to sie wydaje tylko takie łatwe
ja juz 3 raz zabieram sie za to
ciągle mam żle ustawioną pompe i niemaoge ustawic początku tłoczenia
[80 b4 1.9TDI]znaki na rozrządzie
-
- Forum Audi 80
- Imię: Mariusz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 1.9 1Z
OJ łatwe to to nie jest ale da się zrobic .Fakt że trzeba cierpliwości bo milimetr pompą daje bardzo duże zmiany.Właśnie dziś wymieniałem pompę wtryskową bo mi w starej nastawnik dawał oznaki że ma dość .W sumie wymiana poszła gładko .Fakt że potem z godzinę ustawiałem kąt wtrysku .Po wymianie pierwsza pruba odpalenia dłuższe kręcenie i nic .Pompa nabita ropką ręczną pompką gruszką ,zasilający i przelew pełny a tu nic .Druga pruba i też nic .No myślę sobie pompa trefna czy jak bo dałem za nią 250 zeta ,co prawda gość się zarzekał że pompa chodziła bez problemów do końca ale za tą kasę nic pewnego i różnie może być.Trzecia pruba :odpalił .No to vag i szok :w polu kąt wtrysku same zera ,tdi timing pusty wykres .Myslę sobie pewnie kąt poza skalą ,przyspieszyłem ze 4mm pompą do silnika .Odpalam ,już lepiej coś jest ale ponad 100 .Poczekałem aż się nagrzeje i po czwartej korekcie trafiłem w 55 i tak zostawiłem . Cała operacja 4 godziny bez pospiechu ale po wku.....cym trzęsieniu silnika na 4 i 5 tym biegu nie ma śladu.Teraz następne wyzwanie :czyszczenie nastawnika w starej pompie :roll: oj będzie zabawagruszek01 pisze:to sie wydaje tylko takie łatwe
ja juz 3 raz zabieram sie za to
ciągle mam żle ustawioną pompe i niemaoge ustawic początku tłoczenia