Witam! Mam problem ze swoim autkiem. Silnik po rozgrzaniu ma wysokie wolne obroty - 1600-1700/min. Na zimnym jest ok, okolo 900. Dodam, że obroty nie falują. Ostatnio wymieniłem podstawę wtrysku, więc lewego powietrza raczej nie łapie. Po odpięciu niebieskiego czujnika (który również niedawno byłzmieniany) obroty wzrastają o kolejne 200, więc to pewnie nie jego wina. Odpięcie sondy lambda również nic nie zmienia. Dzisiaj "odkryłem", że obroty spadają do odpowiedniej wartości po odpięciu wtyczki zaznaczonej na poniższym zdjęciu strzałką:
Od czego ona jest? Czujnik położenia przepustnicy?
Mam jeszcze jedno pytanko. Przy okazji sprawdziłem lambde miernikiem i niestety nic nie pokazało, napięcie cały czas 0,0v. Wiem, że w ten sposób nie sprawdza się sondy, ale coś chyba powinno pokazać. Do wymiany?
[B4 ABT] Bardzo wysokie wolne obroty
- majeczek78
- Forum Audi 80
TPS - czujnik położenie przepustnicy. Poszukaj na forum jest opis jak go przetestować, ponieważ test przez jego odłączenie nie da wyników jego uszkodzenia.
Najlepiej by było podpiąć się pod VAGa i sprawdzić wartość które dostaje komputer-ponieważ sprawdzenie przez ich odpięcie nie daje informacji o ich rzeczywistym stanie.
Poza tym proponuje na początek wykonać restart komputera - odłączyć akumulator na kilka godzin, po podłączenie zagrzać silnik (tylko na benzynie o ile masz gaz) do momentu kiedy się załączy wentylator chłodnicy.
Najlepiej by było podpiąć się pod VAGa i sprawdzić wartość które dostaje komputer-ponieważ sprawdzenie przez ich odpięcie nie daje informacji o ich rzeczywistym stanie.
Poza tym proponuje na początek wykonać restart komputera - odłączyć akumulator na kilka godzin, po podłączenie zagrzać silnik (tylko na benzynie o ile masz gaz) do momentu kiedy się załączy wentylator chłodnicy.
Resetowałem już nie raz, nic nie pomagało.
Miałem jechać w piątek na komputer, więc poskładałem to, jeszcze raz zresetowałem żeby nie wyszło to wszystko co odpinałem - odpalam, czekam czekam a obroty trzymają się ładnie na 1000 aż do załączenia wentylatora i do dzisiaj jest ok także winne mogły być zaśniedziałe wtyczki, jutro przeczyszczę jeszcze dla pewności wszystkie złącza.
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.
Pozdrawiam
Miałem jechać w piątek na komputer, więc poskładałem to, jeszcze raz zresetowałem żeby nie wyszło to wszystko co odpinałem - odpalam, czekam czekam a obroty trzymają się ładnie na 1000 aż do załączenia wentylatora i do dzisiaj jest ok także winne mogły być zaśniedziałe wtyczki, jutro przeczyszczę jeszcze dla pewności wszystkie złącza.
Dzięki za zainteresowanie i odpowiedzi.
Pozdrawiam