Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 2.0 Mechaniczny wtrysk] nie pali na mrozie LPG

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Bodyhard
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 2.0 Mechaniczny wtrysk] nie pali na mrozie LPG

Post autor: Bodyhard » 24 lis 2008, 15:55

Witam.
Mam pytanie do osob ktore sie znają.
Gdy samochod jest ciepły i stoi w garażu pali idealnie , natomiast jak go wystawie na dwor na noc nieche palic na Lpg.

Jest to mechaniczny wtrysk.

Jeden mechanik mówił ze zmiana reduktora(parownika) LPG moze pomoc.

Co o tym sądzicie czy gdy zmienie Parownik bedzie palił?

1 - Kolego, na forum nie piszemy dużymi literami i nie stosujemy wielokrotności znaków interpunkcyjnych! Przeczytaj proszę, Regulamin!
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 20:07 przez Bodyhard, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
Kornel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kornel » 24 lis 2008, 16:30

Po pierwsze to skasuj jeden temat bo są dwa i nie pisz wielkimi literami bo to oznacza, że krzyczysz.

Czy ja dobrze rozumiem, czy ty chcesz odpalać samochód rano kiedy jest temperatura w okolicach zera na LPG :?:

Jak tak to życzę powodzenia i sukcesów, tego się nie robi, odpalamy na PB czekamy aż silnik osiągnie temperaturę 20 stopni i przechodzimy na LPG. Tak należy używać instalacji LPG.

Inne używanie jest nie poprawne i grozi uszkodzeniem dużo droższych elementów układu paliwowego, nie polecam.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: AUDI B3 2.0 MECHANICZNY WTRYSK-NIE PALI NA MROZIE NA LPG

Post autor: czarekj » 24 lis 2008, 16:41

Bodyhard pisze: Mam pytanie do osob ktore sie znają.
Gdy samochod jest ciepły i stoi w garażu pali idealnie , natomiast jak go wystawie na dwor na noc nieche palic na Lpg.
Wystaw sobie interes na noc na dwór, zobaczymy, czy rano "zapali". ;-)
Skasuj posta i poczytaj trochę o instalacjach LPG, to będzie najlepsze wyjście.
Odpalając w ten sposób silnik niszczysz w szybkim tempie parownik.

Awatar użytkownika
Selfish
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Selfish » 24 lis 2008, 16:53

:shock: Boże widzisz i nie grzmisz...

Mówiąc poważnie:

1) Silniki z mechanicznym wtryskiem nie lubią się z gazem

2) Nigdy nie odpalaj auta od razu na gazie. Powodów jest wiele tak na szybko... Przy rozruchu gaz w formie płynnej jest pompowany ze zbiornika do reduktora(parownika) i tam "odparowywany" do formy lotnej, dalej jest jak z benzyną czyli wtryskiwanie do cylindrów, zapłon itd. Problem w tym, że gaz ciekły podawany jest w bardzo niskiej temperaturze. Dlatego jeśli chcesz, żeby auto chodziło normalnie na gazie a parownik posłużył Ci jakiś czas pamiętaj o odpalaniu tylko z Pb. Chodzi o to, że po uruchomieniu silnika na Pb i przejechaniu paru km kiedy parownik jest "zagrzany" można przełączyć auto na LPG bez ryzyka uszkodzenia membran w parowniku. Membrany te są dość delikatne kiedy je "katujesz" odpalając auto z gazu robią się sztywne jak szmaty i długo nie wytrzymają.
Bodyhard pisze:Jeden mechanik mówił ze zmiana reduktora(parownika) LPG moze pomoc.
Pewnie ma rację jeśli zgodnie z tym co napisałem wyżej zdążyłeś już wykończyć parownik :-/ .Odpalanie autka z gazu powoduje zamarzanie parownika i jego uszkodzenie. Pamiętasz może czasy wszechobecnych poldolotów na LPG? Wtedy popularną metodą przy większych mrozach było lanie wrzątku na parownik w celu ogrzania go i łatwiejszego rozruchu :roll: . Nowoczesne sekwencyjne instalacje LPG same dbają o to żeby przełączyć auto na gaz dopiero po odpowiednim rozgrzaniu silnika. Niestety z tego co wiem przy mechanicznym wtrysku tak się nie da.

Mam nadzieję, że rozjaśniłem Ci nieco Twój problem.

Sam ujeżdżałem "tatowe" audi 100 2,0 R5 na mechanicznym wtrysku doładowane LPG i Twoje problemy znam z autopsji... ale zmądrzałem :-P

Sorki, że tak długo przynudziłem ;-)

Awatar użytkownika
benek77
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: benek77 » 24 lis 2008, 16:54

"Oszczędność" ponad wszystko... nie wymaga komentarza.

Bodyhard
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bodyhard » 24 lis 2008, 18:34

Nic mądrego się nie dowiedziałem to ze nie nalezy Palic na Lpg wiem juz od dawna ale chodzi mi o zapalenie na LPG.

Poniewaz na benzynie mi wogole nie chodzi.

Ps. "czarekj" Ty Sobie wystaw swój interes

2 - Na forum, nie odnosimy się do innych w sposób wulgarny lub obraźliwy!

Ps: Trzeciego upomnienia, nie będzie!
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, 20:06 przez Bodyhard, łącznie zmieniany 2 razy.

ace
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: ace » 24 lis 2008, 18:51

to ja ci powiem masz do wymiany wtrysk chyba że znasz magika(czyt.mechanika)który kuma bazę

Awatar użytkownika
Selfish
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Selfish » 24 lis 2008, 19:08

Bodyhard pisze:Poniewaz na benzynie mi wogole nie chodzi.
Cytując naszego forumowego guru w sprawach eLPiGiii Danka:

"Najpierw zrób tak, żeby działał na benzynie dopiero potem bierz się za ustawianie gazu"

Awatar użytkownika
Danek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Damian
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.2 KK
Kontakt:

Post autor: Danek » 24 lis 2008, 19:23

Bodyhard, na początku chciałem pomóc ale po Twojej odpowiedzi do Czarka odechciało mi się :-( . Trochę pokory Kolego
Czy jak idziesz do sąsiada prosić o pomoc to z progu wrzeszczysz: "tylko mi tu nie ... tylko dawaj do roboty?" Wyluzuj chłopie i poczytaj archiwum forum bo na ten temat było już bardzo dużo tematów i wypowiedzi.
Sugeruję również przeprosiny dla Czarka bo to jak widać Ty, a nie Czarek nie przyjmujesz do wiadomości, że to co robisz jest szkodliwe.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 24 lis 2008, 20:34

Spoko, spoko, Panowie ja sią na nikogo nie gniewam. Specjalnie napisałem to w takim tonie, z przymrużeniem oka, by chłopak po prostu zapamiętał, że tak nie można. Najlepiej bedzie jak przeprosi swoje Audi to może ono jeszcze go trochę powozi, oczywiscie jak pozwoli swojej "niuni" nabrać temperatury na benzynie. ;-)

Awatar użytkownika
Grzegorzbielsko
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Grzegorzbielsko » 24 lis 2008, 20:47

OT ON
Nie potrzeba benzyny czarekj ja już widziałem jak polewali parownik wrządkiem z wiaderka podczas odpalania i chwile po odpaleniu :lol:
OT OFF ale nie wytrzymałem a po drugie
czarekj pisze:Wystaw sobie interes na noc na dwór, zobaczymy, czy rano "zapali"
przebił wszystko.

Awatar użytkownika
Kornel
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Kornel » 24 lis 2008, 20:49

Są rzeczy których nie należy robić do nich należy odpalanie na LPG. Skoro nie odpala ci na BP to zapewne jest to wina poprzedniego właściciela który nie zadbał należycie o wtrysk lub też ciebie :?:

OT: Z tym "interesem" to się uśmiałem naprawdę <ok>

Bodyhard
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bodyhard » 24 lis 2008, 22:29

Dziękuje za mądre podpowiedzi zajme się naprawą wtrysku jesli bedą to przyziemne koszty.

A osoby które piszą zebym nie krzyczał itd to pewnie nie mają nic do powiedzenia i piszą bezsensu aby cos napisac ......

sqr_sqr

problem z odpalaniem

Post autor: sqr_sqr » 21 gru 2013, 18:42

Witam mam problem z odpaleniem silnik 18 dz mechaniczny wtrysk po odpaleniu chwilkę załapie i od razu gaśnie zauważyłem ze mokry benzyną jest tak sie chyba nazywa regulator ciśnienia paliwa, odkręciłem jeden przewód na rozdzielaczu i daje paliwo na wtrysk, raz udało mi sie że załapał i chwile chodził ale poruszałem całym rozdzielaczem z tą gumą i zgasł i już nie mogłem odpalić nie moge znależć żadnego mechanika w Zamościu i okolicach który sie zna na mechanicznych wtryskach, jeszcze kilka dni temu chodził mimo tego drobnego wycieku paliwa, gdzie szukać przyczyny proszę o pomoc

Awatar użytkownika
Pieterb
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Piotr
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan
Silnik: 2.0 ABK+lpg

Post autor: Pieterb » 21 gru 2013, 20:31

sqr_sqr pisze:nie moge znależć żadnego mechanika w Zamościu i okolicach który sie zna na mechanicznych wtryskach,
wcale mnie to nie dziwi kiedyś JN miałem i też szukałem mechanika ale po długich poszukiwaniach naprawiłem sam :-P i raczej nie szukaj bo nie znajdziesz, tylko samemu trzeba się za to wziąć.
Kiedyś gościa w lu znalazłem ale niestety nie mam do niego namiarów.
Po pierwsze radze sprawdzić szczelność układu ssącego każda nieszczelność będzie miała wpływ to podstawa w tym silniku. Po drugi czy kalpa spiętrzająca jest prawidłowo ustawiona.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl