[B4 2.6 ABC] Wysokie spalanie. Od czego zacząć ?
[B4 2.6 ABC] Wysokie spalanie. Od czego zacząć ?
Na wstępie napiszę że szukałem i nie znalazłem żadnej sensownej odpowiedzi na temat wysokiego spalania. (Jedynie to że temu pali tyle, a innemu tyle).
Po zakupie Audi (kombi, quattro manual) Zatankowałem cyklonu do pełna, nawinąłem 200km i po dolewce weszło 26l. Jazda była ok 110km po trasie (120-130km/h) i reszta to miasto. Czyli ładnie - ok 13l na 100km. Dodam że co chwile deptałem i gazowałem bo musiałem nacieszyć się dźwiękiem i osiągami niepozornego autka.
Teraz chciałem sprawdzić do jakiego minimalnego spalania uda mi się zejść. No i masz Ci babo placek. Jeżdżę do ok3-3,3tys obr, pedał wciskam na tyle żeb nie otwierać drugiej przepustnicy, ruszam spokojnie i wyszło 20L Żywcem na całej butli (wlzało lekko ponad 41l) zrobiłem zaledwie 200km... Zatankowałem ponownie i patrząc na wskaźnik gazu wjdzie to samo...
Nie jeżdżę raczej krótkich odcinków. Jedynie 15km do roboty i to nie codziennie.
Od czego mam zacząć sprawdzanie tego chorego spalania ? Wydawało mi się że jednak powinno łkać w moim stylu jazd te 13 max...
PS: Samochód różnie odpala, po nocy czasem od pierwszego a czasami musze po 5 razy bardzo długo go kręcić...
Pozdrawiam.
Po zakupie Audi (kombi, quattro manual) Zatankowałem cyklonu do pełna, nawinąłem 200km i po dolewce weszło 26l. Jazda była ok 110km po trasie (120-130km/h) i reszta to miasto. Czyli ładnie - ok 13l na 100km. Dodam że co chwile deptałem i gazowałem bo musiałem nacieszyć się dźwiękiem i osiągami niepozornego autka.
Teraz chciałem sprawdzić do jakiego minimalnego spalania uda mi się zejść. No i masz Ci babo placek. Jeżdżę do ok3-3,3tys obr, pedał wciskam na tyle żeb nie otwierać drugiej przepustnicy, ruszam spokojnie i wyszło 20L Żywcem na całej butli (wlzało lekko ponad 41l) zrobiłem zaledwie 200km... Zatankowałem ponownie i patrząc na wskaźnik gazu wjdzie to samo...
Nie jeżdżę raczej krótkich odcinków. Jedynie 15km do roboty i to nie codziennie.
Od czego mam zacząć sprawdzanie tego chorego spalania ? Wydawało mi się że jednak powinno łkać w moim stylu jazd te 13 max...
PS: Samochód różnie odpala, po nocy czasem od pierwszego a czasami musze po 5 razy bardzo długo go kręcić...
Pozdrawiam.
Instalacja STAG 300-6 PLUS. Niedawno po serwisie ( wymiana filtrow i przewodów). W sumie nieszczelność mogla by być możliwa chyba bo to spalanie 26l na 200km było sprawdzone w bardzo krotkim czasie. Od wieczora do połunia następnego dnia. Aktualnie wolniej nabijam kilometry, jeżdżę delikatnie a jara jak smok. Sprawdzę jeszcze jak wyjdzie na paliwie...
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Ale staga sprzedają w zestawach z wtryskami, które czasem nie wytrzymują 20 tys. km jak np. valtek typ 30: http://nagaz24.pl/uploaded/product/mini3_1323_3.jpg i ich jedyną zaletą jest to że są tanie. I są też zestawy np. z wtryskiwaczami hana, które spokojnie dają radę do 100tys km.Instalacja STAG 300-6 PLUS
Valteki na 6 cylindrów kosztuje 200zł a hana ponad 400 i jeszcze trzeba dokupić rozdzielacze.
Tak samo z parownikami. Możesz sprawdzić czy w tym cienkim wężyku odchodzącym od parownika nie idzie gaz.
A to dobrze by było sprawdzić sondy czy nie ma kodów usterki w ECU benzyny albo sprawdzić czy pracują przy pomocy zwykłego miernika.
Wtryski Valtek. Z papierow wynika że 9 października był serwis i w tym wymiana przewodo i filgrow, sprawdzenie szczelnosci układu oraz regulacja i czyszczenie wtryskkwaczy jesli dobrze doczytałem. Chodzi o ten sztywny mosiężny przewod od parownika? przy próbie odkręcenia zasyczało gazem to zostawiłem go w spokoju. Niedługo zajme się sondam i zobaczymy co one powiedzą.
-
- Forum Audi 80
- Imię: Maciej
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Nie nie ten, pewnie teraz tam nie będzie za szczelne. Chodzi o gumowy cienki wąż o średnicy wewnętrznej 4-6mm, podobny do tego którym wtryskiwacze są podłączone do cylindrów.BzykuPL pisze:Chodzi o ten sztywny mosiężny przewod od parownika? przy próbie odkręcenia zasyczało gazem to zostawiłem go w spokoju.
Co do spalania to może być że jeszcze ktoś źle rozrząd ustawił bo nie ma znaków tylko trzeba blokady stosować.
Różnie. Na orlenie, i na miejscowej stacji gdzie zawsze tankowałem inne samochody i było ok. A wtedy co wyszło 13l też był to orlen.
Zabrałem się za czyszczenie przepustnicy bo była zawalona bardzo, ściagnąłem tą obudowe kolektorów i masakra jakaś..... znalazłem tam takie plastikowe klapki. Wytargałem własnie dolot i tam jakiś cyrk jest normalnie, Jakieś plastiki rozklekotane tam latają :shock:
Za chwile podeśle foty. Wie ktoś co z tym zrobić ? czy to wgl odgrywa jakąś ważną rolę ?
Zabrałem się za czyszczenie przepustnicy bo była zawalona bardzo, ściagnąłem tą obudowe kolektorów i masakra jakaś..... znalazłem tam takie plastikowe klapki. Wytargałem własnie dolot i tam jakiś cyrk jest normalnie, Jakieś plastiki rozklekotane tam latają :shock:
Za chwile podeśle foty. Wie ktoś co z tym zrobić ? czy to wgl odgrywa jakąś ważną rolę ?
wywal te cale plastiki ze srodka i będzie bzii przerabiałem temat u siebie http://www.fotosik.pl/zdjecie/f676ea855865a11d wszystko co lezy tam po prawej wywal i skrecaj :mrgreen:
Ok wywaliłem te berbeluchy ze środka. Samochód lepiej się zbiera w zakresie 3-4,5tys obr. Czuć więcej mocy :mrgreen: zapewnie wcześniej te łopatki w kolektorach ograniczały dopływ powietrza :lol:
Jeśli chodzi o spalanie to sprawdze ile bierze benzynki. Jeśli wyjdzie mi jakiś normalny wynik to jade z tym gazem do jakiś speców na sprawdzenie wszystkiego od A do Z...
Zapodaje foto jak to u mnie się prezentowało <czesiek> Jak to zobaczyłem to nie wiedziałem za co się łapać
PS: dlaczego te kolektory są takie umazane w środku ? <osohozi>
Jeśli chodzi o spalanie to sprawdze ile bierze benzynki. Jeśli wyjdzie mi jakiś normalny wynik to jade z tym gazem do jakiś speców na sprawdzenie wszystkiego od A do Z...
Zapodaje foto jak to u mnie się prezentowało <czesiek> Jak to zobaczyłem to nie wiedziałem za co się łapać
PS: dlaczego te kolektory są takie umazane w środku ? <osohozi>