Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b3/b4, coupe/cabrio] Rezanko linki podnośnika szyby za 10zł

Modyfikacje, pomysły i jak sama nazwa wskazuje rezania, rezania i jeszcze raz rezania
Awatar użytkownika
Rastaman25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[b3/b4, coupe/cabrio] Rezanko linki podnośnika szyby za 10zł

Post autor: Rastaman25 » 09 sty 2016, 15:30

Witam Panowie, to moje pierwsze rezanko opisane na forum.

Wielu z was zapewne stanęło już przed problemem urwanej linki od szyby kierowcy lub pasażera w coupe/cabrio, kompletne podnośniki lewe są ciężkie do zdobycia a jeśli już pojawiają się na sprzedaż osiągają wysokie ceny. Mnie ten problem tez dopadł, kupiłem drugi podnośnik a swój stary postanowiłem naprawić, udało mi się to zrobić praktycznie za darmo!
Układ składa się z dwóch linek, ponieważ nie miałem pomysłu jak zrobić zakończenie linki w silniczku, mało miejca, postanowiłem przerobić układ i zastosowac jedną długą linkę.
Potrzebne nam będą oprócz narzedzi:
Linka (7x7) 4,5metra wystarczy i dwie końcówki do zarabiania linek, linke kupiłem w budowlanym, jedną końcówke w rowerowym, a drugą zrobił mi tata.

Obrazek

Nie będę się rozpisywał jak zdemontowac mechanizm z drzwi bo to nie jest trudne (jak co to w moim temacie jest pare zdjęć jak to wygląda od środka) warto przed demontażem zaznaczyć na drzwiach położenie całego mechanizmu, zaoszczędzi nam to sporo nerwów przy ponownym montażu.

Na początek demontujemy osłone silniczka jest tam 5 śubek na torx

Obrazek

Szybę należy ustawić tak by była "otwarta" do połowy, po czym szybę demontujemy.
Przystępujemy do nawijania linki na szpulę, może być potrzebne kilka prób bo jeden koniec linki musi być dłuższy od drugiego. Przewlekamy linkę przez miejsce gdzie były oryginalnie zaczepione dwie linki i nawijamy do końca tej "szpulki", każdy koniec na tyle samo obrotów (dlatego ustawiliśmy szybe otwartą na pół gwizdka)

Obrazek Obrazek

Szpule wkładamy spowrotem do silniczka i zamykamy pokrywę uważając na to aby linka była ciągle napięta!

Obrazek

Linke przekładamy przez wszystkie kółeczka i pancerze, warto zrobić sobie foto jak ktoś boi się że zapomni. Linke trzeba mocno naciągnąć, końce linki spotykają się tam gdzie mamy zrobić zarobione końcówki, czyli przy tylnej prowadnicy.
Ściskamy imbusem te końcówki i naciągniętą linke wkładamy w swoje miejsce jak na foto

Obrazek

Osobiście dla pewności zastosowałem jeszcze taki zacisk elektryczny żeby pewniej się to trzymało, nie wypadło i nie wysmykło się w razie większych naprężeń

Obrazek

Na przedniej prowadnicy linke trzeba przykręcić kluczem 10mm.

Na koniec pozostaje nam zamontować szybę w tym samym położeniu (u mnie był odciśnięty ślad) i testy. Należy również wyregulować wysokość szyby na śrubie 10mm z przodu. Można by jeszcze nasmarowac czymś całość. Narazie trwają testy w pokoju na sucho i wszystko gra.

Pozdrawiam i mam nadzieję że komuś się przyda mój opis :)

Awatar użytkownika
Jarewa
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Jarek
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABT

Post autor: Jarewa » 09 sty 2016, 19:09

Linkę można lutować to znaczy zlutujesz gluta i oszlifujesz na prostokąt i jest jak oryginał mam takie już 5lat i wytrzymują nadal.

saikakula
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: saikakula » 03 mar 2016, 08:57

Usługi obejmują dobre zrozumienie lepiej.

Avanturnik 80B4
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Avanturnik 80B4 » 25 maja 2017, 22:20

Witam. Działa ten sposób z jedna linką ? Padło u mnie w coupei i rozmyślam nad tą opcją :D

Awatar użytkownika
Rastaman25
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Rastaman25 » 25 maja 2017, 22:54

Działało ale rolka w silniczku szybko się obrobiła. Polecam zakup nowych linek, powinny być dostępne na allegro

ODPOWIEDZ

Wróć do „Rezanie”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl