Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[B3 1.8 SF] Zalewa na ssaniu

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
razormen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[B3 1.8 SF] Zalewa na ssaniu

Post autor: razormen » 19 mar 2009, 20:52

Witam
Mam problemik z moją Audiczką, polaga on na tym że po wyciągnięciu ssania zalewa silnik, to znaczy, wchodzi on na obroty tak z sekundę i zaraz zaczyna go zalewać i trzeba wyłączyć ssanie, gaźniczek to keihin, nie wiem być może wina leży po stronie przesłony ssania, jest ona za bardzo zamknięta w stosunku do otwarcia przepustnicy, proszę o jakąś pomoc ze strony mających taki problem, czy jest tam jakaś możliwość regulacji...
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
putolw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: putolw » 19 mar 2009, 21:57

razormen pisze:czy jest tam jakaś możliwość regulacji

jest możliwość regulacji przesłony ssania, wszystko dokładnie jest opisane w książce Sam Naprawiam w dziale download.
Poza tym, sprawdź czy po wyjęciu filtra powietrza jest tak samo, być może zmniejszając ssaniem dopływ powietrza jest go na tyle mało że auto gaśnie. Dobrze byłoby gdybyś napisał czy dzieje się tak przy całkiem wyciągniętym ssaniu, czy stopniowo zmniejszają się obroty razem z wyciąganiem ssania, czy poza tym problemem auto pracuje poprawnie?

Awatar użytkownika
razormen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: razormen » 20 mar 2009, 19:51

Auto pracuje normalnie wszystko w porządku... tylko po wyciągnięciu ssania zaczyna go zalewać (nie gaśnie, ale zaczyna szarpać i się dławić paliwem) tak od trzeciego ząbka (na drugim ząbku nie zaczyna jeszcze otwierać przepustnicy, przesłona jest lekko przymknięta), całkowite jego wyciągnięcie jest niemożliwe bo silnik strasznie szarpie, wygląda to tak jak by przesłona za dużo się przymykała i ciągnie za dużo paliwa

Awatar użytkownika
putolw
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: putolw » 20 mar 2009, 22:01

razormen pisze:ciągnie za dużo paliwa
Możliwe, chociaż ja bardziej obstawiał bym że ma zbyt mały dopływ powietrza, więc przed tobą regulacja przesłony ssania i trochę zabawy z filtrem powietrza. A tak poza tym przydała by się fachowa regulacja gaźnika z analizą spalin.

Awatar użytkownika
maly81
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: maly81 » 21 mar 2009, 19:47

przy wyciągniętym ssaniu przesłonę powinien otwierać delikatnie siłownik podciśnieniowy delikatnie ją uchyla żeby go nie zalewało pewnie masz uszkodzoną membranę w tym siłowniku

Awatar użytkownika
razormen
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: razormen » 21 mar 2009, 20:00

siłownik działa.. muszę wyregulować tą przesłonę bo chyba jest za mała szczelina i zobaczę co się będzie działo

michaltrzeciak
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: michaltrzeciak » 17 gru 2012, 05:37

Witam
Mam identyczny problem. Po wyciągnięciu ssania zalewa silnik (od trzeciego ząbka). Jak poradziłeś sobie z tym problemem i co było przyczyną? pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl