[B3 DZ Quattro] podnoszenie mocy (czy warto)
[B3 DZ Quattro] podnoszenie mocy (czy warto)
witam, jako ze chwilowo plan swapu na 1.8 t odszedl na kilka miesiecy, chcialbym zapytac co mozna zrobic na ta chwile z moim DZ aby to troche bardziej chcialo sie odpychac:)
pytan wlasciwie mam kilka konkretnych, a mianowicie:
- zmiena walka rozrzadu(jezeli jest sens to na jaki)
- wydech (tu pytanie 2,25 cala czy 2,5 cala, na ta chwile o ile sie nie myle jest cos okolo 2,1 cala:))
- czy jest sens robic ten pelny przelot (kat out, full przelot plus jakis koncowy, tylko wtedy jaki?) i czy da sie jakis sensowny dzwiek wtedy z tego uzyskac
- lekkie kolo zamachowe ( mam opcje zrobic samemu bo pracuje w firmie gdzie jest to mozliwe tylko czy to cokolwiek da przy tym silniku)
- uklad dolotowy ze stozkiem? czy lepsza opcja bedzie sama wkladka K&N (i gdzie taka dostane)
- cos mozna pozmieniac z dolotem(mowa o kolektorze)? (jakies polerowanie czy cos? tylko co dokladnie... )
poki co pamietam tyle;D jezeli ktos jest w stanie cos powiedziec o tych modyfikacjach to z gory dziekuje:* oczywiscie za rady, badz inne pomysly dziekuje tez rownie brdzo:):D
pytan wlasciwie mam kilka konkretnych, a mianowicie:
- zmiena walka rozrzadu(jezeli jest sens to na jaki)
- wydech (tu pytanie 2,25 cala czy 2,5 cala, na ta chwile o ile sie nie myle jest cos okolo 2,1 cala:))
- czy jest sens robic ten pelny przelot (kat out, full przelot plus jakis koncowy, tylko wtedy jaki?) i czy da sie jakis sensowny dzwiek wtedy z tego uzyskac
- lekkie kolo zamachowe ( mam opcje zrobic samemu bo pracuje w firmie gdzie jest to mozliwe tylko czy to cokolwiek da przy tym silniku)
- uklad dolotowy ze stozkiem? czy lepsza opcja bedzie sama wkladka K&N (i gdzie taka dostane)
- cos mozna pozmieniac z dolotem(mowa o kolektorze)? (jakies polerowanie czy cos? tylko co dokladnie... )
poki co pamietam tyle;D jezeli ktos jest w stanie cos powiedziec o tych modyfikacjach to z gory dziekuje:* oczywiscie za rady, badz inne pomysly dziekuje tez rownie brdzo:):D
kilka koni Ci przybędzie a wydasz ok 1000zł... jeśli piszesz, że planujesz przekładkę na 1,8t to odłóż te pieniądze i zainwestujesz w nowy silnik.
A co do tematu to sporo rezerwy mocy w silniku tkwi w głowicy, porting czy też ostry wałek ale to są koszta a efekt mizerny w poruwnaniu do doładowanego silnika
A co do tematu to sporo rezerwy mocy w silniku tkwi w głowicy, porting czy też ostry wałek ale to są koszta a efekt mizerny w poruwnaniu do doładowanego silnika
ale jesli chodzi np o wydech to juz by mogl zostac wtedy do 1.8 t:) wiec moglbym go juz zrobic:) wkladka filtra pewnie tez jakiejs kosmicznej ceny nie ma:D wszystko bym robil sam wiec koszt tyle co czesci...
przerobienie badz jakie kolwiek mody kolektora dolotowego/ wydechowego tez jestem w stanie zrobic u siebie w firmie:) wiec wiesz... moze nie bedzie tak drogo:D
przerobienie badz jakie kolwiek mody kolektora dolotowego/ wydechowego tez jestem w stanie zrobic u siebie w firmie:) wiec wiesz... moze nie bedzie tak drogo:D
Ilość roboty i poświęcony czas jest zależny od Ciebie jak sobie to wykombinujesz i jaką wiedzę posiadasz.
Tu znajdziesz opis instalacji kompresora do gażnikowego Audi na LPG:
https://audi80.pl/b3-18-projekt-komp ... t54160.htm
Są tam fotki i filmiki z jazdy.
Tu znajdziesz opis instalacji kompresora do gażnikowego Audi na LPG:
https://audi80.pl/b3-18-projekt-komp ... t54160.htm
Są tam fotki i filmiki z jazdy.
- jacek199315
- Forum Audi 80
kompresor w dobrym stanie da się wyrwać za 800Ł potem wizyta w hydraulicznym trochę rur spawanie strojenie i ogień
rury kupić można w praktycznie każdym składzie budowlanym ale na początek polecam odwiedzić jakiś szrot mozna za grosze wyrwać kawał dobrej rury ja ostatnia za 3 m rury 60mm nierdzewki dałem 10zł starczyła na wydech i jeszce kawał został ludzie wywalają naprawdę dobre rzeczy czasem
rury kupić można w praktycznie każdym składzie budowlanym ale na początek polecam odwiedzić jakiś szrot mozna za grosze wyrwać kawał dobrej rury ja ostatnia za 3 m rury 60mm nierdzewki dałem 10zł starczyła na wydech i jeszce kawał został ludzie wywalają naprawdę dobre rzeczy czasem
- jacek199315
- Forum Audi 80
- IC69
- Przyjaciele
- Imię: Irek
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Avant quattro
- Silnik: 2.8 AAH
http://www.skup.katalizatorow.pl/skup-k ... rzych.html0pieka pisze:sa jakies skupy katalizatorow czy cos?
- jacek199315
- Forum Audi 80