Radio - antena, odbior
Radio - antena, odbior
Witam ostatnio zauważyłem ze radio zaczęło mi gorzej odbierać stacje, co może być przyczyna? jak zdjąłem lampkę w bagażniku to zauważyłem ze dochodzi tam dodatkowy kabelek, wynika z tego ze mam gdzieś wzmacniacz antenowy może to jego wina ? jak poprowadzony jest kabel w kombi? jak można zdiagnozować mój problem Dzięki
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 15:17 przez colorumia, łącznie zmieniany 1 raz.
a czy powinno być przejście miedzy środkowym bolcem we wtyczce a miejscem gdzie się wkręca antenę ? czy ogranicza to ten wzmacniacz ... bo patrzyłem i nie mam tam przejścia.. a wtyczka ruszałem i nic nie pomogło...
dodam ze ori radio zaminiłem na Sony ale wcześniej po wymianie grało dobrze... tylko od jakiegos czasu sie pogorszyło
dodam ze ori radio zaminiłem na Sony ale wcześniej po wymianie grało dobrze... tylko od jakiegos czasu sie pogorszyło
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 15:14 przez colorumia, łącznie zmieniany 2 razy.
kolego colorumia czy uporałeś się już z problemem? mam podobny problem z tym że posiadam radio audi gamma cc kaseciaka i zauważyłem w ostatnim miesiącu słabszy odbiór radia. Antena jest na dachu czy znajduje się tam jakiś wzmacniacz? jezeli tak to jak się do niego dobrać i jak sprawdzić? Z góry dziękuję za wszelkie sugestie w w/w temacie
Witam
kolego sajmon wzmacniacz jest w postacij białego kabla który idzie równolegle z kablem antenowym i powinien być podłączony do kabla do obsługi anteny(niebieski) jest na nim prąd dopiero po włączeniu radia. Ale jeśli masz fabryczne radio to raczej powinieneś mieć wszystko dobrze podpięte, ale nie zaszkodzi sprawdzić
Pozdrawiam
kolego sajmon wzmacniacz jest w postacij białego kabla który idzie równolegle z kablem antenowym i powinien być podłączony do kabla do obsługi anteny(niebieski) jest na nim prąd dopiero po włączeniu radia. Ale jeśli masz fabryczne radio to raczej powinieneś mieć wszystko dobrze podpięte, ale nie zaszkodzi sprawdzić
Pozdrawiam
A właśnie że chyba nie, ponieważ ja nie mam nic takiego tylko jest ten kabel który leci równolegle z kablem antenowym, bez żadnej takiej kostki jak tu widziałem na zdjęciach w innym temacie. Ten wzmacniacz to chyba występuje tylko w sedanie bo wszyscy co pisali o czyszczeniu i że to mają to mieli sedany.
Witam, dołączę się bo mam taki problem że radio mam Sony i nawet fajnie mi odbiera stacje lecz antenę co mam na dachu zerwałem na weselu bo balony przykleiłem dziś wykręciłem ją i wkręciłem nową z okablowaniem lecz w tym problem że stara miała okablowanie nie podłączone nigdzie tylko tak było zwinięte w podsufitce. Co zrobić by ją podłączyć i gdzie ? Zdjąłem lewy słupek i widziałem tam ten wzmacniacz ale nie wiem co i jak by z tej anteny odbierało czy to tylko taka prowizorka ?
Również mam podobny problem. A mianowicie z tyłu w lewym błotniku mam miejsce na antene. Jak kupiłem samochód to było bez anteny. Poprostu wystarczyło dkoupić i wkręcić, ale po wkręceniu nie zauważyłem żadnej różnicy. Więc wnioskuję z tego, że jest ona nie podłączona a zrobiona tylko dla picu. Nie sprawdziałem jeszcze czy w tylnym lewym słupku tego wzmacniacza. Ale wiem że będe musiał wymienić kabel antenowy na bank, bo jest jeszcze z wtykiem innym (chyba od blaupunkta ale mam to w radiu kaseciaku grundig) i jest ona przerabiana widać, więc jak dam nowy kabel antenowy to bedize pewność zę z jednego kawałka jest i że będzie dobrze przekazywac sygnał. Poza tym radio strasznie słabo odbiera stacje. Podczas otwierania schowka często sygnał albo się psuje albo poprawia. Powiedzcie mi pod co lepiej podłączyć kabel antenowy, który poprowadze nowy w aucie pod słupek czy antene?
kolego sajmon aby dostać się do anteny musisz odpiąć tą listwę co jest przyczepiona podsufitka z tyłu bagażnika i odchylić podsufitkę tam będziesz miał kabel od anteny ten kabel wzmacniający i wiązkę od podświetlenia bagażnika, tylko jak będziesz odpinał tą listwę to delikatnie żeby nie pozrywać kołków
Ostatnio miałem podobny problem ale w seacie....
Po długiej analizie:
Do anteny umieszczonej na dachu szedł kabel sygnałowy i z napięciem od wzm.
antenowego...
Poprzez odciągnięcie tylnej części podsufitki dostałem się do anteny,
Po odkręceniu jej zdjąłem ją z dachu od spodu (tzn. część która przylegała do dachu)znajdowały się śrubki rozkręciłem i w środku była mocno skorodowana płytka wzmacniacza ......
Ja rozwiązałem to w ten sposób, że poprostu ja ominąłem....
Sygnał jakby troche się poprawił myślałem nad kupnem wzm montowanego przy radiu ale znajomej to wystarcza narazie .
Wnioski:
Posiadam audi b4 avant i antena wygląda podobnie dlatego wzm w avancie może również znajdować się w jej wnętrzu...
Po długiej analizie:
Do anteny umieszczonej na dachu szedł kabel sygnałowy i z napięciem od wzm.
antenowego...
Poprzez odciągnięcie tylnej części podsufitki dostałem się do anteny,
Po odkręceniu jej zdjąłem ją z dachu od spodu (tzn. część która przylegała do dachu)znajdowały się śrubki rozkręciłem i w środku była mocno skorodowana płytka wzmacniacza ......
Ja rozwiązałem to w ten sposób, że poprostu ja ominąłem....
Sygnał jakby troche się poprawił myślałem nad kupnem wzm montowanego przy radiu ale znajomej to wystarcza narazie .
Wnioski:
Posiadam audi b4 avant i antena wygląda podobnie dlatego wzm w avancie może również znajdować się w jej wnętrzu...
Ja jak szukałem swojej przyczyny słabego sygnału też odkręciłem antenę i na spodzie były 2 śrubki gdy je odkręciłem to dalej nie chciało się to rozejść a nie chciałem ciągnąć na siłę że by nic nie popsuć. I tu pytanie do kolegi BartexT, jak to wyglądało u ciebie czy też nie chciało się to delikatnie rozebrać czy poszło gładko. Na razie sygnał jest zadowalający ale jeśli można by jeszcze coś poprawić to czemu by nie sprobować
dawid17 Jeśli sygnał jest zadowalający nie rozbierałbym tego ....
Dlaczego?
Obudowa skręcona jest tymi śrubkami i raczej powinna się dać rozebrać, ale
Płytka(wzmacniacz antenowy) która jest wewnątrz trzyma się na 2 drucikach jeden jest do anteny drugi zaś do radia i jest ryzyko wyrwania tych kabelków...
jeśli jesteś biegły z lutownicą to próbuj
podłączył jesłi syg się poprawi to reszty bym nie ruszał
Dlaczego?
Obudowa skręcona jest tymi śrubkami i raczej powinna się dać rozebrać, ale
Płytka(wzmacniacz antenowy) która jest wewnątrz trzyma się na 2 drucikach jeden jest do anteny drugi zaś do radia i jest ryzyko wyrwania tych kabelków...
jeśli jesteś biegły z lutownicą to próbuj
podłączył jesłi syg się poprawi to reszty bym nie ruszał
Ostatnio zmieniony 11 sty 2012, 15:16 przez BartexT, łącznie zmieniany 1 raz.