Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 1.9 1Z] Modyfikacje - Wycinka katalizatora

Pomysły, pytania, spostrzeżenia odnośnie tuningu zawieszenia, silnika, układu napędowego.
Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 06 sie 2008, 16:41

CartmanDevil, Ale po co kombinować? Wycina Ci całego kata i jego mocowania, wsapwuje na to miejsce rurkę i po zabawie.
CartmanDevil pisze:to zeby nie bawic sie w spawanie jakies badziewia co beda wygladaly wiesniacko
a kto Ci tam pod samochód zagląda. Wspawaj sobie tłumik przelotowy z allegro, prawie taki sam efekt, ale przynajmniej cieszy oko, jak samochód stoi na podnośniku.

CartmanDevil
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CartmanDevil » 10 sie 2008, 14:19

wlasnie o to chodzi ze chce wstawic a nie wspawac sobie tlumik, bylem u mechanika i moge miec tlumik przelotowy za jakies 60zl tylko musze wiedziec nr lub od jakiego modelu ma byc ten tlumik zeby zamowic, to wtedy wkrecam zamiast kata i po sprawie :mrgreen: z tąd moje pytanie
Jak ktos wie jaki nr jest tego tluminka ktory mozna wstawic zamiast kata lub z jakiego konkretnie modelu on pochodzi ??

Awatar użytkownika
grzechas_audi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grzechas_audi » 13 sie 2008, 14:32

AUDI_A6 pisze:CartmanDevil, Ale po co kombinować? Wycina Ci całego kata i jego mocowania, wsapwuje na to miejsce rurkę i po zabawie.
CartmanDevil pisze:to zeby nie bawic sie w spawanie jakies badziewia co beda wygladaly wiesniacko
a kto Ci tam pod samochód zagląda. Wspawaj sobie tłumik przelotowy z allegro, prawie taki sam efekt, ale przynajmniej cieszy oko, jak samochód stoi na podnośniku.

a możesz mi powiedziećczy w 2,3NG nie będzie się nic dziać po wycince? bo kumpel wycioł kata i auto mu więcej paliło i musiał mu jakiś magik coś ustawiać. ostatnio zastanawiałem się nad tym ale nie wiem czy to zrobić.. jak radzisz? a co do tego czy auto jest mocniejsze to zalerzy bo opinie słyszałem różne... z góry dzięki za odpowiedz pozdr <piwo>

Awatar użytkownika
FranoF1
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: FranoF1 » 13 sie 2008, 17:01

...to zależy w, którym miejscu masz sonde, przed czy za katem.

Awatar użytkownika
Krycha
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Krystian
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.6 ABC
Kontakt:

Post autor: Krycha » 13 sie 2008, 18:15

Sonda jest w katalizatorze, więc musisz ją najlepiej wyciąć z całym gniazdem i wspawać w nową rurkę lub cokolwiek innego. Co do tego czy auto jest mocniejsze to wiadomo jakie są odpowiedzi, jeden mówi że jest różnica drugi się z niego śmieje i tak w kółko. Nie wiem czy znalazła się osoba co zhamowała auto tuż przed wycinką kata i zaraz po.

CooLXD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CooLXD » 16 lip 2009, 23:25

Witam Panowie odświeżę temat. Więc tak czy ktoś był by tak miły i podał mi długość katalizatora bo chce wstawić na jego miejsce http://moto.allegro.pl/item680315382_st ... e_nr1.html i nie wiem jaką długość 30 czy 40 cm oraz średnice bodajże (50) nie jestem pewien czy to ma jakąś wielką różnicę więc piszę. Oczywiście dzięki za pomoc z góry ;-)

Michau
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michau » 17 lip 2009, 00:31

a możesz mi powiedziećczy w 2,3NG nie będzie się nic dziać po wycince? bo kumpel wycioł kata i auto mu więcej paliło i musiał mu jakiś magik coś ustawiać. ostatnio zastanawiałem się nad tym ale nie wiem czy to zrobić.. jak radzisz? a co do tego czy auto jest mocniejsze to zalerzy bo opinie słyszałem różne... z góry dzięki za odpowiedz pozdr <piwo>
tak jak pisał AUDI_A6, sonda jest w katalizatorze. Twój kumpel pewnie miał wycientego kata i wstawioną sonde w miejscu gdzie była, tylko ze w zwykła rurke i się nie dogrzewała. Do poprawnej pracy sonda potrzebuje odpowiedniej temperatury, więc warto ją przenieść jak najbliżej kolektora wydechowego.
pzdr

[ Dodano: 2009-07-17, 00:32 ]
CooLXD, sam zmierz :P
swoją drogą, strumiennica w dizlu... nagraj dźwięk jak to poskładasz :-)

Awatar użytkownika
zakk87
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zakk87 » 17 lip 2009, 09:38

Panowie, a jak ze stroną prawną wycięcia katalizatora? mam ABK, podejrzewam, że od nowości nikt nic nie robił przy katalizatorze, ostatnio sprawdziłem sonde bo mi vag błąd wyświetlał... można spokojnie wycinać? wstawiłbym rurke w obudowie kata i sonde przeniósł bliżej, jak ktoś wcześniej napisał, ale co z przeglądem?

Michau
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michau » 17 lip 2009, 14:44

jeśli koleś na przeglądzie będzie chcial się przyczepić to może nie podbić ci przeglądu, ale czy zdarzyło ci sie kiedys, zeby podczas robienia przegladu zagladali ci pod auto? :lol:
Teoretycznie po wycieciu katalizatora auto nie spełnia norm dot zanieczyszczeń, jednak z tak starym katem też napewno nie i robi on więcej szkód niż porzytku.

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 17 lip 2009, 18:43

Jak nie zagląda pod auto a jak sprawdza zawieszenie przednie i tylnie wszystko zależy od diagnosty mi powiedział bo w 80 tce mam wycięty kat że jak policja mnie zatrzyma to zabiorą dowód ale to byś musiał trafić na policje z analizatorem spalin a tak trafić to prawie jak szóstkę w totka ale z reguły nie czepiają się braku katalizatora :-D

CooLXD
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: CooLXD » 17 lip 2009, 19:43

Więc panowie powtórzę pytanie :oops: jaką mam kupić długość i szerokość strumienicy http://moto.allegro.pl/it...onanie_nr1.html czy ktoś mi pomorze? Nie będę się kład pod auto koło bloku :-/ czy te wymiary są bez różnicy?

Michau
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Michau » 26 lip 2009, 22:16

CooLXD, tu nie pomorze tu wielkopolska :lol:
skoro nie masz kanału, to weź sobie najedź kołami jednej osi na wysoki krawężnik i będziesz miał auto podniesione ;p nikt tego za ciebie nie zrobi, chyba, ze znajdziesz gdzies na necie te wymiary.
pozdro

lukwoj21
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: lukwoj21 » 03 sie 2009, 21:49

Witam kolegów.Wiec nie dawno załozyłem chipa i autko fajnie smiga ale dzis wziełem sie za kata cała operacja trwała ok godz. Jakie zaskoczenie było kiedy go odkreciłem ok 40% katalizatora było zawalone sadzą był po prostu zapchany, wziełem kawałek rurki i młotek kilka uderzen i kat pusty w srodku, załozyłem odpaliłem (nic nie dymiło ani auto dziwnie nie chodziło) wszystko normalnie ale auto na 1 i 2 biegu rusza z piskiem opon lepiej sie zbiera z dołu i ogólnie jestem z tego powodu hepy:)

Awatar użytkownika
Motostacja pl
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Motostacja PL
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH
Kontakt:

Post autor: Motostacja pl » 05 sie 2009, 12:33

Od pewnego czasu sam zastanawiam się nad wywaleniem kata. Moja A4 ma niby na zegarze 130tyś (a ile w realu). Kat funkcjonuje na razie chyba ok, ponieważ z układu wydechowego leci woda. Na LPG może więcej (wiadomo, taka specyfikacja paliwa). Natomiast w jakim jest realnie stanie to przekonam się chyba po jego wyjęciu.

mellow_pak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: mellow_pak » 09 sie 2009, 10:01

ja sie tez biore za ta robote jak zdaze tojutro jak nie we wtorek, opinie czy cos to dalo wystawie po skonczonej robocie 8-)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Tuning mechaniczny”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl