obie te rzeczy na raz.Zwykle przeskakuje o ząbek ,rzadziej dwa ,co w obu przypadkach nie jest jeszcze tragedią ,bo kolizja tłoka z zaworami jest dopiero po przeskoczeniu o trzy zęby
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
Nie "odginaj " tylko sciągnij oslonę i sprawdż czy pasek jest suchy i nie ma na nim śladów oleju lub ropy ,a puzniej ustaw rozrzad na znaki i sprawdż czy wchodzi blokada w koło pompy wtryskowej .To że rozrzad był robiony ,niczego nie przesądza.Dziki Beduin pisze:Rozrząd był robiony jakieś 20kkm temu , jak odgiąłem od góry obudowę to raczej tam było czysto. Nie mówię, że nie mógł przeskoczyć bo to na tą chwile bardzo prawdopodobne ale raczej nie z powodu brudu.