Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Rezanko - zabudowa bagaznika coupe

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
bartek062087
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Rezanko - zabudowa bagaznika coupe

Post autor: bartek062087 » 27 maja 2009, 12:01

Jakiś czas temu kumpel postanowił sprzedać suba którego od niego zakupiłem i że miałem
drugi postanowiłem z dwóch zrobić jeden bardziej konkretny jako że to tylko blaupunkt to dwa robią większe zamieszanie niz jeden :-P i proszę bez zbędnych komentarzy ze blaupunkt nie gra najlepiej bo wiem o tym ale jak się nie ma tego co się lubi to się lubi co się ma :mrgreen:

Na początku to co było potrzebne:
-dwa suby Blaupunkt Gtb 1200
-dwa wzmacniacze jeden Monoblock i dwu kanałówka na przednie głośniki
-wyrzynarka
-pilnik do drzewa
-zszywacz tapicerski
-zszywki stanley (zwykłe się wyginają zamiast zszywać)
-skaj 4mb
-meble :-P
-klej butapren
-wkręty do drzewa
i to chyba wszystko.

Najpierw zacząłem od wizji jak to ma tam leżeć że bagażnik nie jest jednym z największych to miałem troszeczkę problem z ich zmieszczeniem.
Po kilku przymiarkach postanowiłem że włożę obydwa głośnikami do góry pomiędzy kielichy. niestety nie było to takie proste bo owe suby były za szerokie o rant który jest fabrycznie.
Wziąłem metra i okazało się że jak tylko obetnę ranty i zrobię wszystko na równo to będzie jak ulał tam pasowało.
Następnie trzeba było obedrzeć go z materiału który mi się specjalnie nie podobał.
Obrazek

Teraz wyrzynarka do ręki i zacząłem obcinać ranty ile dałem rady a następnie wszystko wyrównywać pilnikiem.
efekt był taki:
Obrazek

następnie zrobiłem drugi i wyglądało to tak:
Obrazek
Obrazek
Idealnie przylegały do siebie ;-)

Pierwsze przymiarki w samochodzie i tak jak mówiłem wcześniej weszło na styk dosłownie co potem przyprawiło mnie o kłopoty jak obiłem ale to później.
Obrazek

Jak już spasowałem suby to należałoby zabudować boczki bo nie wyglądałoby to zbyt fajnie więc najpierw wyciąłem wzór od suba a następnie przymierzałem w samochodzie:
Obrazek

Przy okazji zrobiła mi się mała wizja subów w pokoju ale jest troszeczkę za mały na takie coś :-P

Potem odmierzyłem długość jaką mają mieć i obciąłem do żądanych wymiarów:
Obrazek
Obrazek

Następnie po docinałem tak aby pasowały do subów i można było robić przymiarki w samochodzie:
Obrazek
Obrazek

potem wyciąłem wzory z kartonów aby zrobić górę do boczków niestety te wzory to mi na maxa nie poszły bo potem przez kilka godzin szlifowałem tak aby pasowały :-P
no ale cóż zrobić taki urok pomyłek.
Obrazek

A tu następna część która zasłania przednią część prawego boczka:
Obrazek
Z tym poszło mi nawet nieźle a bałem się że będzie źle. tu mi się wzór udał :-P

Następnie poskręcałem boczki do kupy aby robić dalsze przymiarki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

na początku chciałem obydwie strony zabudować podobnie aby mieć jednak taki mały kawałem bagażnika ale uznałem że to kiepski pomysł bo wyszło to tak:
Obrazek
Obrazek

według mnie ta lewa strona jest tragiczna i nie może tak być więc dociąłem przedłużenie góry i dojechałem do samej uszczelki co dało trzykrotnie lepszy efekt a z boku dorobiłem drzwiczki które udostępniały mi miejsce tam gdzie powinno być koło zapasowe a jest teraz mały bagażnik :-P
Obrazek
Obrazek

Jak już wszystko wyrównałem i zeszlifowałem tak aby nie było żadnych wystających kawałków to wyglądało to tak :
Obrazek

Jeżeli chodzi o cięcie i szlifowanie to prawie wszystko. została mi ostatnia półka która jest na dole i będą na niej umieszczone wzmacniacze. jest to zwykły prostokąt więc z tym nie było problemów tylko rogi doszlifowałem aby nie było zbędnych kantów które by brzydko wyglądały :
Obrazek
Obrazek

Jak już wszystko było gotowe to czas na rozpoczęcie oklejania. Najpierw gąbką w miejscach gdzie będzie to widoczne:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Gdy tylko klej dobrze chwycił wziąłem się za Skaj którym obiłem całą zabudowę i zacząłem wycinać odpowiednie kawałki które następnie naciągałem na odpowiednie części. Tym razem nie kleiłem skaju do gąbki bo uznałem to za nie potrzebne gdyż zszywki dobrze powinny trzymać całość :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

i pierwsze przymiarki po obiciu kilku elementów :mrgreen:
Obrazek

No ale trzeba dalej robić a nie podziwiać nie skończonego ;-)
Po obiciu reszty efekt był taki :
Obrazek

Aby się to trzymało kupy postanowiłem poskręcać skrzynie z boczkami za pomocą kawałków z desek i wkrętów:
Obrazek

teraz pozostało mi obić ostatnią dolną półkę i montaż w bagażniku :
Obrazek

Wyciąłem dodatkowe dziury aby wzmacniacze miały jakąś wentylacje od spodu bo nie chce ich spalić 8-)
Obrazek

i teraz jak już wszystko gotowe pozostał montaż ale to nie jest takie łatwe jak mi się wydawało ponieważ jak wcześniej wspominałem skrzynki są grubsze o skaj a to mimo pozorów dużo, a po drugie musiałem prawą część pierwsza zamontować ponieważ nie miałbym jak potem przykręcić boczku tak aby mi nie odpadał.
Obrazek

A wciśnięcie drugiego to był wyczyn dopiero zacząłem wkładać od góry i powoli wciskać doszło do połowy i się zacięło ale moja masa siadła na skrzynkę i wpadła na swoje miejsce tak jak należny <lol>
potem wcisnąłem drugi boczek i okazało się ze nie trzeba go przykręcać bo pasuje na styk:
Obrazek

to teraz zostało mi założenie wszystkiego i pierwsze próby. efekt był taki :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tu mały pokaz niestety robiony aparatem dlatego tak wyszło.

Więcej zdjęć i filmików na moim koncie w fotosiku i youtubie.
Wybaczcie za jakość ale jak wcześniej robiłem tym co miałem pod ręka (przeważnie tel)

Tylko mnie nie zniszczcie za kable bo sa do wymiany i wiem o tym oraz muszę dokupić kondensator. 8-)

Pierwszy i ostatni raz poprawiałem komuś posta. Następnym razem po upomnieniu będę usuwał.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 14:13 przez bartek062087, łącznie zmieniany 5 razy.

Awatar użytkownika
nowi2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nowi2 » 27 maja 2009, 12:15

łaaadnie wszystko piknie, tylko czemu tego nie obiłeś jednolitym kolorem? to mnie troche razi, a ogólnie zabudowa <ok>

tylko zero bagaznika teraz :-(

też o tym myślałem, ale na jeden głośnik, bo mam butle do lpg, i by mi nic nie zostało bagażnika. :/

bartek062087
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bartek062087 » 27 maja 2009, 12:38

chciałem dwa kolory ponieważ przód mam tak zrobiony teraz tył i został mi jeszcze środek :-P a poza tym podoba mi się tak :-D
Co do bagażnika to mam schowek tam gdzie było koło i drógi tam gdzie można schowac apteczke i gaśnice tyle mi starczy narazie ;-)

Awatar użytkownika
GreenGreen
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: GreenGreen » 27 maja 2009, 13:12

a jak złapiesz kapcia ?

Awatar użytkownika
kris0181
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kris0181 » 27 maja 2009, 14:08

Ja bym to wszystko przesunął w prawo (tego prawego schowka bym nie robił) wtedy może by starczyło miejsca na koło... i tą osłonę koła bym obił tak jak reszte obiłeś... Dałoby rade w ten sposób...?

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 27 maja 2009, 15:50

Pomysł dobry. Co do wykończenia pozostają zastrzeżenia - i nie mówię tu już nawet o sprzętowych niedociągnięciach, a o estetyce.

Ogólnie gratuluję mile spędzonego czasu ;-)

Awatar użytkownika
skoti
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: skoti » 27 maja 2009, 18:22

To teraz matka Cię zabije jej meble znajdują się u Ciebie w bagarku <ok>
Tak na poważnie jak by to było jednolite to by było spoko a tak za bardzo razi kolorami.
ps. jak wyliczałeś objętość skrzyni do głośników?! i ile litrów Ci wyszło na szt.?!
A i jeszcze jedno przednie głośnik gra Ci w dupę bo zasłania go siedzisko fotela

Awatar użytkownika
nowi2
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: nowi2 » 27 maja 2009, 22:44

a mi i tak ten kolor Panie nie podchodzi.. całe czarne było by wypas <ok>

bartek062087
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bartek062087 » 27 maja 2009, 23:35

koło jest narazie za fotelem kierowcy :-P ale chyba kupie dojazdówke i wrzuce do schowka, powinno się zmieścić :-D

Co do wyliczeń to miałem gotowe budy do głośników więc obliczenia pozwoliłem sobie pominąć i pójść dalej.
Niestety nie dało się ich przesunąć w prawo. próbowałem na różne sposoby i ten wydawał mi się najlepszy.

Kolor... tak jest nie typowy jednym się podoba a drugim nie. za to ja mam banana na twarzy jak się w to wpatruje i nikt nie wmówi mi że jest źle :mrgreen:
Glośniki w drzwiach są w tym miejscach ponieważ były za duże na przód (korbka od szyb).

Oofol Możesz rozszerzyć temat estetyki? Starałem się wszystko jak najlepiej spasować i wydaje mi się że tak zostało zrobione. :-/
Ostatnio zmieniony 28 maja 2009, 10:17 przez bartek062087, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 28 maja 2009, 00:38

Szkoda, że przynajmniej nie MKII GT, te z większym resorem - są lepsze, ale jak wspomniałeś jest co jest, a kasy nie ma.

Wyliczając komorę zapewne byłoby lepiej. Sądzę, że ten ORI sub był też byle jak dobrany, ale to tylko dywagacje.

Kolor ok. Nawiązujesz do wnętrza auta. Skoro tam masz jak widać czerwone i czarne - co nie podoba mi się ogólnie, ale abstrahując od mojego gustu, pasuje to w bagazniku i współgra.

Mogłoby być ładniej, gdyby głosniki było nachylone do siebie delikatnie, a nie płasko.
Pomyśl o gustownych, może chrom - maskownicach. Te ORI blaupunkta nie montuj , sa fatalne. Teraz widać miejsca mocowania głosnika, nie jest to schludne.

Widzę gąbkę wewnątrz skrzyń. Jest jej moim daniem za dużo. Nie powinno jej być na ścianie z głośnikiem. Tył, boki, góra wystarczy. lepiej zastosuje watolinę niż płaską nieznanej gęstości grubą gąbke w tak niedużej skrzyni. Najlepsza jest gąbka perforowana, ala panele akustyczne, typu piramidka. Gąbka generalnie tłumi częstotliwości 300-1000hz, co oznacza, że do subwoofera nie jest najlepsza. Wełna owcza, a przynajmniej watolina byłaby lepsza. Pamiętaj, że to tłumienie, a nie wygłuszanie. Nie mylić pojęć.

Najbardziej razi mnie mało pedantyczne podejście do materiału. Wiórówka jakaś z szafy babci Stefanii, jedna laminowana inna nie, podziobana, stara. Szkoda, ze nie pokusiłeś sie o zakup płyt MDF nowych. Dobrze się je obrabia, frezuje, skrawa, a i dźwiek dają lepszy. Wówczas poważniej wyglądałoby to przed obiciem.

Całość określiłbym w skali od 1-10 biorąc poprawkę, że to rezanie w warunkach poligonowych, warsztatowych i własnoręcznych bez niczyjej pomocy, na 6.

Gratuluję, bo pracy sporo.

bartek062087
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bartek062087 » 28 maja 2009, 00:47

Dziękuje za szczerą opinie i wzięcie pod uwage możliwości które miałem.

Co do gąbki to wlaśnie słyszałem że ma być za głośnikiem a nie po bokach dlatego ją dołożyłem. zobacze co będzie jak ją wyciągne i jaki będzie tego efekt.

Jeśli zaś chodzi o materiał to tylko boczki są zrobione z różnego rodzaju "mebli". Same skrzynki są z jednego materiału może nie wyglądają ale tak jest. :-P

A maskownice wolałem zostawić w spokoju bo tak jak piszesz są tragiczne i zamierzam dokupić jakieś ładne. Jeszcze nie wiem jakie ale też myślałem nad czymś chromowanym.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 28 maja 2009, 09:16

Sam bym nie dał skaju na zabudowę - jego obicie też trochę pozostawia do życzenia - ale jak na pierwszy raz nie ma dramatu. Inaczej bym zagospodarował wolne miejsce którego i tak jest mało.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 13:55 przez Oofol, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 ABK
Kontakt:

Post autor: Doc » 28 maja 2009, 12:12

bartek062087 pisze:Co do gąbki to wlaśnie słyszałem że ma być za głośnikiem a nie po bokach dlatego ją dołożyłem. zobacze co będzie jak ją wyciągne i jaki będzie tego efekt.
Zobacz dokładnie co napisałem :-) ściana z głośnikiem, a nie ZA głośnikiem.
Włóż trochę watoliny, wywal tę gąbkę.

Awatar użytkownika
Oofol
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: Oofol » 28 maja 2009, 15:21

Doc pisze:
bartek062087 pisze:Co do gąbki to wlaśnie słyszałem że ma być za głośnikiem a nie po bokach dlatego ją dołożyłem. zobacze co będzie jak ją wyciągne i jaki będzie tego efekt.
Zobacz dokładnie co napisałem :-) ściana z głośnikiem, a nie ZA głośnikiem.
Włóż trochę watoliny, wywal tę gąbkę.
Watolina ma bardzo małą gęstość - proponuję włókninę - ala filc z allegro - ma bardzo dobre właściwości tłumiące.

bartek062087
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bartek062087 » 29 maja 2009, 23:29

jak narazie pogoda przeszkadza ale jak tylko zrobi się cieplej to zobacze jak bedzie grało bez gąbki a potem z watolina.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl