[b3/b4] Kołpaki - pokaz mody
-
- Forum Audi 80
- Imię: Karol
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Zależy, ja zawsze malowałem z 2-3 warstwy czarnym, normalnym sprayem pół mat. Prawda jest taka, że po zimie już ruda się wbijała i zazwyczaj co roku stalki maluje przed założeniem. Na nasze drogi walą tyle soli, że nie wiem czy się opłaca dawać podkład czy inwestować w jakieś lepsze spraye, i tak pewnie ruda wyjdzie i trzeba będzie malować znów.
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Ja malowałem stal bez ściągania opony. Najpierw szczotka druciana na wiertarkę, potem papier ścierny gdzie niegdzie, potem podkład z farby jakiejś kauczukowej czarnej, na to dwie warstwy czarnego matu w sprayu, potem rancik na pomarańcz pędzelkiem i na całość kilka warst bezbarwnego połysku w sprayu, efekt mozna zobaczyć u mnie w temacie.
Po roku jednak i tak widać gdzieniegdzie że przebija się ruda, narazie tylko w formie przebarwień delikatnych jak się z bliska popatrzy.
Po roku jednak i tak widać gdzieniegdzie że przebija się ruda, narazie tylko w formie przebarwień delikatnych jak się z bliska popatrzy.
Więc tak. Nadarza się szansa aby to wszystko robić bo wyjeżdżam na wakacje na dwa tygodnie na wieś. Idealne warunki do takiej pracy.
Na początku chciał bym wiertarką usunąć rdze i starą farbę. Myślicie, że będzie z tym większy problem?
Następnie papier ścierny i czyszczenie wszystkiego benzyną ekstrakcyjną (odtłuszczanie).
Potem dwie warstwy podkładu, a następnie parę warstw farby. Wszystko w spreju. I tu bym was prosił o jakieś typy najlepiej z allegro bo pewnie stamtąd będę wszystko zamawiał.
Na koniec dać jakiś lakier bezbarwny czy dać sobie z tym spokój?
Na początku chciał bym wiertarką usunąć rdze i starą farbę. Myślicie, że będzie z tym większy problem?
Następnie papier ścierny i czyszczenie wszystkiego benzyną ekstrakcyjną (odtłuszczanie).
Potem dwie warstwy podkładu, a następnie parę warstw farby. Wszystko w spreju. I tu bym was prosił o jakieś typy najlepiej z allegro bo pewnie stamtąd będę wszystko zamawiał.
Na koniec dać jakiś lakier bezbarwny czy dać sobie z tym spokój?
-
- Forum Audi 80
- Imię: Karol
- Model: Audi 80 B4
- Nadwozie: Sedan
- Silnik: 2.3 NG
Trochę odbiegamy od tematu ale powiem Ci ze nie rozczulałbym się nad tym aż tak, to tylko stalówki na zimę. Oklejasz opony, usuwasz rdze i stara farbę wiertarka na ile to się da, potem jeszcze przelecisz papierem ściernym. Podkład, po nim 2-3 warstwy lakieru i tyle w temacie. Podkład i lakier dostaniesz w sprayu u siebie w mieście, bez zabawy z wysyłkami z allegro. Tyle ode mnie. Powodzenia.
- Kelis.Zx145
- Forum Audi 80
- Kontakt:
- Patrique
- Forum Audi 80
- Imię: Patryk
- Model: Audi A4
- Nadwozie: Avant
- Silnik:
Widzę, że temat odnośnie wyboru kołpaków przerodził się w "jak odnowić stalowe felgi"... ale chyba taki temat już był https://audi80.pl/all-felgi-stalowe- ... t42765.htm <ok> .
Także wydaje mi się, że temat może być zamknięty .
Także wydaje mi się, że temat może być zamknięty .
Zakupiłem specjalną farbę chlorokałczukową i podkład specjalnie pod tą farbę Nobiles.
Na razie starym dłutkiem zeskrobałem z grubsza rdzę, a jutro już dokładnie oczyszczę wszystko wiertarką. Potem tylko poczekam na odpowiednią pogodę bo w taką ciapę nie ma co zaczynać.
Podkładem można zamalować do 6m2, a farbą do 8m2 więc myślę, że dam radę. Tylko zastanawiam się czy malować tą część felg, którą widać i zostawić tylko oczyszczoną stronę drugą, czy np. pomalować stronę widoczną, a tylko podkładem przelecieć drugąstronę. Bo nie wiem czy farby i podkładu na to wszystko wystarczy.
Farba jest taka (czarny połysk):
Na razie starym dłutkiem zeskrobałem z grubsza rdzę, a jutro już dokładnie oczyszczę wszystko wiertarką. Potem tylko poczekam na odpowiednią pogodę bo w taką ciapę nie ma co zaczynać.
Podkładem można zamalować do 6m2, a farbą do 8m2 więc myślę, że dam radę. Tylko zastanawiam się czy malować tą część felg, którą widać i zostawić tylko oczyszczoną stronę drugą, czy np. pomalować stronę widoczną, a tylko podkładem przelecieć drugąstronę. Bo nie wiem czy farby i podkładu na to wszystko wystarczy.
Farba jest taka (czarny połysk):