Witam,
Zdechł mi ABS po wyjęciu wykładziny i ponownym podłączeniu wszystkiego z panelu środkowego. Możliwości są 3 albo zdechło coś, albo coś źle podłączyłem, albo instalacja elektryczna zdechła bo na podłodze była woda i izolacja owijająca wszystkie kable po pękała.... no i gdzieś nastąpiło przebicie.
Jak to wszystko sprawdzić?
dodam ze blokada dyfra tylnego też zdechła i nie działa nawet się nie podświetla, a zawsze jak dyfer załączony to ABS wyłączony itp... wiec powiązanie wspólne ma. gdzie szukać problemu?
[cupe,aah,quattro] brak ABSu po wyjęciu wykładziny
- shellah
- Forum Audi 80
- Imię: Artur
- Model: Inny
- Nadwozie: Coupe
- Silnik: 2.8 AAH+lpg
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie "no i gdzieś nastąpiło przebicie"
na początku podepnij się pod vaga i zobacz co wykryje,sprawdź bezpieczniki no i zajrzyj pod tylną kanapę-z tego co się orientuje to przy kompie od ABS jest przekaźnik może to on jest źródłem.
Na początku przeleć na sucho wszystkie przewody od kompa do bezpieczników
na początku podepnij się pod vaga i zobacz co wykryje,sprawdź bezpieczniki no i zajrzyj pod tylną kanapę-z tego co się orientuje to przy kompie od ABS jest przekaźnik może to on jest źródłem.
Na początku przeleć na sucho wszystkie przewody od kompa do bezpieczników
nie wiele mi pomogłeś:). wiem mniej więcej co sprawdzić, ale nie wiem jak... na elektrycze/elektronice nie znam się tylko mechanika.
informacje jakie by sie przydały to np który kabelek od ABS jak instalacja elektryczna ABS "idzie", bo jakie elementy i gdzie to wiem( kompiuter pod siedzeniem, no i teraz wiem ze i przekaźnik( jaki nr?), pompka no i w miedzy czasie kontrolka, w liczniku.
No ale skąd gdzie idzie co to pojęcia nie mam, a na schematach się tych wypaśnych nie znam.
Może ktoś dla potomnych by stworzył łopatologiczny schemat skąd gdzie "leci" jaki kabelek gdzie się rozgałęzia itp.
Dodam ze zdechły mi też światła stopu:/ dziś zauważyłem mimo palącego się jak wół "bremse licht" czy jak to niemcy piszą. No i ku przypomieniu powiem ze pali sie też od WYŁączonego ABSu(Aus ABS). gdzie wciskać kabelki i jaką metodą? może sie czegoś nowego dowiem. bo jak nie to bede zmuszony nacinać osłone kabelka na odcinu przed zgniciem izolacji i sprawdzać miernikiem który zdechł, ale tak zwarcia np nie sprawdze, albo zaśniedziałego... chociaż sie nie znam.
No nic czekam na podpowiedz o ile mi kto w dupe nie wiedzie:/
informacje jakie by sie przydały to np który kabelek od ABS jak instalacja elektryczna ABS "idzie", bo jakie elementy i gdzie to wiem( kompiuter pod siedzeniem, no i teraz wiem ze i przekaźnik( jaki nr?), pompka no i w miedzy czasie kontrolka, w liczniku.
No ale skąd gdzie idzie co to pojęcia nie mam, a na schematach się tych wypaśnych nie znam.
Może ktoś dla potomnych by stworzył łopatologiczny schemat skąd gdzie "leci" jaki kabelek gdzie się rozgałęzia itp.
Dodam ze zdechły mi też światła stopu:/ dziś zauważyłem mimo palącego się jak wół "bremse licht" czy jak to niemcy piszą. No i ku przypomieniu powiem ze pali sie też od WYŁączonego ABSu(Aus ABS). gdzie wciskać kabelki i jaką metodą? może sie czegoś nowego dowiem. bo jak nie to bede zmuszony nacinać osłone kabelka na odcinu przed zgniciem izolacji i sprawdzać miernikiem który zdechł, ale tak zwarcia np nie sprawdze, albo zaśniedziałego... chociaż sie nie znam.
No nic czekam na podpowiedz o ile mi kto w dupe nie wiedzie:/
Poszukaj schematu instalacji elektrycznej. Masz tam wszystko co bedziesz potrzebowal. Schemat znajdziesz tu na forum albo tutaj http://www.centrum.audi80.pl/