Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.8 AAH] Dramat z immo vol. 3

Wszystko co tyczy się silników V6
ODPOWIEDZ
Johnson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.8 AAH] Dramat z immo vol. 3

Post autor: Johnson » 30 lip 2017, 12:48

Czołem forumowicze.

Od początku mojej przygody z audiczką przerobiłem kilka razy problem z immo.

Niestety po pół roku od ostatniego "serwisu/naprawy" problem znowu występuje. Auto po odpaleniu od razu gaśnie lub w ogóle nie zaskakuje.

Oto zwięzła historia napraw:
1. "Naprawa" oryginalnego sterownika immo - nic nie dało (warsztat X)
2. Wymiana sterownika immo + kodowanie kluczyków - nic nie dało (warsztat X)
3. Naprawa oryginalnego sterownika - bez problemu przez miesiąc (warsztat Y)
4. Zamontowanie emulatora + wywalenie sterownika immo - bez problemu przez pół roku (warsztat Y)

Czytałem trochę na forum o tym, że można zamienić ECU tzn, znaleźć takie bez immo, pytanie do Was, czy to w moim przypadku (założony emulator) rozwiąże problem? Wystarczy znaleźć sterownik i podmienić?

Czy macie może jeszcze jakieś pomysły?

Proszę o pomoc.

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Tsarkam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tsarkam » 01 sie 2017, 08:30

Sterownik można podmienić. Ja miałem stary (1992r) i podmieniłem na taki z A6 chyba 96r, nowszy z pełną diagnostyką. Niestety miał immo (w swoim A80 w ogóle nie mam immo) i zostało usunięte ze sterownika. Auto odpala bez problemu.
Ciężko będzie znaleźć nowszy ECU bez immo, więc najlepiej to oddać swój do magika elektronika który usunie immo z ECU skoro już i tak pozbyłeś się sterownika imobilizera.
Jak masz starszą wersję sterownika to możesz pomyśleć o nowszej z pełną diagnostyką. Więcej info w moim wątku znajdziesz:
https://audi80.pl/topics79/b4-28-aah ... 103262.htm

Johnson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Johnson » 01 sie 2017, 08:49

Dzięki @Tsarkam za informację, póki co to kontaktowałem się z jednym "magikiem" od immo, ale od razu powiedział, że to jest ecu hitachi i jedyne co może zrobić to dać emulator. Będę próbował dalej z innymi "magikami", ale chyba słabi Ci elektronicy z pomorskiego....

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 01 sie 2017, 09:58

A gdzie podłączany był ten emulator do tej pory? Może gdzieś masz uszkodzone przewody idące do ECU. W twoim przypadku najlepiej by dać emulator tuż przy ECU i odłączyć linię K od reszty układu aby mieć pewność że nic nie zakłóci komunikacji. Do tego zrobić sobie gniazdo OBD przy samym ECU aby dało się podpiąć kabel diagnostyczny.

Awatar użytkownika
Tsarkam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tsarkam » 01 sie 2017, 13:04

Johnson pisze:Dzięki @Tsarkam za informację, póki co to kontaktowałem się z jednym "magikiem" od immo, ale od razu powiedział, że to jest ecu hitachi i jedyne co może zrobić to dać emulator. Będę próbował dalej z innymi "magikami", ale chyba słabi Ci elektronicy z pomorskiego....
Mój też jest Hitachi i jakoś się udało.
Ale fakt, że skoro już masz emulator to najtaniej będzie go porządnie podłączyć jak napisał @maciek889. Zdjęcie immo z ECU to w okolicy 3miasta pewnie ze 150-200 PLN.

Johnson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Johnson » 01 sie 2017, 18:00

maciek889 pisze:A gdzie podłączany był ten emulator do tej pory? Może gdzieś masz uszkodzone przewody idące do ECU. W twoim przypadku najlepiej by dać emulator tuż przy ECU i odłączyć linię K od reszty układu aby mieć pewność że nic nie zakłóci komunikacji. Do tego zrobić sobie gniazdo OBD przy samym ECU aby dało się podpiąć kabel diagnostyczny.
Jestem przekonany, że gdzieś za kierą/licznikiem, bo koleś, który mi to zakładał, zdejmował na 100% kierę i licznik.

Czyli rekomendujesz kolejny emulator do ECU? Domyślam się, że samemu pewnie to trudno zrobić, aczkolwiek byłbym wdzięczny za kolejne wskazówki.

Nie wiem, czy nie prościej byłoby jednak wyjąć ECU i dać komuś do pomajstrowania.
Przyznam się szczerze, że w tych kwestiach jestem zielony.
Tsarkam pisze:Mój też jest Hitachi i jakoś się udało.
Ale fakt, że skoro już masz emulator to najtaniej będzie go porządnie podłączyć jak napisał @maciek889. Zdjęcie immo z ECU to w okolicy 3miasta pewnie ze 150-200 PLN.
Tyle jestem w stanie zainwestować, pytanie tylko, co będzie skuteczniejsze?

miron72
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: miron72 » 01 sie 2017, 20:46

Jakiś czas temu można było kupić "ubijacze" immo. Nie pamiętam nazwy -immo kill? Nie wiem, czy nie zakazali tym handlu -zapewne "okrutny" cios w zawodowych złodziei.
Jednorazowe -podpinasz, uruchamiasz i immo znika na amen, interfejs też pada.
Coś w ten deseń -mąci mi się w głowie(urodziny hehe) i nie chcę namieszać, spróbuj poczytać. Może to jest wyjście.
Ja mam mini-kłopot z immo w C4(ABC). Niby ok, niby nic się nie dzieje i pod VAGiem ok, lecz kontrolki brak, nie ma śladu pod deską. Mam jakieś pomysły ale dzisiaj ich nie sprecyzuję raczej. Nieważne.
Zerknij w temat ubicia immo w sieci. Ja wolę zawsze ratować ale kto wie...
Jeszcze temat anteny -jak to immo ma rozwiązane w B4? W A4ce problem jest ze stykami przy stacyjce i już to przerabiałem. Styki oczyszczone i nagle "immo gut".

Awatar użytkownika
Tsarkam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tsarkam » 02 sie 2017, 09:54

Jak autem planujesz jeździć jeszcze jakiś czas to moim zdaniem najlepiej przeprogramować ECU (tylko porządny magik potrzebny).
Z kolei najtańszy będzie emulator - można spróbować ten który masz podłączyć jeszcze raz wg wskazówek @maciek889. Ewentualnie nowy emulator, ale to i tak wypadałoby najpierw znaleźć i odłączyć ten który teraz jest wpięty. Gdzieś na forum kojarzę dłuższy wątek o podłączaniu emulatora.
Trzecia opcja to nowy sterownik bez IMMO, ale ciężko będzie znaleźć (sprzedawcy rzadko przywiązują uwagę do opisania czy było immo czy nie).
Chyba, że jesteś purystą - wtedy możesz naprawić IMMO, ale to kosztuje najwięcej czasu i pieniędzy (tym bardziej, że już się pozbyłeś oryginalnego sterownika IMMO).

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 02 sie 2017, 13:59

miron72 pisze:Jakiś czas temu można było kupić "ubijacze" immo.
To tylko do sterowników silnika w których da się zmienić zawartość pamięci przez złącze diagnostyczne. Najwcześniej było to TDI z drugiej połowy lat 90' a z benzynowych dopiero od ME7.x czyli od roku trochę sprzed roku 2000.

Johnson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Johnson » 02 sie 2017, 14:14

Tsarkam pisze:Jak autem planujesz jeździć jeszcze jakiś czas to moim zdaniem najlepiej przeprogramować ECU (tylko porządny magik potrzebny).
Z kolei najtańszy będzie emulator - można spróbować ten który masz podłączyć jeszcze raz wg wskazówek @maciek889. Ewentualnie nowy emulator, ale to i tak wypadałoby najpierw znaleźć i odłączyć ten który teraz jest wpięty. Gdzieś na forum kojarzę dłuższy wątek o podłączaniu emulatora.
Trzecia opcja to nowy sterownik bez IMMO, ale ciężko będzie znaleźć (sprzedawcy rzadko przywiązują uwagę do opisania czy było immo czy nie).
Chyba, że jesteś purystą - wtedy możesz naprawić IMMO, ale to kosztuje najwięcej czasu i pieniędzy (tym bardziej, że już się pozbyłeś oryginalnego sterownika IMMO).
Obdzwoniłem prawie wszystkich elektroników od immo z pomorskiego i każdy mówi mi, że tego ecu nie da się przeprogramować i jeden warsztat zaoferował się, że zamontuje porządny emulator za 300 PLN + montaż 250 PLN....

Czy to jest potwierdzone info, że immo w audikach było od 94'? Znalazłem ECU od setki do AAH z 93" roku i się zastanawiam, ogłoszenie: https://www.olx.pl/oferta/komputer-audi ... 548264bb22 (sprzedawca twierdzi, że na 99% ecu jest bez immo), myślisz, że warto?

Przejrzałem również Twój wątek i widziałem, że ktoś dał radę Twoje ECU przeprogramować, może masz jeszcze namiary na tego magika, ecu mam wyjęte i mógłbym wysłać do obróbki.

Awatar użytkownika
Tsarkam
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Tsarkam » 03 sie 2017, 08:30

Niestety nie mam bezpośredniego kontaktu do elektronika - organizował mi to zaprzyjaźniony mechanik.

W kwestii ogłoszenia - zapytaj czy sprzedawca ma VIN - któryś z kolegów na forum może by sprawdził czy faktycznie nie było IMMO.

Spróbuj przedzwonić do tego warsztatu - kiedyś u nich byłem i sprawiali wrażenie konkretnych. Właściciel ogarnięty i ostatnio można go obejrzeć na YT. Mocno zaangażowani w tuning, więc może znają odpowiedniego człowieka.

Johnson
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Johnson » 08 sie 2017, 19:16

Tsarkam pisze:Niestety nie mam bezpośredniego kontaktu do elektronika - organizował mi to zaprzyjaźniony mechanik.

W kwestii ogłoszenia - zapytaj czy sprzedawca ma VIN - któryś z kolegów na forum może by sprawdził czy faktycznie nie było IMMO.

Spróbuj przedzwonić do tego warsztatu - kiedyś u nich byłem i sprawiali wrażenie konkretnych. Właściciel ogarnięty i ostatnio można go obejrzeć na YT. Mocno zaangażowani w tuning, więc może znają odpowiedniego człowieka.
Dzięki za info, dogadałem się z kolesiem z OLX, że jakby co mogę zwrócić to ecu, vinu nie ma, ale twierdzi, że rozbierał kluczyk kiedyś i nie było tam tej pestki od immo.
tune-up znam, byłem też jak jeździłem jeszcze wieśwagenem. Skontaktuję się.

[ Dodano: 2017-08-08, 19:16 ]
Panowie, po wymianie ECU samochód odpala bez problemu. Dzięki za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki V6”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl