[B4 ALL] Podświetlenie wewnętrznych klamek
[B4 ALL] Podświetlenie wewnętrznych klamek
Przy okazji jak wymieniałem diody podświetlające przełączniki el. szyb, wpadłem na pomysł wyrezania podświetlenia klamek. Zauważyłem tematy dopiero teraz ale zaprezentuje Wam na szybko mój sposób wykonania.
Użyłem tego co miałem w mojej graciarni:
- jasne diody LED 3 mm czerwone 2V ((kupiłem jakiś czas temu żeby wymienić w przełącznikach)
- kilka rezystorów - mam małą kolekcje 8-)
- trochę kabla skrętki - miałem
- klej (kropelka)
- przeźroczysta rurka ø3mm - też miałem
Najpierw wymierzyłem i wytopiłem podłużną szczelinę lutownicą a nadmiar uciąłem łatwo nożem.
Następnie do rurki włożyłem diodę i wepchnąłem tak żeby znajdowała się po środku szczeliny (ciasno trzyma) a na koniec zalałem brzegi klejem. Żeby lepiej trzymało nóżki diody zatopiłem w plastiku.
Kolejny krok to rezystory. Obliczyłem, że do jednej wystarczyłoby 550Ω ale światło było zbyt mocne dlatego zastosowałem dwa rezystory o większej rezystancji: 3,3kΩ oraz 5,5kΩ . W prosty sposób podłączyłem to pod podświetlanie przełącznika jak na zdjęciu poniżej (u mnie czerwony przewód to +)
Nad rurką przykleiłem pasek foli aluminiowej a na to jeszcze szeroka taśma izolacyjna aby światło odbijało się równo i nie świeciło za boczkiem.
Troche więcej zabawy miałem z przednimi klamkami bo przełączniki są w uchwytach ale to tylko kwestia 2 kabelków wpiętych pod styki przełaczników
A oto efekt <ok>
Oczywiście w rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej.
Jeszcze mam pomysł i pracuje nad podświetlaniem krzyżyka do sterowania el. lusterkami bo praktycznie go nie widać. Wybaczcie za ubogą ilość fotostory, rzeźbiłem na szybko w święta <mikolaj>.
Pytania i/lub sugestie mile widziane.
Pozdrawiam, życzę bezawaryjnego Szczęśliwego Nowego Roku Wam i Waszym niunią !
Użyłem tego co miałem w mojej graciarni:
- jasne diody LED 3 mm czerwone 2V ((kupiłem jakiś czas temu żeby wymienić w przełącznikach)
- kilka rezystorów - mam małą kolekcje 8-)
- trochę kabla skrętki - miałem
- klej (kropelka)
- przeźroczysta rurka ø3mm - też miałem
Najpierw wymierzyłem i wytopiłem podłużną szczelinę lutownicą a nadmiar uciąłem łatwo nożem.
Następnie do rurki włożyłem diodę i wepchnąłem tak żeby znajdowała się po środku szczeliny (ciasno trzyma) a na koniec zalałem brzegi klejem. Żeby lepiej trzymało nóżki diody zatopiłem w plastiku.
Kolejny krok to rezystory. Obliczyłem, że do jednej wystarczyłoby 550Ω ale światło było zbyt mocne dlatego zastosowałem dwa rezystory o większej rezystancji: 3,3kΩ oraz 5,5kΩ . W prosty sposób podłączyłem to pod podświetlanie przełącznika jak na zdjęciu poniżej (u mnie czerwony przewód to +)
Nad rurką przykleiłem pasek foli aluminiowej a na to jeszcze szeroka taśma izolacyjna aby światło odbijało się równo i nie świeciło za boczkiem.
Troche więcej zabawy miałem z przednimi klamkami bo przełączniki są w uchwytach ale to tylko kwestia 2 kabelków wpiętych pod styki przełaczników
A oto efekt <ok>
Oczywiście w rzeczywistości wygląda to o wiele lepiej.
Jeszcze mam pomysł i pracuje nad podświetlaniem krzyżyka do sterowania el. lusterkami bo praktycznie go nie widać. Wybaczcie za ubogą ilość fotostory, rzeźbiłem na szybko w święta <mikolaj>.
Pytania i/lub sugestie mile widziane.
Pozdrawiam, życzę bezawaryjnego Szczęśliwego Nowego Roku Wam i Waszym niunią !
dawix uwierz mi wystarczy jedna Nie trzeba dwóch montować, wystarczyło by wywalić jeden rezystor albo wstawić 1kΩ-2kΩ. Jak testowałem po ciemku z rezystorem 550Ω to klamka oświetlała mi pół pokoju <ok> za mocno <osohozi> . Dobrałem tak rezystory, żeby delikatnie podświetlało ale nie przeszkadzało w czasie jazdy.dawix pisze:myślisz że dwie diody z dwóch stron polepszą sytuację ?
Taki efekt był na rezystorze 550Ω zamontowany w przełączniku i w podświetleniu klamki.
Podnosiłeś wyżej diody by doświetlić krzyżak? Masz jakieś zdjęcia z rezania?:)
Ładnie wygląda, przynajmniej świeci tak jak podświetlenie szyb. U mnie te żaróweczki przepalone były, zmieniłem na diody, ale świecą słabiej niż podświetlenie szyb. Trochę mnie to denerwuje, tak samo jak słabsze podświetlenie przycisków z pokrętłami na desce.
Ładnie wygląda, przynajmniej świeci tak jak podświetlenie szyb. U mnie te żaróweczki przepalone były, zmieniłem na diody, ale świecą słabiej niż podświetlenie szyb. Trochę mnie to denerwuje, tak samo jak słabsze podświetlenie przycisków z pokrętłami na desce.
Ja wymieniłem u mnie te lampki ale tak jak mówi, Jarewa ledwo to widać. Plastik już jest stary poczerniały, zmatowiał i już tak dobrze nie przewodzi światła.
Wrzucę później fotki z reza :->
Ja właśnie też diody SMD zamówiłem :mrgreen: 2V 320mcd :mrgreen: do tego rezystory (musiałem kupić 100 sztuk ale co tam i tak za pół darmo ). Jarewa wstawiłeś je pod tymi plastikowymi "światłowodami" rozumiem ? Kupiłem diody Kingbright 1,6x 0,8 x 0,25 mm Idealnie wejdą pod ten krzyżyk, lutownicą przytopię w plastik, odpowiednio połączę i będzie malina <ok> Teraz tylko poluje na kurieraJarewa pisze: Wkładałem diody smd wysokiej mocy czerwone 4szt z tym że zrobiłem 2x2 czyli dwie diody do kupy tak że jak wkładam to każda dioda osobno jest skierowana jest ku przyciskowi.
Wrzucę później fotki z reza :->
-
- Forum Audi 80