Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[b4 2.0 ABK] szarpie przy dodawaniu/puszczaniu gazu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
kolek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

[b4 2.0 ABK] szarpie przy dodawaniu/puszczaniu gazu

Post autor: kolek » 08 mar 2009, 23:19

Witam!
tak jak w temaci..gdy jest na biegu to przy puszczaniu calkowicie padalu gazu jest szarpniecie ...to samo po mocniejszym wcisnieciu pedalu ... co to moze byc?

Awatar użytkownika
Bibol
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Bibol » 08 mar 2009, 23:35

Witam, mam taki sam objaw, u mnie na bank są wywalone poduszki ( nówki pod silnik i skrzynkę leżą w garażu ), a w jakim stanie są Twoje ??

Awatar użytkownika
romeo
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: romeo » 09 mar 2009, 11:36

ja wymieniłem pod silnikiem i objaw nie ustapił Bibol, daj znac jak bedzie u ciebie po wymianie

Awatar użytkownika
Gruszka
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Gruszka » 09 mar 2009, 12:34

U mnie po wymianie poduszek równierz nic sie nie zmieniło i moim zdaniem albo ten typ tak ma albo jest to luz na mechaniźmie różnicowym, chodzi o luz pomiędzy zębami mechanizmu, kiedy jedziesz jednostajnie luz sie nie pojawia gdyż jeden mechanizm ciągnie drugi, w momencie kiedy odpuścisz gaz lub go dodasz mechanizmy obijaja sie o siebie. Jeśli skrzynia jest od nowości auta to nie wierze że mechanizmy zębate w skrzyni sie nie wytarły.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 09 mar 2009, 16:09

kolek pisze:gdy jest na biegu to przy puszczaniu calkowicie padalu gazu jest szarpniecie ...to samo po mocniejszym wcisnieciu pedalu ... co to moze byc?
Zanim wydacie pieniazki na poduszki sprawdźcie dokładnie zapłon.

Awatar użytkownika
KLAKSON
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: KLAKSON » 09 mar 2009, 16:41

czarekj pisze:sprawdźcie dokładnie zapłon.
Zgadzam się.

kolek
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: kolek » 09 mar 2009, 17:23

zapłon moze miec cos z tym wspolnego? poduszek nie sprawdzalem ale wydaje mi sie ze jakby byly to poduszki to by bylo stukanie przy duzych obrotach. zaplon mam w planach wiec napisze czy cos sie zmieni. jeden mechanik mi mowil ze to moze byc przez skrzynie.. u siebie zauwazylem ze przy tym szrpnieciu galka zmiany biegow drga.

Awatar użytkownika
Duch
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Duch » 10 mar 2009, 23:38

może to luz na przegubach szczególnie wewnętrznych które rzadko kiedy się wymienia :roll:Niestety mam to samo :-?

Shimi
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Shimi » 11 mar 2009, 22:06

witam. mam dokładnie taki sam problem przy zmianie obciążenia czuje się wyraźne szarpnięcie np gdy zmienię bieg na wyższy i puszcze sprzęgło. Samochód mam od roku jest tak od kiedy go kupiłem nauczyłem się wolniej poszczać sprzęgło :). myślę jednak ze to nie jest normalne bo u moich dwóch kumpli którzy mają 80 ale z ABT czegoś takiego nie ma. początkowo myślałem ze może takie coś dzieje się tylko przy napędzie quattro. uważam że gdzieś jest poprostu luz albo na sprzęgle, albo w którymś mechanizmie różnicowym, albo tak jak kolega wcześniej wspominał na przegubach

Awatar użytkownika
tomaszroj1
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: tomaszroj1 » 13 mar 2009, 19:18

Ja mam też to samo, tylko że u mnie to raczej na pewno poduchy pod skrzynią i pod silnikiem, jak dodaje lub puszczam gaz to gajga zmiany biegów lata jak opęntana no i słychac takie walnięcie. Pewnie poprzedni właściciel nieźle nią butował na światłach i gwałtownie zmieniał biegi z 1 na 2 jak palił gumy. Po prostu te młode "norki" tak mają zero techniki byle by tylko kupa pisku i dymu :-x

Awatar użytkownika
grze
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: grze » 13 mar 2009, 19:31

tomaszroj1 pisze:jak dodaje lub puszczam gaz to gajga zmiany biegów lata jak opęntana
sprawdź sobie simering wybieraka skrzyni biegów czy on nie ma luzu.
tomaszroj1 pisze:Po prostu te młode "norki" tak mają zero techniki byle by tylko kupa pisku i dymu :-x
nawet mi nie mów :-/ znam takich gnojków, co potrafią kapcia palić na zimnym silniku :evil: i to jeszcze mają się za wielkich mechaników :-x

Awatar użytkownika
bryglu
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: bryglu » 15 mar 2009, 21:46

ja mialem to sam u siebie wymiana sprzegla zalatwila sprawe prawdopodobnie tlumniki drgan skretnych juz siadly (te sprezynki w tarczy sprzegla)

Awatar użytkownika
MaXuS
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Kontakt:

Post autor: MaXuS » 16 mar 2009, 09:07

Nie wiem czy chodzi wam wszystkim o to co mi... jadę na 4ce dość szybko powiedzmy ze mam wrzucić już 5tke ale jednak nie i gdy gwałtownie odejmę gaz to gałka zmiany biegów "rzuca się " trochę do czego jest specyficzny odgłos jak by coś było luźne/niedokręcone taki głuchy stukot.. To o to wam Chodzi? :roll:

Awatar użytkownika
Metal
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Metal » 16 mar 2009, 09:41

Tak dokładnie o to :-) mam to samo jak puszcze gaz na kazdym biegu to lewarek sie tłucze i do tego jak by coś było luźne jak by się obijał metal o metal :-/ wujek mi mowił ,że to mechanizm różnicowy

P.S a przy ruszaniu nie macie czegoś takiego,że wrzucasz bieg i puścisz sprzęgło to takie właśnie obijanie metalu o metal jest ??

sigur
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: sigur » 16 mar 2009, 20:21

Shimi pisze:witam. mam dokładnie taki sam problem przy zmianie obciążenia czuje się wyraźne szarpnięcie np gdy zmienię bieg na wyższy i puszcze sprzęgło. Samochód mam od roku jest tak od kiedy go kupiłem nauczyłem się wolniej poszczać sprzęgło :). myślę jednak ze to nie jest normalne bo u moich dwóch kumpli którzy mają 80 ale z ABT czegoś takiego nie ma. początkowo myślałem ze może takie coś dzieje się tylko przy napędzie quattro. uważam że gdzieś jest poprostu luz albo na sprzęgle, albo w którymś mechanizmie różnicowym, albo tak jak kolega wcześniej wspominał na przegubach
u mnie też się pojawia charakterystyczne, czasem bardzo mocne szarpnięcie po zmianie biegu, gdy noga jest już na gazie. Z tym, że u mnie tak się dzieje niedługo po rozpoczęciu jazdy i pewnie będę musiał to wiązać ze stukaniem, po przejechaniu minimum 50 km, i gdy autko jest na biegu..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl