Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Modyfikacje - brak tłumika końcowego ?

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
kaczaza5
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[All] Modyfikacje - brak tłumika końcowego ?

Post autor: kaczaza5 » 19 maja 2009, 01:52

Czołem <ok>
Z czystej ciekawości chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was śmiga audikiem bez tłumika końcowego, lub chociaż słyszał jak to "chodzi" ?
Pytam bo ojciec u siebie przy felicji wymontował całkowicie końcowy tłumik i śmiga tak już ponad rak, bez żadnych skutków ubocznych. Jest głośniej, ale tylko delikatnie...
Jak wiadomo ojciec powinien być przykładem, dla swoich dzieci - no to chciałem ze staruszka wziąść przykład :mrgreen: Obawiam się tylko, czy w niuniach nie jest tak, że to ostatni tłumik najwięcej wycisza :roll: Od razu mówię, że nie chcę uzyskać przez to, że ewentualnie bym ten tłumik wywalił dodatkowych 500 KM <lol>
Chodzi mi o kwestię głośności...
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2011, 11:26 przez kaczaza5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 19 maja 2009, 04:00

Ja niedawno jeździłem bez końcowego. Różnica była, ale naprawdę bardzo mała.

Awatar użytkownika
nowi2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nowi2 » 19 maja 2009, 09:49

ja kiedyś w kadecie wywaliłem końcowy, to różnica była, to też zależy w jakim stanie masz wcześniejszą część ukł wydechowego. ;-)

wolfxaudi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wolfxaudi » 19 maja 2009, 13:14

a ja nie wiem czy to nie szkodzi aby silnikowi? z tego co wiem to dlugosc wydechu ma wplyw na prace silnika i tak zwane stuki wtorne? (prosze poprawcie mnie jesli cos przeinaczylem) Spaliny wylatują pod innym ciśnieniem. Kolega jezdzil jetta bez koncowego i twierdzil ze zaczela mu wiecej palic, ale nie wiem czy to kwestia katowania bo fajnie brzeczy czy tez naprawde wiecej brała.

Awatar użytkownika
michael80b3
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: michael80b3 » 19 maja 2009, 14:14

wolfxaudi, dobrze pisze jazda bez tłumika końcowego nie jest dobra, ciśnienie spalin jest niższe i silnik traci na mocy a do tego wzrasta spalanie . Wyjmowanie tłumika jest kompletnie bez sensu.

Awatar użytkownika
luk_OP_Q89
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: luk_OP_Q89 » 19 maja 2009, 17:48

wolfxaudi,przyjacielu pewno koledze spalanie wzrosło bo wyżej autko zaczoł kręcić i słuchać wydechu.Jedyne "stukowe" w nazwie może być spalanie mieszanki czyli dopalanie się mieszanki(bogatej) w układzie wydechowym, jeśli jest delikatne to wydech pięknie gra a jak jest mocne(b.bogata mieszanka,np. podtrzymanie turbo) to z wydechu strzela ogień czyli znana z rajdówek "marchewa".michael80b3, jest szkodliwe...czyli jeśli zmniejszymy opory które musi pokonywać silnik(np.opory wydechu) to moc spada...nie kolego odwrotnie ;-) a szkodliwe jest dla niektórych uszu.Rezultaty przynośi jeśli ostatni tłumik nie jest typu przelot tylko komorowy,bo najważniejsze to zlikwidować "wąskie gardło" w wydechu.

Zablokowany

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl