[80 B4 2.0 ABK] stukanie na ciepłym silniku
-
- Forum Audi 80
[80 B4 2.0 ABK] stukanie na ciepłym silniku
witam zauważyliśmy ostatnio u znajomego że jego silnik jak się rozgrzeje coraz głośniej chodzi słychać takie postukiwanie tak jakby szklanki i okazało się że poprzedni właściciel skrucił tą gume w którą wkłada się bagnet i jego poziom oleju był niższy niż minimum ,silnik jak jest zimny chodzi cicho przy odpalaniu nie słychać szklanek i teraz mam pytanie czy to szklanki tak słychać bo dżwięk napewno pochodzi z tamtąd planujemy je wymienić i może ktoś da pare wskazówek odnośnie ich wymiany
- Darecki3037
- Audi 80 Klub
szklanki oczywiście INA. trzeba rozebrać wszystko tak jak do wymiany rozrządu+zdjąć pokrywę zaworów, zdemontować wałek rozrządu z głowicy. Wymienić kpl szklanek, przy okazji sprawdzić czy nie ma wycieku ze simeringu wałka rozrządu jeśli jest zdemontować koło zębate od wałka i zmienić simering. Pasowała by nowa uszczelka pod pokrywę zaworów i to ta jednolita gumowa nie korkowa dzielona. Jeśli nigdy tego nie robiłeś to jednak polecam udać się do mechanika. Olej w silniku powinien być półsyntetyczny.
po za tym okazać się może że stukają panewki na korbowodach a nie szklanki.
po za tym okazać się może że stukają panewki na korbowodach a nie szklanki.
kolega w a4 mial podobny problem tez mial inni bagdnet i jezdzil bez oleju i okolo po 500km zawory graly na cieplhym silniku na zimnym silniku bylo ok ale gdy dostawal temperatury to zawory graly niemilosernie na szczescie szybko oddalismy auto do mechanika i wymienil tylko pmpe oleju i na szczescie sie na tym zakonczylo i po problemie. <ok>
[ Dodano: 2009-05-13, 09:12 ]
co do panewek to bylo by slychac je berdziel pod obciazeniem niz na wolych obrotach na biegu jalowym nie bedzie wiekszego problemu zeby to stwierdzic
[ Dodano: 2009-05-13, 09:12 ]
co do panewek to bylo by slychac je berdziel pod obciazeniem niz na wolych obrotach na biegu jalowym nie bedzie wiekszego problemu zeby to stwierdzic
-
- Forum Audi 80
-
- Forum Audi 80
- Francis1982
- Forum Audi 80
- Kontakt:
Panewki nie stukają pod obciążeniem bo są zaciśnięte. Można zrobić test. Jeżeli na V biegu jedziesz trasą i masz około 2000 rpm staraj się utrzymać stałą prędkość. Jeżeli wtedy zaczną grać to na 100 % panewki. Czyli przyspieszasz do 2000 rpm na V biegu i bardzo delikatnie ujmujesz gazu. Kiedy silnik jest w momencie że ani ciągnie ani hamuje masz winowajcę.
Szklanki to raczej przy zimnym silniku i przy niskim poziomie oleju. Spróbuj trochę dolać ale z mojego doświadczenia ABK nienawidzi mało oleju i najczęściej siadają panewki. A jak minerał wlany to już kompletna kaplica.
Szklanki to raczej przy zimnym silniku i przy niskim poziomie oleju. Spróbuj trochę dolać ale z mojego doświadczenia ABK nienawidzi mało oleju i najczęściej siadają panewki. A jak minerał wlany to już kompletna kaplica.
-
- Forum Audi 80
- HeavenQueen
- Forum Audi 80
U mnie objaw niskiego poziomu oleju to klepanie szklanek, gdy jest poniżej 1/3 na bagnecie.
ABK musi mieć full stan, wtedy chodzi jak laleczka.
Moje panewki padły ze starości, test taki jak opisał Francis1982 jest ok, ale szum powietrza może zagłuszyć stukanie. Mój test jest taki żeby jadąc na III biegu pod lekutką górkę też ujmować gazu. Jak zacznie stukać to panewki... Impreze nie jest droga o ile zrobimy z tym od razu (nie uszkodzimy wału).
ABK musi mieć full stan, wtedy chodzi jak laleczka.
Moje panewki padły ze starości, test taki jak opisał Francis1982 jest ok, ale szum powietrza może zagłuszyć stukanie. Mój test jest taki żeby jadąc na III biegu pod lekutką górkę też ujmować gazu. Jak zacznie stukać to panewki... Impreze nie jest droga o ile zrobimy z tym od razu (nie uszkodzimy wału).