Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy ucando.pl

[All] Zmiana żarówek do podświetlenia zegarów w oprawkach

Wszelkiego rodzaju opisu napraw, instrukcje napraw itp.
funnyboy88

[All] Zmiana żarówek do podświetlenia zegarów w oprawkach

Post autor: funnyboy88 » 18 lip 2009, 18:55

Witam, może poradnik okaże się błahy i nie potrzebny, ale wiem że dużo osób ma problem z lutowaniem cieniutkich kabelków czerwonych żarówek w miejsce białych... Na początek kupujemy czerwone żaróweczki T5 12V (w razie wygaśnięcia aukcji załączam zdjęcie)

Obrazek

Nie opisuje wyciągania zegarów bo jest już coś takiego na forum przy okazji innego opisywanego problemu. Na początek wyciągamy starą białą żarówkę z oprawki naciskając na boki śrubokrętem i wysuwając metalowe wsuwki razem z żarówką, oraz odcinamy ja przy samym lucie.

Obrazek

Odcięte blaszki wkładamy z powrotem w oprawkę.

Obrazek

Nową czerwoną żaróweczkę musimy przygotować do włożenia, otóż zagięte po obu stronach żarówki druciki musimy przekierować na brzegi żarówki tak, aby lekko odstawały od niej:

Obrazek Obrazek

Teraz już wystarczy wcisnąć żarówkę tak, aby jej druciki dotykały metalowych blaszek :-)

Obrazek Obrazek

Oczywiście zabieg ten nie uda się, gdy kupimy żaróweczki których się nie wciska! Na allegro można znaleźć też takie same żaróweczki z krótszą stopką dzięki czemu identycznie można je zamontować w mniejszych oprawkach z racji że mają krótsze stopki - wciski. Mam nadzieję, że komuś ułatwi to życie, bez lutowania, gdyż mnie osobiście trafiał szlak! Dlatego wpadłem na taki pomysł i jak do tej pory nic mi nie odpadło :-P Miłego rezania!!

Dodano 21.11.2009 r. 18:42

Nabiłem masę km od czasu zrobienia tych żarówek i ŻADNA się nie poluzowała i świecą do tej pory bez poprawek. Także wszelkie wątpliwości co do trwałości tego rozwiązania uważam za obalone :-) Jak ktoś sobie dobrze zrobi, musi się 3mać :-) A wcale nie jeździłem tylko po autostradach gładkich jak stół :-)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2009, 18:42 przez funnyboy88, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
dardaw2
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: dardaw2 » 18 lip 2009, 20:33

Panie kolego, błahostka jakich mało, ale niech Ci będzie.
Jest jeszcze takie coś, że samochód w miejscu nie stoi i te druciki które tylko leżą na blaszkach, odsuną się od nich przy telepaniu ;-) I cała robota od nowa. Trzeba je albo przylutować, albo złapać choć trochę na klej przewodzący prąd.

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 18 lip 2009, 21:09

dardaw2 pisze:Panie kolego, błahostka jakich mało, ale niech Ci będzie.
Jest jeszcze takie coś, że samochód w miejscu nie stoi i te druciki które tylko leżą na blaszkach, odsuną się od nich przy telepaniu ;-) I cała robota od nowa. Trzeba je albo przylutować, albo złapać choć trochę na klej przewodzący prąd.
Wiem, że błahostka :-) Mi się trzymają a zrobiłem na tym już 200 km w mieście i to nie płaskich drogach :-) Nie zaszkodziło to pokazać, choć wiem że to żadna rewelacja :-)

Awatar użytkownika
goldi j51
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Robert
Model: Audi A6
Nadwozie: Sedan
Kontakt:

Post autor: goldi j51 » 18 lip 2009, 21:15

https://audi80.pl/b3-b4-ringi-obrecz ... vt7280.htm tu masz kolego podobny temat także twój poleci do kosza ale plus za dobre chęci ;-)

ysiul
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: ysiul » 18 lip 2009, 22:23

Ja u siebie mam diody ale szczerze to chyba nie dają takiego efektu jak żaróweczki zwykłe za bardzo świecą punktowo. Więc przyjemnej jazdy nocą przy fajnym oświetleniu

Awatar użytkownika
wujo1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: wujo1 » 18 lip 2009, 22:48

świetna robota gratulacje <ok> <ok>

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 18 lip 2009, 23:13

goldi j51 pisze:https://audi80.pl/b3-b4-ringi-obrecz ... vt7280.htm tu masz kolego podobny temat także twój poleci do kosza ale plus za dobre chęci ;-)
Wiem, widziałem ten temat, jednak nie było tam napisane co i jak, jedynie że musiał przerobić bo nie pasowało. Jak już wspomniałem, dodałem temat choć nie liczyłem na jego powodzenie :-) róbta co chceta :-) Nie obrażę się przecież :-D

Awatar użytkownika
auroxick
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: auroxick » 19 lip 2009, 08:32

Trzeba się za to zabrać... GJ pozdrawiam!

Awatar użytkownika
Kwietniu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kwietniu » 21 lis 2009, 11:32

funnyboy88 można prosić o reup tych fotek bo znikły

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 21 lis 2009, 15:30

Jasne, w wolnej chwili to zrobię :-)

rumba
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Problem z oświetleniem

Post autor: rumba » 25 lis 2009, 18:49

Witam mam problem ponieważ nie mam podświetlenia obrotomierza oraz konsoli środkowej do podgrzewania i mam prośbe do osób ktore wymieniły owe diody czy żarówki o wstawienie linku z dobrym sprzętem bo sam już nie wiem co tam wstawiać...

pozdro

Awatar użytkownika
Kwietniu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kwietniu » 25 lis 2009, 19:02

dzięki funnyboy88
rumba nie wiem czy to dobry dział ale na początek sprawdź bezpieczniki w puszce w dzile elektryka znajdziesz opisy potem nawiew to ściągasz te 3 pokrętła potem 2x śróbka na krzyżak i ściągasz przedni panel, sprawdzasz żaróweczki będą 3 , anie działa ci tylko obrotomierz czy całe podświetlenie ?

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 25 lis 2009, 21:54

rumba, Jak ja coś podobnego miałem to wina leżała w bezpieczniku, ale nie pamiętam którym... przegląd wszystkich jednak na pewno nie zaszkodzi :-)

rumba
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: rumba » 25 lis 2009, 22:15

jeśli chodzi o zegary to prędkościomierz podświetlony a od obrotów cześciowo nie działa tak jakby jedna z żarówek się wypaliła i na pół podświetla a jeszcze mam pytania czy te żarówki to dostane w jakimś mechanicznym sklepie czy raczej gdzie indziej musze szukać

funnyboy88

Post autor: funnyboy88 » 25 lis 2009, 23:06

rumba, zwykłe białe dostaniesz bez problemu nawet w oprawkach, koszt około 2 zł sztuka, nie więcej, oczywiście mowa o żarówkach w oprawkach

ODPOWIEDZ

Wróć do „Naprawy”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl