Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

[80 B3 1.8S PM B+LPG 1991r] Niskie obroty na zimnym silniku

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
Awatar użytkownika
zielony
Forum Audi 80
Forum Audi 80

[80 B3 1.8S PM B+LPG 1991r] Niskie obroty na zimnym silniku

Post autor: zielony » 02 lis 2011, 21:50

Witam.
Mam problem, zaczęło się od nierównej pracy po pierwszym odpaleniu i przejechaniu ok. kilometra, na gazie i benzynie oczywiście. Obroty chwilami spadały do 700, a kiedy nabrał temperatury przechodziło. Po tygodniu sytuacja się pogorszyła.
Odpalam zimny silnik, pierwszy raz dziennie i obroty wynoszą ok 300-400, a kiedy dodam odrobinę gazu to silnik się dusi. Zaczęliśmy sprawdzać po kolei świece i dalej okazało się że przewody mają przebicie. Pojechałem, po nowe i po założeniu odpalił normalnie i później cały dzień jeździłem i na ciepłym nawet z gazu dobrze odpalał. Dzisiaj go odpalam i sytuacja się powtarza 300-400 i dodawanie gazu go dusi, jak tak po chodzi przez około 2minuty to obroty powoli wzrastają do 700, a kiedy już dojdą do 800-900 to zaczyna normalnie reagować na dodanie gazu i włącza się ssanie. później auto jeździ normalnie na lpg i pb.
Sprawdzałem świece i przy tych najniższych obrotach w czasie pracy silnika odłączałem po kolei każdą fajkę, to wyszło że silnik pracuje na wszystkie cylindry. Świece są dobre, przewody nowe, kopułka i rozdzielacz dobre. Może wiecie gdzie szukać przyczyn? Na forum niestety nie znalazłem takiego problemu jak mój :-(

Awatar użytkownika
Lukaszbroz
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Re: [80 B3 1.8S PM B+LPG 1991r] Niskie obroty na zimnym siln

Post autor: Lukaszbroz » 03 lis 2011, 21:22

zielony pisze:Witam.
Mam problem, zaczęło się od nierównej pracy po pierwszym odpaleniu i przejechaniu ok. kilometra, na gazie i benzynie oczywiście.
Co masz na myśli przez pierwsze odpalenie. Dopiero kupiłeś te auto czy coś grzebałeś i po naprawach tak dziwnie pracuje?

Awatar użytkownika
zielony
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zielony » 04 lis 2011, 18:05

Mam na myśli pierwsze odpalenie na dzień. Właśnie nic nie robiłem. Zaczęło się od nierównej pracy i wymiana przewodów to zmieniła, ale niestety problem z odpalaniem został.

Awatar użytkownika
morris4life
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morris4life » 04 lis 2011, 23:07

Witaj,

ja miałem to samo i pomogła mi wymiana czujnika, który podaje informacje do sterownika silnika o temperaturze cieczy chłodzącej (nie myl z czujnikiem który podaje informacje na wskaźnik temp. na zegarach).

Mój stary był org. niebieski VDO z dwoma pinami (30zł).

Kupiłem ten czujnik nowy i u mnie mam spokój. Też mam silnik PM.

Awatar użytkownika
zielony
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zielony » 06 lis 2011, 17:05

Dziś po odpaleniu odpiąłem ten czujnik na chwile, ale nie było żadnej reakcji ze strony silnika.
Ale auto zostało sprzedane więc to już nie moje zmartwienie. Więc dzięki za pomoc.

Awatar użytkownika
Sparrow
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sparrow » 29 lis 2011, 16:58

Mam ten sam problem. Na zimnym silniku obroty bliskie 500 a na rozgrzanym 1100. Gdzie jest ten czujnik?

[ Dodano: 2011-12-05, 10:45 ]
Zauważyłem że moja niunia na zimnym silniku pracuje gorzej na benzynie niż na gazie. Na benzynie przy dodawaniu gazu silnik pracuje nie równo. Co może być przyczyną?

Awatar użytkownika
morris4life
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: morris4life » 07 gru 2011, 12:12

Sparrow pisze:...Gdzie jest ten czujnik?
Na głowicy cylindrów po prawej (gdy stoisz z przodu auta patrząc na silnik). Jest taki gruby wąż, który łączy chłodnicę (u góry) z jednej strony a z drugiej jest podłączony do tzw. króćca wody na głowicy cylindrów. To właśnie na tym krućcu powinny być te czujniki. Ilość jest zależna od modelu silnika (z reguły są 2 u góry i jeden na dole, ew. tego na dole nie ma i jest tam tylko zaślepka). Generalnie poszukaj tam czujnika, który ma 2 piny. Ten będzie od podawania temp. na komputer silnika.
Sparrow pisze:Zauważyłem że moja niunia na zimnym silniku pracuje gorzej na benzynie niż na gazie. Na benzynie przy dodawaniu gazu silnik pracuje nie równo. Co może być przyczyną?
Powodem jest to, że gaz dostarczany do spalania w postaci gazowej, i tak też powinna być dostarczana benzyna (z tym że tutaj chodzi o jej opary, bo to one się spalają, a nie płynna benzyna).
Przy zimnym silniku za podgrzanie się benzyny, tak aby wydostały się z niej opary odpowiada tzw. jeż - to on podgrzewa wtryskiwaną wraz z powietrzem mieszankę powietrzno-paliwową.
Gdy masz uszkodzony czujnik podgrzewania tego "jeża" to może być tak że jest on zimny (w silnikach PM czujnik o którym tu mowa to właśnie ten z 2 pinami, który podaje także informacje o temp. cieczy chłodzącej do kompa silnika).

Na ciepłym silniku rzecz jest oczywista - temp. silnika załatwia sprawę.

marcin_jaron199
Forum Audi 80
Forum Audi 80

.

Post autor: marcin_jaron199 » 07 gru 2011, 21:06

mam to samo w silniku JN. tyle tylko ze to automat. jak jest zimny silnik skacze na obrotach 300-400 i gasnie. jak ma 50 stopni chodzi normalnie. wymiana tego czujnika pomożę?

Awatar użytkownika
Sparrow
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Sparrow » 08 gru 2011, 15:00

Dzięki bardzo :mrgreen: Dzisiaj rano pojawiły się takie objawy jak przy braku paliwa tzn przy przy dociskaniu pedału gazu w pewnym momencie traci moc i się dławi. Wymienie ten czujnik. Wielkie Dzięki Morris4life :-D

[ Dodano: 2011-12-16, 15:51 ]
Wymieniłem ten czujnik i nie pomogło

Piczon
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: Piczon » 02 cze 2012, 12:14

Po założeniu GAZU szalały mi obroty. Odłączyłem Akumulator na 30 minut. Na grubym wężu tak jak wyżej napisane niebieski czujnik VDO z dwoma pinami odpiąłem, przeczyściłem styki bo były mocno zaśniedziałe nawet w zbliżonym kolorze SINYM. Następnie odpaliłem samochód i nic nie robiłem, bez dodawania gazu itp. STAŁ I SIĘ POWOLI GOTOWAŁ. Po właczeniu wentylatora zgasiłem samochód. Zapaliłem szluge, potem odpaliłem mą taksówkę i już jest wszystko CACY.!!!! :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Wszystko DZIĘKI

morris4life

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl