Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B4 2.0 ABK] Wymiana silnika

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Projec
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B4 2.0 ABK] Wymiana silnika

Post autor: Projec » 20 wrz 2016, 21:25

Mam dostępny od ręki silnik o kodzie ADA z moich informacji wynika że jest to 1.6E ? A mam zamontowane ABK 2.0E. (Wywaliło tłok,mniejsza z tym) Czy ktoś może mi powiedzieć jak to jest ADA to 1.6 ? Korektor ssacy pasuje wydechowy też blok wygląda identycznie. Różnice widzę w Sparcie zaplonowym ale posiadam ten od ADA . Czy to by chodziło . Nie zależy mi na mocy itp. Ma jeździć.

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 20 wrz 2016, 22:07

Powinno chodzić. Ktoś kedyś na forum miał nieświadomie wsadzony ADA zamiast ABK. Jak pisałeś aparat musiałbyś wsadzić z ABK bo w ADA nie służy do generowania iskry tylko jako czujnik położenia rozrządu i przez to tarczka w aparacie ma jedno wycięcie a nie cztery.

W drugą stronę byłoby gorzej bo ADA ma zespolony z wałem wieniec dla czujnika położenia wału i tego ABK nie ma. Więc by nie odpalił ABK wsadzony w miejsce ADA

Projec
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Projec » 21 wrz 2016, 20:38

No ok to jasne. Mam aparat zapłonowy do ADA i do ABK, ale ADA to w końcu 1.6 E ? A innych problemów nie będzie ? Ze sterowaniem, z wtryskami, z komputerem?

maciek889
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Maciej
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.3 NG

Post autor: maciek889 » 22 wrz 2016, 09:10

Ja tego nie robiłem ale raz że na forum była taka podmiana. Może później poszukam tą osobę to może będzie mogła coś napisać.
Projec pisze:Ze sterowaniem, z wtryskami, z komputerem?
Jak przykręcisz cały osprzęt z ABK to nie będzie problemu. Układy z przepływomierzem najlepiej się sprawdzają przy małych zmianach pojemności bo mierzą ile faktycznie trafia powietrza do silnika odmierzają włąściwą dawkę paliwa.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl