[b3/b4] Modyfikacje - Rozpórka kielichów przednich
[b3/b4] Modyfikacje - Rozpórka kielichów przednich
Witam, jak w tytule, czy ktoś z was posiada w swojej Audi rozpórkę kielichów przednich, chodzi mi konkretnie pod silnik ABK, aku jest z przodu więc nie wiem czy da się tam zamontować rozpórkę, jeżeli tak to jakiej firmy, proszę o fotki waszych autek jeżeli macie w tym przypadku zamontowaną rozpórkę. Pozdrówka <rotfl>
Ostatnio zmieniony 08 cze 2011, 13:52 przez Bibol, łącznie zmieniany 2 razy.
To rzeczywiście dobry gadżet, ale jak ktoś naprawdę ostro jeździ i umie wyprowadzać auto z poślizgu, który go spotkał powyżej 100km/h. Wtedy rozpórka ma sens, lub gdy na zwrotnicach skończy się zakres ustawienia kątów kół.
Osobiście uważam to za zbędny dodatek obciążający samochód, być moze dlatego, że lubię 1/4 mili
Osobiście uważam to za zbędny dodatek obciążający samochód, być moze dlatego, że lubię 1/4 mili
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 20:16 przez pajak100, łącznie zmieniany 1 raz.
- siwusek216
- Forum Audi 80
Ja mialem rozporke juz kiedy kupilem i wyglada na oryginal w V6 byly montowane seryjnie
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 20:17 przez siwusek216, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam,
firma Wiechers w Niemczech produkuje rozpórki na przód i tył do AUDI (Audi 80/90 Coupé/Limousine (ab Bj. 86) Typ 89 / B4). Tu link: http://www.wiechers-sport.de
Dodam jeszcze że takie rozpórki produkuje również Niemiecka firma Sandtler,
ja mam zamiar robić taką całkiem niedługo, spróbuję regulowaną, dam znać co wyszło.
Aha, problemem jest jedynie konieczność wiercenia otworów w karoserii...
pozdrawiam.
Paweł
firma Wiechers w Niemczech produkuje rozpórki na przód i tył do AUDI (Audi 80/90 Coupé/Limousine (ab Bj. 86) Typ 89 / B4). Tu link: http://www.wiechers-sport.de
Dodam jeszcze że takie rozpórki produkuje również Niemiecka firma Sandtler,
ja mam zamiar robić taką całkiem niedługo, spróbuję regulowaną, dam znać co wyszło.
Aha, problemem jest jedynie konieczność wiercenia otworów w karoserii...
pozdrawiam.
Paweł
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 20:19 przez pawelzak, łącznie zmieniany 2 razy.
Uwazam ze rozpórka do audi jest bardzo dobrym pomyslem, bo nadwozie audi mialo dosc miekkie, szczegolnie pierwsze egzemplarze b3, z tego powodu przeciekalo windscreen
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 20:19 przez ramzes13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Audi 80 Klub
- Imię: Rafał
- Model: Audi 80 B1
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.0 6A
rozpórka swietna sprawa
kolega ma kadetta na niemieckim tuningu zawiecho na maxa sztywne
wpadl na madry pomysl zeby wymontowac rozporke
ostrzeglem go ze moze to zle sie dla niego skonczyc ale on sie cieszy ze teraz jest miekszy
fajny widok jak podczas jazdy uginaja sie podluznice
ciekawe kiedy pekna
oby nie jechal szybko
rozpórka to mus przy sport zawiasie
bmw sa podatne na uszkodzenia podluznic przy sztywnym zawiasie i bez rozpory
strasznie slaba konstrukcja podluznicy
kolega ma kadetta na niemieckim tuningu zawiecho na maxa sztywne
wpadl na madry pomysl zeby wymontowac rozporke
ostrzeglem go ze moze to zle sie dla niego skonczyc ale on sie cieszy ze teraz jest miekszy
fajny widok jak podczas jazdy uginaja sie podluznice
ciekawe kiedy pekna
oby nie jechal szybko
rozpórka to mus przy sport zawiasie
bmw sa podatne na uszkodzenia podluznic przy sztywnym zawiasie i bez rozpory
strasznie slaba konstrukcja podluznicy
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 20:21 przez rafalaudi1, łącznie zmieniany 1 raz.
czasami są na niemieckim ebay'u, ale rzadko, praktycznie zostaje do wyboru sklep internetowy z produktami Wiechers'a (wykaz jest na gł. stronie), ale cena oczywiście nie jest mała - przód kosztuje z tego co pamiętam 75 EUR w stali, a 115 EUR w alu...
pozdrawiam
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 20:23 przez pawelzak, łącznie zmieniany 1 raz.
mozliwe ze przy V6 jest to seria...u mnie tez to jest, a widac ze auto nie nalezalo do tuningowca, wszystko fabryczne, ani pol badziewia typu kolorowa galka albo nakladki na pedaly z marketu...
rozporka ma jeszcze jedna zalete, ogranicza mozliwosc peknieca przedniej szyby w wyniku skrecania nadwozia, i to moze tez byc przyczyna jej montazu w V6 (mozliwe ze naprezenia inaczej sie rozkladaja niz w przypadku innych silnikow).
przykladem moze byc skoda felicia, w ktorej chyba seryjnie byly montowane rozporki bo nagminnie pekaly szyby.
rozporka ma jeszcze jedna zalete, ogranicza mozliwosc peknieca przedniej szyby w wyniku skrecania nadwozia, i to moze tez byc przyczyna jej montazu w V6 (mozliwe ze naprezenia inaczej sie rozkladaja niz w przypadku innych silnikow).
przykladem moze byc skoda felicia, w ktorej chyba seryjnie byly montowane rozporki bo nagminnie pekaly szyby.
a u mnie seryjnie jest taka rozpórka
to jest w R5 tylko że u mnie jest aku z tyłu
tutaj też jest do R5 3B ale to juz nie jest ORI
tutaj seryjna w V6
to jest w R5 tylko że u mnie jest aku z tyłu
tutaj też jest do R5 3B ale to juz nie jest ORI
tutaj seryjna w V6
Ostatnio zmieniony 28 mar 2013, 20:24 przez DRED, łącznie zmieniany 1 raz.
owszem poprawia sie.
kumpel załozył do E30 i sobie mega chwali . zupełnie inna jazda w koleinach . Juz nie ma takiej walki z autem i kiera. auto sporo sie usztywnia. zastanawiam sie nad tylna rozporka , ale to jak juz bede ostro modził , na razie zostaje jak jest.
polecam na audi-fansite były tez rozporki do b2 z ori silnikami
kumpel załozył do E30 i sobie mega chwali . zupełnie inna jazda w koleinach . Juz nie ma takiej walki z autem i kiera. auto sporo sie usztywnia. zastanawiam sie nad tylna rozporka , ale to jak juz bede ostro modził , na razie zostaje jak jest.
polecam na audi-fansite były tez rozporki do b2 z ori silnikami