[B4 2.0 ABK] Błąd airbaga n153
Dostań się do wszystkich wtyczek które są na kablu do poduchy i do pirotechnicznego pasa, rozłącz je i zapsiukaj środkiem do styków elektrycznych. U mnie było to samo i okazało się, że zaśniedziałe były styki i był słaby przepływ prądu. Tylko zanim to zrobisz nie zapomnij odpiąć aku, bo niezbyt przyjemnie jest dostać poduchą w kichawę.
[B4 1,9TDi 1Z '94] Ciągły błąd AirBag
Address 15 -------------------------------------------------------
Controller: 8A0 959 655
Component: Airbag IV AUDI D00
Coding: 00254
Shop #: WSC 63111
1 Fault Found:
00588 - Airbag Igniter: Driver Side (N95)
32-00 - Resistance too High
Czy ktoś z Was kojarzy jakiś POLECANY zakład, albo kogoś kto się zna (najlepiej w woj. Pomorskim albo kujawsko-pomorskim), który byłby w stanie ten problem usunąć?
Oczywiście błąd zaraz po skasowaniu pojawia się na nowo.
Controller: 8A0 959 655
Component: Airbag IV AUDI D00
Coding: 00254
Shop #: WSC 63111
1 Fault Found:
00588 - Airbag Igniter: Driver Side (N95)
32-00 - Resistance too High
Czy ktoś z Was kojarzy jakiś POLECANY zakład, albo kogoś kto się zna (najlepiej w woj. Pomorskim albo kujawsko-pomorskim), który byłby w stanie ten problem usunąć?
Oczywiście błąd zaraz po skasowaniu pojawia się na nowo.
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
jakoś w etce tego nie widzę, jak dla mnie to będzie to 4A1 951 543 w grupie elektryka. Ja nie miałem air baga u siebie tylko procontena więc nie wiem jak to dokładnie wygląda ale w BMW jest taśma zwinięta pod kierownicą na której napylone są ścieżki sygnałowe do airbaga i klaksonu i tam też często się te styki urywają bądź łamią ścieżki ( myślę że w audi będzie ta sama zasada).
dzięki wielkieDarecki3037 pisze:jakoś w etce tego nie widzę, jak dla mnie to będzie to 4A1 951 543 w grupie elektryka. Ja nie miałem air baga u siebie tylko procontena więc nie wiem jak to dokładnie wygląda ale w BMW jest taśma zwinięta pod kierownicą na której napylone są ścieżki sygnałowe do airbaga i klaksonu i tam też często się te styki urywają bądź łamią ścieżki ( myślę że w audi będzie ta sama zasada).
- lukasz_Lbn
- Forum Audi 80
[80 B4 2.0 ABT] Problem z sensorem Air Bag
Witam wszystkich serdecznie.
Mam pewien problem z sensorem Air Bag w mojej B4 z 94 r. (wersja z dwoma poduszkami, rok modelowy 1995) a mianowicie po sporym dzwonie i odpaleniu poduszek nie da się zresetować sterownika. Po podpięciu VAG-a kasuje CRASH DATA i wszystkie błędy i kontrolka gaśnie ale po przekręceniu jeszcze raz zapłonu kontrolka znowu się pali i znowu odczytuje te same błędy i napis CRASH DATA STORED. Dodam że poduszki powietrzne zostały wymienione, nie wymieniłem jeszcze tylko napinaczy pasów ale już są w drodze. Błędy odczytane wyglądają jak te z przed wymiany poduszek (Zapłonnik poduszki kierowcy, zapłonnik poduszki pasażera, lewy napinacz, prawy napinacz - to wszystko SHORT TO B+ i jeszcze CRASH DATA STORED). Kasownik do crash data nie zadziałał - error. Proszę o poradę co z tym fantem zrobić bo chciałbym aby układ poduszek i napinaczy był w pełni sprawny dlatego włożyłem już poduszki a nie zaślepki. Dodam też że w moim samochodzie jest dziwny sterownik od poduszek o nr. 8A0 959 655 A (Bosch 0 285 001 086) - sensor ten nie występuje na liście kompatybilności żadnego z kasowników do crash daty na allegro i wogóle samego sterownika nigdzie nie mogę znaleźć do kupienia.
Jeżeli ktoś ma jakieś dobre pomysły w tej kwestii to czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam
ŁePeK
Mam pewien problem z sensorem Air Bag w mojej B4 z 94 r. (wersja z dwoma poduszkami, rok modelowy 1995) a mianowicie po sporym dzwonie i odpaleniu poduszek nie da się zresetować sterownika. Po podpięciu VAG-a kasuje CRASH DATA i wszystkie błędy i kontrolka gaśnie ale po przekręceniu jeszcze raz zapłonu kontrolka znowu się pali i znowu odczytuje te same błędy i napis CRASH DATA STORED. Dodam że poduszki powietrzne zostały wymienione, nie wymieniłem jeszcze tylko napinaczy pasów ale już są w drodze. Błędy odczytane wyglądają jak te z przed wymiany poduszek (Zapłonnik poduszki kierowcy, zapłonnik poduszki pasażera, lewy napinacz, prawy napinacz - to wszystko SHORT TO B+ i jeszcze CRASH DATA STORED). Kasownik do crash data nie zadziałał - error. Proszę o poradę co z tym fantem zrobić bo chciałbym aby układ poduszek i napinaczy był w pełni sprawny dlatego włożyłem już poduszki a nie zaślepki. Dodam też że w moim samochodzie jest dziwny sterownik od poduszek o nr. 8A0 959 655 A (Bosch 0 285 001 086) - sensor ten nie występuje na liście kompatybilności żadnego z kasowników do crash daty na allegro i wogóle samego sterownika nigdzie nie mogę znaleźć do kupienia.
Jeżeli ktoś ma jakieś dobre pomysły w tej kwestii to czekam na odpowiedzi.
Pozdrawiam
ŁePeK