Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.6 PP]Mechaniczna pompa paliwa

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Lisek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.6 PP]Mechaniczna pompa paliwa

Post autor: Lisek » 04 kwie 2007, 12:04

Witam mam pytanie dotyczace mechanicznej pompy paliwa. Od jakiegos czasu wycieka mi olej z bocznych otworów w pompie paliwa. Wymieniłem oringi<które są pod pompą ale nie przyniosło to żadnych rezultatów. Dodam jeszcze, że pompa działa nie ma żadnego problemu z jazda tylko ten wyciek. Co to może być, czy ktoś z was miał już taka przygode

pozdrawiam Lisek
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2007, 14:10 przez Lisek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
czarekj
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: czarekj » 04 kwie 2007, 20:42

Pozmieniaj wszystkie uszczelnienia pomiedzu korpusem silnika a pompą. Juz dawno nie widziałem gaźnika na oczy, ale z tego co pamietam to była tam podkładka, taka jajowata w kształcie która pokrywała całą powierzchnie przylgni pompy. W niektórych wersjach jest też oring, tak jak chyba u Ciebie. Jeżeli masz dostęp do oryginalnego to go zmień. Przed ponownym przykręceniem pompy sprawdź, czy powierzchnia jej styku z silnikiem jest płaska. Być może na skutek zbyt mocnego przykręcenia śrub uchwyty sa powyginane i powstała szpara, która przeciska sie olej. Na koniec sprawdź odmę silnika, która przytkana może powodować powstanie nadcisnienia wyrzucajacego olej którym pompa jest smarowana rozbryzgowo.

Awatar użytkownika
kilerek 23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kilerek 23 » 04 kwie 2007, 20:54

kumpel miał ten problem w starej b2 i wymienił pompke bo w zaden sposób nie mógł tego uszczelnić wiec tobie tez polecam wymiane pompki bo to napewno nie jest wielki koszt.... a uszczelniać już spróbowałeś wiec sam widzisz.... pozdro!!!!

Lisek
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Lisek » 05 kwie 2007, 14:52

Dzięki z porady wymieniłem ją na nową, ponieważ nic w niej nie da się zrobić. Nowa kosztuje 74 zł i teraz jest ok

pozdro Lisek

Awatar użytkownika
kilerek 23
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: kilerek 23 » 05 kwie 2007, 22:21

no i ciesze sie że sie na coś przydałem hehe pozdroofka!!!!

Awatar użytkownika
davidpolska
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: davidpolska » 07 lis 2010, 09:20

a mółby ktoś podać link gdzie kupić tą mechaniczną pompe paliwa do NE 1.8. I jaki jest objaw jak pomp jest padnieta.

antoni
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: antoni » 07 lis 2010, 14:10

Mnie niesprawna pompa paliwa męczyła dokładnie 3 lata .
Gdzie ja z tym nie byłem i czego nie próbowałem . Wszyscy czepiali się a to gażnika , a to elektryki , i było wymień cewkę , kable WN wymień , czujnik Halla , moduł , cały aparat , kopułkę i inne , a ja byłem uparty jak wUł i niczego nie ruszałem z tą myślą , że kiedyś musi to coś pier...dyknąć na dobre i będzie laweta .
Tak też się stało . Stanęła na dobre , ale bez lawety bo sumienne i uczynne mechaniory z JEDLNI LETNISKO w minute załatcfili jakąś używkę za 5 dych i śmiga jak trzeba .

Objawiało się to tym , że ni z tego ni z owego auto gasło i przez 3 - 4 minuty nie dawało się uruchomić . Rozrusznik kręcił jak szalony a tu lipa .
Po odczekaniu tych 3 - 4 minut ( ale bez próby palenia ) przekręcałem kluczyk a tu trrrach pali i po następnych ( różnie ) tysiącu - dwóch tys . km. to samo .

Stresujące i w.....nerwiające to było , jako że każdy jakąś tam wyobrażnie ma i zna uczucie co by się w jego głowie działo gdyby to tak w końcowej fazie wyprzedzania 3 ciężarówek , a z przeciwka taka sama i zionęła długimi . Lepiej nie mówić i nawet nie myśleć o tym .
Jak widać u mnie kończyło się to szczęśliwie i zawsze były szerokie pobocza a kilka nawet razy po 200 m . parking i to po prawej stronie . No ale na takie , to se czsza chyba dzieś zasłużyć .
Kiedy tak sobie teraz po tym wszystkim rozmyślam , to już jako szczęśliwie nabity uważam , że to elementaSZ i taką usterkę pierwszy lepszy męczyśruba powinien w minutę zlokalizować i zdiagnozować .
Aaale co tam ....
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl