wiem czym jest kompresor śróbowy, i turbo mechaniczne. pytam czy mój projekt by wypalił.
zwiedzając dzisiaj otchłanie swojej skarbnicy piwnicy skarbów znalazłem chodnice starą z poloneza FSO
a na niej zamontowany wentylator chodzący chłodnice.
i nasuneła mi się taka myśl czy coś takiego by wypaliło (patrz obrazek)
1.ile by to pchnelo bara?
nie mówcie odpuść sobie, chęci są to i reszta zawsze jest
no więc pomyślałem po co wydawać kupe kasy jak można zrobić coś z niczego
i kolejne pytanie
2. rozwali to silnik jak dmuchnie mi powietrze teraz mówię o silniku benzyna 2L AAD?
3.czy coś musiałbym modyfikowac?
ludzie możecie się wykazac zdolościami komentujcie ale odnośnie w strone realizacji korzyści i egatywne skutki tego pomysłu ( nie zniechęcajcie) <mikolaj>
[ Dodano: 2009-12-08, 14:29 ]
Michau pisze:kuba2955 pisze:jak chcesz miec doładowanie od 1000obr/min to kup sobie najpier kute korby i tłoki (gdzies z 6000zł) wtryski, turbiny, kompa co to obsłuży. inaczej to w jeden dzien wysadzisz ten silnik. masz jakies podstawy teoretyczne chociaz żeby sie za to zabierac? kup sobie jakąś książke o silnikach turbo poczytaj i nie będzie takich pytan jak są...nie zrozum mnie źle, nic do ciebie nie mam, ale taka dyskusja jest dziwna...stac cie na to na pewno?
to może powiedz jaką książke ty czytałeś? :lol: aa i jeszcze powiedz nam, ile już aut uturbiłeś
kejsej z tego co piszesz to po prostu potrzebujesz skrzyni 6biegowej a nie dziwnych wynalazków
myslałem własnie nad skrzynią lecz popatrzeć z bliska na to to sporo bardziej skomplikowana sprawa z tym. to dokładnie trzeba by zmieniać aby skrzynke 6 biegów włożyc?