[b4 Q 2.8 aah] obrotomierz zawyża obroty
[b4 Q 2.8 aah] obrotomierz zawyża obroty
Wymieniłem licznik z obrotomierzem i powstał problem.
Zawyża obroty. Na jałowym pokazuje ok 1200rpm.
Przy prędkości 100km/h na 5 biegu ok 4000rpm.
Teraz pytanie czy można jakoś to naprawić?? (przetaktować obrotomierz),
Podejrzewam, że zegary pochodza od jakiegoś 5cio garowca dlatego to zawyżenie...
a odcinka jest dalego za skalą, gdzieś miejwiecej na wysokości 9000 obrotów. (prawie jak jakiś japoniec )
a i jeszcze troche falują obroty o ok 150rpm.
Może to być przyczyna krokowca?
Do tego czasem przy odpalaniu przez pierwsze 2sek nie chodzi na wszystkie cylindry.
Może mam dziwne pytania, ale zawsze jeździłem golfami mk 1, 2 i torchę rożnią się silniki hhehee
Zawyża obroty. Na jałowym pokazuje ok 1200rpm.
Przy prędkości 100km/h na 5 biegu ok 4000rpm.
Teraz pytanie czy można jakoś to naprawić?? (przetaktować obrotomierz),
Podejrzewam, że zegary pochodza od jakiegoś 5cio garowca dlatego to zawyżenie...
a odcinka jest dalego za skalą, gdzieś miejwiecej na wysokości 9000 obrotów. (prawie jak jakiś japoniec )
a i jeszcze troche falują obroty o ok 150rpm.
Może to być przyczyna krokowca?
Do tego czasem przy odpalaniu przez pierwsze 2sek nie chodzi na wszystkie cylindry.
Może mam dziwne pytania, ale zawsze jeździłem golfami mk 1, 2 i torchę rożnią się silniki hhehee
Co do zawyżania obrotów to jest w obrotomierzu taki potencjometr którym się to reguluje, bodajże śrubką się kręci, nie pamiętam dokładnie w którym miejscu, chyba w środku pod tarczą tam gdzie mocowanie wskazówki. Dawno temu się tym bawiłem... Miernikiem mierzysz rezystancję i regulujesz. Co do falowania to może być krokowiec, poszukaj na forum, bo było sporo takich tematów.
ale że na zgaszonym silniku wskazówka leży pięknie równo na ostatniej kresce? bo ja jak rozbierałem swoje zegary, to po pierwszym złożeniu miałem na zgaszonym silniku 500 <ok> 8-)
Poza tym jak rozbierzesz zegary i poruszasz wskazówką od obrotomierza w górę i w dół, to wyraźnie czuć zakres gdzie się zaczyna a gdzie kończy skala. Mocniejsze przesunięcie w którąś ze stron po prostu przesunie skalę wyżej albo niżej.
Nie wiem jakim cudem wskazówka mogła iść w okolice teoretycznych 9 tys. obrotów, jeżeli skala się zaczyna od zera, to powinna skończyć się na ostatniej kresce
Poza tym jak rozbierzesz zegary i poruszasz wskazówką od obrotomierza w górę i w dół, to wyraźnie czuć zakres gdzie się zaczyna a gdzie kończy skala. Mocniejsze przesunięcie w którąś ze stron po prostu przesunie skalę wyżej albo niżej.
Nie wiem jakim cudem wskazówka mogła iść w okolice teoretycznych 9 tys. obrotów, jeżeli skala się zaczyna od zera, to powinna skończyć się na ostatniej kresce
- Hołowczyc20
- Audi 80 Klub
jak wyciągniesz obrotek to masz takie 2 plastikowe srubki i nimi kręcisz u mnie też zawyżał to kręciłem tym chyba w lewą strone,tylko jak za dużo pokręcisz to bedzie ci znowu zaniżał.Jeśli masz stare zegary to ustaw te srubki tak jak sa na starym i będzie dobrze
Ostatnio zmieniony 22 gru 2014, 10:04 przez Hołowczyc20, łącznie zmieniany 1 raz.
Nic z tego nie moge zrozumiec:Jarewa pisze:Trzy dni temu rozbierałem własnie. W mini-check masz ustawienia rezystorem i wogóle tam jest to opisane jakie zwory rezystorem na jaki silnik. Dokładnie to na tym czarnym plastiku jest opisane a zworka rezystorem i jest małe okienko w tym plastiku umiejscowione w wnęce na tył obrotomierza.
zworka rezystorem?? małe okienko?? to w mini check'u jest? nic nie kaupuję hehe moze mniej ogólnikami
-
- Forum Audi 80
- Imię: Andrzej Cz
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan quattro
- Silnik: 2.8 AAH
Mini-check nie ma nic do obrotomierza, co prawda dostaje sygnał obrotów do dynamicznej kontroli ciśnienia oleju ale jego przestawienie nie zmieni wskazań obrotomierza.
Nie wiem czy w obrotomierzu z zegarów UN4 czegoś takiego nie widziałem ale już nie pamiętam może to było w mini-checku o którym pisze Jarewa.
Nie wiem czy w obrotomierzu z zegarów UN4 czegoś takiego nie widziałem ale już nie pamiętam może to było w mini-checku o którym pisze Jarewa.