Sklep Ipart
części samochodowe
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

B3 [2.0e 16v 6A 137km quattro] Nie wiem co dalej z autem

Wszystko co tyczy się silników rzędowych czterocylindrowych.
krs08
Forum Audi 80
Forum Audi 80

B3 [2.0e 16v 6A 137km quattro] Nie wiem co dalej z autem

Post autor: krs08 » 18 paź 2013, 23:17

Witam, mam niemały problem, gdyż odkryłem ostatnio że pod moją Audi robią się plamki oleju. Po podniesieniu maski mało nie dostałem zawału, bo cały przód silnika z paskami i wszystkim jest zalane olejem, olej jest wyrzucony nawet na maskę. Postawiłem na to, że simering padł i tak też stwierdzili mechanicy z którymi rozmawiałem. Większy problem wyszedł kiedy zapytałem o robotę i tutaj padła cena 1500 zł za wymianę tam wszystkiego (paski też są do wymiany bo nie warto ryzykować ślizgnięcia się i zawalenia sobie całego silnika). Pomóżcie proszę, czy ta cena nie jest mocno przesadzona? Może macie jakieś inne teorie co mogło się stać z silnikiem? Bolesne jest to, że kiedy już pogodziłem się z tym, że muszę sprzedać Audi i wystawiałem ją na aukcjach, stała się rzecz, przez którą ani jej nie mogę sprzedać, ani nie mam kasy do końca żeby ją robić..
Pozdrawiam i licze na szybkie odpowiedzi

Awatar użytkownika
zserty
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: zserty » 19 paź 2013, 09:02

Pewnie padł simmering na wale i/lub wałku.
Żeby to naprawić trzeba zdejmować rozrząd.
Po wymianie trzeba założyć nowe paski itd.
Stąd ta cena. Jeśli nie umiesz sam tego zrobić to musisz płacić.
Życie

zmotor
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: zmotor » 19 paź 2013, 09:31

Wg. mnie cena zaporowa.Wymiana paska rozrządu to nie wiecej jak 200 zł +wymiana uszczelniaczy jakies 30-50 zł, przynajmniej ja za tyle bym to robił.Do tego czesci 3x uszczelniacze po jakies 10 zł sztuka z Elringa, pasek do 100 zł.+rolka,mycie wszystkiego.Wiec jak dla mnie to 500 zł max.

krs08
Forum Audi 80
Forum Audi 80

Post autor: krs08 » 19 paź 2013, 14:39

zmotor - też tak uważam, robiłem kiedyś dokłądnie tą samą rzecz, tylko że w Fordzie Escorcie i zapłaciłem z wymianą pompy wody dodatkowo 700 zł. ;/

zserty - niestety ale nie potrafię takich rzeczy sam zrobić, tym bardziej że nawet nie miałbym gdzie tego zrobić.

Pytanie do Wszystkich forumowiczów, może ma ktoś jakiś zaufanych i dobrych mechaników we Wrocławiu? lub sam jest z okolic i potrafi to zrobić za słuszniejszą cenę? Powiem szczerze że naprawdę jestem w kropce. Na ten moment nawet nie mam co próbować sprzedawać auta, a jeżeli włożę 1500 zł w naprawę, to nie będę miał po co sprzedawać bo zwrócą mi się tylko koszta naprawy...

Audi 80 Polska
Forum Audi 80
Forum Audi 80
Imię: Andrzej Cz
Model: Audi 80 B4
Nadwozie: Sedan quattro
Silnik: 2.8 AAH

Post autor: Audi 80 Polska » 19 paź 2013, 14:52

Żeby było taniej musiałbyś poszukać jakichś mechaników w mniejszych miejscowościach (jeśli robią na czarno to będzie jeszcze taniej). Bo prowadząc legalny biznes muszą mieć takie ceny aby wyrobić z opłatami.
Choć twoja cena rzeczywiście straszna, czynności niemal tyle samo ile przy wymianie rozrządu bo po rozebraniu do wymiany paska niewiele już trzeba do wymiany tych 3 simmerringów.

Awatar użytkownika
zserty
Audi 80 Klub
Audi 80 Klub

Post autor: zserty » 19 paź 2013, 17:48

Powiedz ile kosztowałyby Cię same części i pomnóż przez dwa.
Cena straszna ale i nie nie do przyjęcia.
Przy wymianie paska rozrządu zawsze powinno sie wymieniać simmeringi, pompy itp, żeby nie wracać po tym do tego.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki czterocylindrowe”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
felgi - sklep internetowy sportwheels.pl części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl