Sklep Ipart
Sklep
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

Mój wiśniowy Avant.

Prezentacja w/w od 1991 do 1996.
Dominik-Wawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Dominik

Mój wiśniowy Avant.

Post autor: Dominik-Wawa » 18 maja 2020, 19:15

Witam szanowne grono. Od wczoraj jestem posiadaczem Audi 80 1.9tdi rocznik 1994r. Auto odkupione od kobiety:) Z wyposażenia 1 airbag,abs, klimatyzacja, elektryczne szyby i lusterka. Auto w stanie oględnie mówiąc średnim;) Wizualnie schodzi lakier z dachu i błotnika. Z mechaniki: wyciek z pod pokrywy zaworów, któraś poduszka silnika zerwana- spore wibracje, sprzęgło w nie najlepszej kondycji, szaleje wskaźnik ilości paliwa, amortyzatory przód słabe. A reszta wyjdzie pewnie w trakcie eksplatacji. Auto jest dość zamulone w moim odczuciu. Może to styl jazdy poprzedniej właścicielki:) Wszelkie rady co do Audi 80 mile widziane:) To moje pierwsze audi 80, ale trzecie auto z silnikiem TDI. Wcześniej był Seat Toledo oraz Vw golf IV.
Załączniki
audi 4.jpg
audi 4.jpg (334.24 KiB) Przejrzano 247 razy
audi 3.jpg
audi 3.jpg (264 KiB) Przejrzano 247 razy
audi 2.jpg
audi 2.jpg (12.63 KiB) Przejrzano 247 razy

Qesti
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9 1Z

Re: Mój wiśniowy Avant.

Post autor: Qesti » 18 maja 2020, 20:21

No to standardowy zabieg w zetorku zaślepienie EGR, demontaż kolektora ssącego wypalenie nagaru z niego, umycie porządnie intercoolera, podkręcenie sztangi od turbiny z 2 obroty jak dalej będzie nie domagać to wtryski AFN i komp z witaminą :-P

Dominik-Wawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dominik-Wawa » 18 maja 2020, 20:38

Dzięki za rady. Będę działał powoli. Tematów jest sporo do ogarnięcia :-)

Awatar użytkownika
Luka82
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Luk
Nadwozie: Coupe quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Luka82 » 19 maja 2020, 11:52

Witam w gronie szczęśliwców hura_
Czeka Cie kupa roboty ale za to odwdzięczy Ci się bezawaryjną jazdą :-D
Ładny egzemplarz z zewnątrz nie widzę jakiś poważnych usterek blacharskich jedynie kosmetyka a mechanikę ogarniesz :-P
Powodzenia w odszczurzaniu i modach <spoko>

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin
Imię: Krzysiek
Nadwozie: Sedan

Post autor: Krzysiek 84 » 19 maja 2020, 17:05

Bardzo dobry wybór.
Daj foto spod maski , żeby ocenić jaki tam masz osprzęt.
Trochę prac będzie z doprowadzeniem auta do stanu używalności , ale odwdzięczy się bezawaryjnością i umiarkowanym apetytem na paliwo.
piwoa80

Popraw dane w profilu i wstaw odpowiedni silnik <spoko>

Dominik-Wawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dominik-Wawa » 19 maja 2020, 21:01

Dzięki za zwrócenie uwagi już wpisałem poprawny silnik:) Osprzęt jest Pierburga jutro jeszcze zrobię zdjęcie dla pewności:) Jechałem po nią ponad 200km na Mazury ale w nie żałuje. Wiedziałem, że będzie sporo roboty. Ale mam nadzieję że się odwdzięczy w późniejszej eksplatacji. Dziś zmieniłem filtry kabinowy i powietrza. Jutro zamawiam uszczelkę dekla Elringa oraz amortyzatory Sachsa.

osi29
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Daniel
Model: Inny
Nadwozie: Cabrio
Silnik: 2.3 NG

Post autor: osi29 » 19 maja 2020, 22:02

Jak to po kobiecie auto normalna rzecz ze sprzęgło do roboty heh, ogolnie avant ładnie się prezentuje 👍

Dominik-Wawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dominik-Wawa » 05 cze 2020, 21:35

Dawno mnie nie było cały czas działam przy aucie:) Amorki zmienione na Sachs, lewy wahacz Lemfordera bo stary był mocno zjedzony przez korozję. Oprócz tego zmieniłem olej na Valvoline Maxlife 10w40, filtry wszystkie łącznie z paliwowym zostały założone nowe. W poniedziałek będę z kolegą zmieniał łożyska z przodu bo wyją mocno. Do zrobienia zostały poduszki silnika, spryskiwacz tylnej szyby, sprawdzenie czemu radio nie działa. Jest jedna kwestia, która mnie niepokoi dlatego prosiłbym bardziej doświadczone osoby o pomoc:) Temperatura silnika w korkach wykracza za 90 stopni. Wkleje zdjęcie zeby było widać jak bardzo. Wentylatory się włączają i nie idzie dalej niż na zdjęciu. Płynu nie ubywa żadnych wycieków boryga nie zauważyłem. Jakieś rady co może być przyczyną takiej temperatury?:) Wrzucam też zdjęcia w jakim stanie były filtry szkoda nawet to komentować...
Załączniki
temperatura.jpg
temperatura.jpg (156.65 KiB) Przejrzano 179 razy
silnik.jpg
silnik.jpg (237.84 KiB) Przejrzano 179 razy
filtr kabiny.jpg
filtr kabiny.jpg (246.13 KiB) Przejrzano 179 razy

Dominik-Wawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dominik-Wawa » 05 cze 2020, 21:40

filtr powietrza mniejszy rozmiar.jpg
filtr powietrza mniejszy rozmiar.jpg (210.16 KiB) Przejrzano 179 razy

Qesti
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Mateusz
Nadwozie: Avant

Post autor: Qesti » 06 cze 2020, 12:22

Mi też się tak grzał dopóki nie zmieniłem pierw chłodnicy bo zaczęła ciec a potem pompy wody i teraz do 90 nawet nie dochodzi :D

Dominik-Wawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dominik-Wawa » 06 cze 2020, 18:10

To widzę, że kolejne wydatki się szykują ;-) Ale zaniedbania kilku właścicieli trzeba ogarnąć;)

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin

Post autor: Krzysiek 84 » 06 cze 2020, 20:17

Sprawdż pompę wody pod względem wirnika , żeby przypominał ten jak w oryginale , bo np: w przypadku SKF jest jakies smieszne śmigło , które może nie dawać rady w przepływie płynu. Chłodnica właśnie też może być zakamieniona , jesli ktoś jezdził na wodzie , nowe chińczyki nie są drogie , od 150 zł kupisz chłodnicę , 5 litrów koncentratu febi G12 kosztuje około 100 zł , więc jeszcze Ci zostanie płynu , króciec przy wtrysku sterującym , jeśli cieknie , to możesz od razu zmienić i weź go na masę dirko , z tyłu mozna zastosować krócieć z A4 z 3 świecami do podgrzewania płynu i wyjściem na czujnik , jest on aluminiowy , więc na pewno nie pęknie i też założyć nowy oring i masę reinzosil czy tam dirko, jeśli chcesz dalej bawić się , to możesz zmienić wymiennik ciepła na większy pochodzący z silnika AFN. Najlepiej kupic całą podstawę z wymiennikiem i przełożyć śrubę drążoną , bo jest dłuższa i wspomniany wymiennik ciepła i nowe uszczelnienia , dzięki niemu olej szybciej odbiera temperaturę od płynu chłodniczego.

Dominik-Wawa
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Dominik-Wawa » 06 cze 2020, 20:52

Dzięki wielkie chłopaki za wszystkie rady!!! Będę powoli doprowadzał to auto do używalności. I w końcu będę musiał się wziąć za zrzucenie kolektora i wyczyszczenie go, ponieważ auto jest bardzo zmulone na niskich obrotach.

Awatar użytkownika
Krzysiek 84
Junior Admin
Junior Admin

Post autor: Krzysiek 84 » 06 cze 2020, 23:48

To zdjąć kolektor dolotowy , wypalić z nagaru , resztki wyskrobać nawet drutem zaginając koniec po pożądanej długości i załamania.
Na sam koniec użyć chemii i myjki cisnieniowej.
Jeśli chcesz uzyskać efekt wizualny , to możesz prysnąc go srebrzanką i lakierem bezbarwnym.
Zamówić zaslepki egr z allegro - najtańsze zestawy zaczynają się od 17 zł.
Jak masz ochotę , to możesz dołożyć uszczelkę termoizolacyjną kolektora dolotowego , potrzeba też zmienić śruby kolektora na dłuższe.
Przydałyby się logi dynamiczne 3 i 11 grupy , po odczytaniu logów i jeśli wszysto będzie ok , to sprawdzić dawkę paliwa i kąt wtrysku , ewentualnie wyregulować , skrócić sztangę w turbo o 2 pełne obroty i powinno już być zwawsze auto.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Audi 80/90 - B4.”

opony samochodowe opony samochodowe opony samochodowe
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl